İsrail Hava Kuvvetleri'nin Türkiye'nin Konya kentinde bulunan 3'üncü Ana Jet Üssü'nde eğitilmesi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği ve binlerce Filistinli'nin ölümüne ve yaralanmasına yol açan "Dökme Kurşun" operasyonuyla birlikte, AKP hükümetine tepkilerin dile getirildiği belli başlı konulardan biri oldu.
Hükümet yanlısı medya, konunun Meclis'e de taşınmasının ardından, NATO faaliyetleri kapsamında veya ikili anlaşmalarla pek çok ülkenin hava kuvvetlerine gerçek savaş eğitimi verilen üsse ilişkin haberleri, "Sadece İsrail değil 11 ülkenin askeri eğitiliyor" ve "Tüm dünya takdir ediyor" başlıklarıyla vermeye başladı.
Meselenin "ücret" boyutuna da değinilen haberlerde, İsrail ile imzalanmış savunma işbirliği anlaşmasının 1996 tarihli oluşuna vurgu yapılıyor, fakat anlaşmanın yenilenme periyodu hakkında herhangi bir bilgiye yer verilmiyor.
"Tüm dünya takdir ediyor"
Konya'daki eğitim üssünde, yılda dört kez düzenlenen "Anadolu Kartalı" adlı tatbikatlarda, İsrail'in yanı sıra "ABD de dahil" 11 ülkenin pilotları eğitim görüyor. Türkiye'nin savunma işbirliği anlaşması imzaladığı ülkelerin pilotları bu tatbikatlara katılarak, gerçek harekat şartlarına benzetilmiş elektronik harp ortamında eğitim görüyor.
Konya Ovası'nın düz ve engebesiz olması, alçak irtifa şartlarına izin vermesi, 400 kilometre eninde ve 300 kilometre boyunda geniş bir hava sahasının bulunması nedeniyle, buradaki taktik eğitim merkezinin, diğer ülkelerin hava kuvvetlerince tercih edildiği belirtiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin jet üssünde düzenlediği tatbikat ve eğitimlerinin, "tüm dünya silahlı kuvvetlerince beğeni topladığı" ifade ediliyor.
Konya üssü aynı zamanda Avrupa'nın da en büyük "sanal savaş alanı"...
Üs 2001 yılında faaliyete geçti
2000 yılında yapılması planlanan ve 2001 yılında da faaliyete başlayan Konya 3'üncü Ana Jet Üssü'nde yılda dört kez yapılan "Anadolu Kartalları" adlı tatbikatlara, bugüne dek, ABD, İsrail, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Pakistan hava kuvvetleri katıldı. İlk tatbikat 18-29 Haziran 2001 tarihinde yapıldı ve Türkiye-ABD-İsrail üçlüsüyle başladı. İzleyen yıllarda tatbikatlara katılan ülke sayısı arttı ve yılda dört kez yapılmaya başlandı.
Yerli ve yabancı 17 bin 677 personele eğitim verilen üste, 1.566 savaş uçağı 13 bin 839 sorti yaptı. Bu tatbikatlarda, F-16, F-4E 2020, RF-4, C-130, CASA, KC-135 Tornado, Awacs, Cougar gibi uçaklarla Maverick ve lazer güdümlü bombalar kullanılıyor. Program kapsamında, hedeflere hassas vuruş olanağı sağlayan alçak irtifa sistemleri, lazerle işaretleyerek mesafe ölçmeyi ve gece görüşünü sağlayan sitemlerle yapılan eğitimler ve gece alçak irtifadan uçuşlar da yer alıyor.
İsrail son günlere dek eğitim gördü
Üste eğitim uçuşlarının yanı sıra, periyodik tatbikatlar da yapılıyor.
Geçen yılın üçüncü dönem tatbikatı 9-19 Eylül 2008'de düzenlendi ve tatbikata Türkiye, ABD, İtalya, NATO Awacs unsurlarının yanı sıra, bu tarihten yaklaşık olarak üç ay sonra Gazze Şeridi'ne saldıracak olan İsrail de katıldı.
İsrailli pilotların tatbikat sonrasında da kendi proglamlanmış eğitim uçuşlarına devam ettiği ve Gazze saldırısına yakın günlere kadar eğitim gördükleri söyleniyor.
İsrail "Anadolu Kartalları" tatbikatlarından sadece 2004 yılının son döneminde yapılana katılmadı. Türkiye-İsrail arası ilişkilerin Filistin nedeniyle gerildiği o günlerde, İsrail'in tatbikata katılmamasına Türkiye değil İsrail karar vermişti.
ABD Bağdat'tan önce Konya'yı vurdu!
ABD uçak gemisi "Harry S. Truman"a bağlı ve lazer güdümlü füzelerle donatılmış savaş uçakları, 2003 yılında, Bağdat'tan önce Konya'yı "vurmuştu".
ABD 6'ncı Filosu'nun amiral gemisi "Truman"a bağlı F-14 Tomcat ve F-18 Hornet avcı uçakları, Bağdat'a yönelik operasyon öncesi Akdeniz'den kalkarak, Konya Ana Jet Üssü'ne uçmuş ve "hedefler"i gerçek mühimmatla bombalamıştı. Kıbrıs açıklarında demirleyen gemi, ABD Deniz Kuvvetleri'nin ana üslerinden biri olan Norfolk'tan hareketinden sonra geçen dört ay boyunca başka herhangi bir ülkede "atış yapma imkanı" bulamamış, ABD'li yetkililer de Konya'daki tatbikat alanını kullandırdığı için Türkiye'ye teşekkür etmişti.
İran sınırına uçuş
Konya'da bulunan İsrailli pilotların, belli aralıklarla İran sınırına kadar uçtukları da biliniyor. İran'la çıkacak bir savaş olasılığını gözeterek bölgeyi tanımak isteyen İsrail Hava Kuvvetleri'nin, sınır bölgesinde istihbarat çalışması da yaptığı ileri sürülüyor.
Konya üssüne karşı kampanyalar
Konya'daki üssün İsrail'e kapatılması için protesto eylemleri yürütülürken, Türkiye Komünist Partisi ve Yurtsever Cephe konuyu 2004'ten beri gündemde tutuyor. AKP ve CHP'nin Konya örgütleri, bütün kentte duyulan bu çalışmalar sırasında hiç tepki vermez ve suskunluğa gömülürken, yıllar sonra CHP'nin üs konusunda hükümeti sıkıştırmaya karar vermesi, Davos'ta prestij elde eden Erdoğan'ı durdurma kaygısının ürünü olarak yorumlanıyor.
KAYNAK: sol.org
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.