Mitinge ellerinde Türk, Azerbaycan ve KKTC bayraklarıyla gelenler, Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarının yalan olduğunu yazan pankartlar ve Ermeni terör örgütü ASALA'nın şehit ettiği Türk diplomatlarının ve vatandaşlarının fotoğraflarını taşıdılar. Mitinge bazı Türk vatandaşları da üstlerinde ''Barış ve Gerçeğe Evet, Ermeni Terörüne, Nefretine ve Yalanlarına Hayır'' yazılı Türk bayraklı siyah tişörtler giyerek katıldı.
DEVLET BAKANI BAĞIŞ'IN MESAJI
Programın açılışını Genç Türkler Derneğinin başkanı Abdurrahman Bezirkan yaptı. Bezirkan konuşmasında, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın mitinge gönderdiği yazılı mesajı okudu.
Bağış yazılı mesajında ''Ermeni Yalanlarına Son temalı Şehitlerimizi Anma ve Sözde Soykırım İddialarıyla Mücadele Mitinginiz kutlu olsun. Bir zamanlar sizlerle beraber gerek burada, Times Square'de, gerekse hem New York'un, hem de ABD'nin her köşesinde bu tür mitinglerin düzenleyicisi ve parçası olduğumu hatırlamak bana gurur veriyor. Aranızdan bir milletvekili olarak ayrıldığımda bayrağı teslim ettiğim gençlerin, görevlerine devam ettiklerini görmek benim için bir kıvanç kaynağı'' ifadesini kullandı.
Bağış, mesajında şunları kaydetti:
''Türkiyemizin Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda bana verilen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci görevim dolayısıyla ABD'de yaşayan Türk toplumundan, kardeşlerimden ve arkadaşlarımdan uzaklaşmış değilim. Bilakis, Türkiyemizin haksızlığa uğradığını düşündüğüm bir başka davamızda sizlerin de gücünü hissederek mücadeleme devam etmekteyim. Birlik ve beraberliğimizin en güzel göstergesi olan bu miting vesilesiyle sizleri bir kez daha selamlıyor, başarılarınızın devamını diliyorum.''
AMERİKALILAR DA ERMENİ İDDİALARINI REDDETTİ Mitingde konuşma yapan Güney New England Türk Amerikan Kültür Derneği (SNETACA) üyesi Amerikalı Dr. Robert Mckay, Ermeni tezlerinin doğru olmadığını belirterek, ''Bir Amerikalı olarak biliyorum ki bazı Ermeni asıllı Amerikalıların ABD Kongresi'ne seçilmesi ve oy peşine düşmelerinin ardından sözde soykırım iddiaları ABD'de gündeme geldi. Soykırım diye bir şey yok, Türkleri arkadan vurmak isteyen Ermenilerin isyanı, ihanetleri ve ardından gelen 1.Dünya Savaşı var. Sonrasında da Ermeni terör örgütlerinin cinayetleri var'' diye konuştu.
McCay konuşmasında ABD'de 1915 olaylarına ilişkin olarak Türklerin görüşlerine yer vermeyen ve Ermenilerin lehine önyargılı davranan ABD medyasını da eleştirdi ve bu tutumun kesinlikle değişmesi gerektiğini kaydetti.
McKay A.A'ya yaptığı açıklamada da kendisinin tarih okuduğunu ve ''soykırım'' diye bir şeyin tarihte kesinlikle doğru olmadığını bildiğini söyledi. Ermenilerin ilk liderinin de ''soykırım'' diye bir şey olmadığını söylediğini belirten McCay, aynı dönemde Türklerin de yüzde 20'sinin öldüğünü belirtti. McCay tüm bunların aslında savaş döneminde Ruslar tarafından kullanılan Ermenilerin faaliyetleri sonucunda yaşandığını ifade etti.
ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan'ın hukuk danışmanı Bruce Fein de konuşmasında, Ermeni iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu ve ABD Kongresinde Ermeni tasarısının imzaya açılmasının tamamen iç politik kaygılardan kaynaklandığını söyledi. Fein, konuşmasında Osmanlı İmparatorluğu'nun, topraklarında yaşayan azınlıklara karşı son derece anlayış gösterdiğini ve özellikle Ermenilerin Osmanlı yönetiminde yüksek makamlarda görev yaptıklarını ifade etti.
Fein, Ermenilerin, 19. yüzyıldan itibaren gücünü kaybetmeye başlayan Osmanlılara karşı bağımsızlık için ayaklandıklarını ve Ermeni terör çetelerinin Birinci Dünya Savaşı'nda Rusya ve Fransa ile işbirliği yaparak Osmanlı ordusuna karşı savaştığını, birçok Müslüman Osmanlı'yı öldürdüğünü anlattı.
Mağdur psikolojisi taşıyan Ermenilerin ABD'deki ve Ermenistan'daki arşivleri açmadıklarını söyleyen Fein, ''Peki Ermeniler bu arşivleri neden gizli tutuyor, madem kanıtları var, neden Uluslararası Adalet Divanı'na gitmek istemiyorlar? Çünkü arşivlerinden, kendilerinin bağımsızlık kazanmak için Osmanlı'ya ihanet ettikleri, Müslüman Türkleri öldürdükleri ve teröre başvurdukları ortaya çıkacak da ondan'' diye konuştu.
