Türkiye İsrail ile Neden Dost Olamaz?

Çanakkale'nin eski rehberlerinden olan tarihçi ve araştırmacı yazar Mehmet İhsan Gençcan, Türkiye'nin İsrail'in yanında olmasını isteyen yabancılara, Çanakkale Savaşı'nı araştırmalarını tavsiye etti.

Gençcan, Filistinlilerin orada Osmanlı için şehit verdiğini, Yahudilerin ise Türk askerlerine karşı savaşarak devlet sahibi olduğunu söyledi.

1914 yıllarında parçalanması kaçınılmaz olan Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Filistin cephesinde savaşıp Yahudi devleti kurma düşüncesini ortaya atan ilk kişinin Wladimir Jabontinsky olduğunu belirten Gençcan, Odessa'da orta halli bir Musevi ailesinin çocuğu olan bu kişinin bir süre İtalya'da yaşadığını ve ikinci vatanı olarak gördüğünü, 1908 Jöntürk devriminden sonra ise İstanbul'a gelip kısa sürede Türk ve yabancılardan oluşan geniş bir çevreye sahip olduğunu vurguladı.

Yahudilerin önde gelenlerini ikna eden Jabotinsky'nin, İngilizlerin Mısır'daki Cabbari Kampı'nda, 1915 Şubat ayında Osmanlı'ya karşı 1. Dünya Savaşı'nda İngilizlerin yanında savaşma kararı alarak hemen askeri birlik kurmaya karar verdiğini kaydeden Gençcan, şunları söyledi: "Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na girişinden sonra Türkiye'de bulunan Yahudilerin gizliden gizliye silah biriktirmeye başlaması ve İngilizler lehine casusluk yapması üzerine birçoğu Mısır'a göçe zorlandı. İngiltere ise Mısır'a giden bu Yahudiler için çadır kamplar kurdu. Yahudiler burada, gönüllü Siyonistlerden ve katırlardan kurulacak bir alay toparlamaya başladı. 500 kadar gönüllü asker, 20 subay ve 750 katırdan oluşan Siyon Katırlı Alayı, Çanakkale'ye göndermek üzere hazırladılar. 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi'nden sonra İngilizler, gönüllü Siyonistleri eğitmek için 19 Mart'ta Albay John Henry Petterson'u Mısır'a yolladı. Böylece Siyon Katırlı Alayı resmiyet kazandı. Savaş sonrası 1917'de Dışişleri Bakanı Lord Balfour tarafından yayınlanan bildirgeyle İngiltere hükümetinin Yahudi Siyonist ilgisiyle karşılanması düşüncesini onayladığı, Filistin'deki Yahudi olmayan toplumların medeni ve dini haklarının korunacağı, başka herhangi bir ülkedeki Yahudilerin yararlandığı haklara ve siyasi statüye zarar verecek hiçbir şey yapılmaması şartıyla Yahudi halkı için millî bir yurt kurulması için her türlü kolaylığın sağlanacağı bildirildi. Bu bildiri sonrasında 1948'de İsrail devleti, Filisitin topraklarında resmen kurulmuş oldu."

Yahudiler Osmanlı'yı arkadan vururken Arap ülkeleri ve Filistin'den resmî rakamlara göre 500'e yakın askerin Gelibolu'ya gelerek Türklerin yanında savaştığını vurgulayan Gençcan, "Bu askerlerden çok azı evine dönebildi, 88'i şehit oldu, bir kısmı esir alınırken bazıları yaralanıp götürüldüğü hastanelerde şehit düştü. Birçoğu da dizanteri, zatürre, tifo gibi hastalıklar sebebiyle tedavi gördükleri Çanakkale ve İstanbul'daki hastanelerde hayatını kaybetti. Filistin'in Nablus, Kudüs, Yafa, Gazze, Halilürrahman ve Tulkarim gibi yerlerinden gelen askerler Seddülbahir, Arıburnu, Anafartalar ve Kireçtepe'de düşmanı yenilgiye uğratmak için şehit düştü.'' şeklinde konuştu.(CİHAN

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.