Fein, kurban olduğuna inanan Ermenilerin ABD'de başlattıkları ASALA terörüyle Ermeni iddialarını reddeden çok sayıda Türkü öldürdüğünü de hatırlatarak, yakalanan Ermeni teröristlerin kahraman olarak görüldüğünü ve okul kitaplarında Türklere karşı nefret duygularının aşılandığını da vurguladı.
NEW YORK BAŞKONSOLOSU SAMSAR:
New York Başkonsolosu Mehmet Samsar da A.A'ya yaptığı açıklamada, bu yıl mitinge geçen yıla oranla daha fazla katılım olduğunu, bunun daha da artması gerektiğini söyledi.
Samsar, mitinge bu yıl katılamayan vatandaşlardan beklentilerinin ise Türk toplumu üyelerinin yaşadıkları yerdeki senatörlere, siyasetçilere, Kongre üyelerine ve hatta Başkan Barack Obama'ya telefonla, faksla veya posta ile ulaşarak konuyla ilgili kendi görüşlerini anlatması olduğunu belirtti.
Mehmet Samsar, olayın iki taraflı olduğunu ve bu tür konularda bir açıklama yapılırken tamamen doğruluğu kanıtlanmış arşiv belgelerine dayanılarak tarihçilerin vardığı sonuçların kullanılmasının gerektiğini ve bu gerçeğin Amerikalı siyasetçilere anlatılması gerektiğini vurguladı.
Samsar şöyle konuştu: ''ABD'de hatırı sayılır sayıda Türk vatandaşı var. Bunların birçoğu Amerikan vatandaşı, seçme ve seçilme hakkına sahip ve hatta Amerikalılar için para toplama kampanyaları yapabilecek durumda vatandaşlarımız var. Bu insanların da görüşlerinin (ABD'de) dikkate alınması lazım. Bunu da ancak kendi varlığımızı Amerikalı siyasetçiler nezdinde göstererek yapabiliriz. Benim vatandaşlardan beklentim, bulundukları bölgedeki seçim komitelerinde, siyasetçiler nezdinde aktif rol almaları ve kendi görüşlerimizi onlara çeşitli yollarla dile getirmeleridir'' dedi.
Samsar, ABD Başkanı Barack Obama'nın dünkü 24 Nisan açıklamasıyla ilgili olarak ise siyasetçilerin ya da devlet adamlarının tarihi konular konusunda yorum yapma ya da karar verme yetkisi bulunmadığını, ancak tarihçilerin objektif belgelerine dayalı araştırmalar üzerinde tarih konusunda konuşulabileceğini ve karar verilebileceğini söyledi.
ABD başkanının bu yılki açıklamasında 1915 yılında hayatını kaybetmiş ve şehit olmuş Türklere hiçbir şekilde atıfta bulunulmadığını da belirten Samsar ''Bu bizim için üzücü bir durum, çünkü oradaki olay tamamen tek taraflı yansıtılmış'' dedi. Samsar, Obama'nın konuşmasında Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğa destek vermesinin, açıklamanın tek iyi tarafı olduğunu söyledi. Samsar, gazetecilere yaptığı açıklamada da Türkiye ile Ermenistan arasındaki bu problemin ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005 yılında açıkladığı gibi iki ülke arasında tarihçilerin buluşacağı bir ortak tarih komisyonla çözülebileceğini belirtti.
Ancak böyle bir ortak tarih komisyonunun bu olayları objektif ve doğruluğu kanıtlanmış belgeler üzerinde inceledikten sonra karar verebileceğini belirten Samsar, Obama'nın açıklamasını oldukça talihsiz bulduğunu, açıklamanın tek taraflı bir açıklama olduğunu ve Dışişleri Bakanlığının da bu konuyla ilgili bir açıklama yaptığını vurguladı.
Mehmet Samsar, ABD'de yaşayan Türk vatandaşlarının bu konudaki hassasiyetlerini, kendi sıkıntılarını dile getirmeleri gerektiğini, ancak bu şekilde Amerikalı yöneticilerin fikirlerinin değişebileceğini vurguladı.
Başkonsolos Samsar, Ermenistan'la diyaloğun söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine ise iki ülke arasında bir süreden beri devam eden görüşmeler olduğunu ve ortak bir açıklama yapıldığını belirterek, bölgedeki bütün ülkelerin bu görüşmeye şans vermesi ve desteklemesini beklediklerini söyledi.
Samsar ''Bölgedeki bütün ülkelerin çıkarları göz önüne alındığında bunların da bu görüşmelere dahil edildiği taktirde sorunun çözüleceğine inanıyorum'' diye konuştu.
Genç Türkler Derneğinin Başkanı Abdurrahman Bezirkan da mitingin sonunda A.A'ya yaptığı kısa açıklamada, nefrete karşı barış ve sevginin anlatılması gerektiğini ve ABD'de yaşayan Ermeni diasporasına karşı mesajlarının bu olduğunu, ümidinin bu mesajın karşı tarafça anlaşılması olduğunu belirtti. Bezirkan ''Ama tabii tüm iddiaları reddediyoruz ve Ermeni yalanlarıyla mücadelemiz devam edecek'' diye konuştu.
Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe de gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'deki Türklerin yaşadıkları bölgelerdeki Kongre üyelerini ziyaret etmeleri, gerçekleri anlatmaları gerektiğini ve bunun son derece önemli olduğunu söyledi. Boztepe, Amerikalı politikacıların gerçeklerden haberdar olmadıklarını, gerçekleri bu ülkede yaşayan Türklerin anlatmaları gerektiğini belirtti.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.