T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) kooperatif borçları

Sayın Altın,

 

Anlatımınızda bir noksanlık var. (Tüm oturma raporları alınmış) sözü ile neyi kastediyorsunuz?  Yani, yapılması gereken bütün Genel Kurullar yapıldı mı diyorsunuz?

(3 yıl önce lav olmuş) diyerek kooperatifinizin 3 yıl önce feshedildiğini bildiriyorsunuz zannederim.

Kooperatifler çeşitli yollarla kapatılabilir, sizin ifadenizle ( lav ) edilebilir. Bu bakımdan geniş ve detaylı bilgi vermeniz gerekli.

Kooperatiflerin feshedilmeleri için Genel Kurulca seçilen veya mahkemece tayin edilen (Tasfiye Memuru) 1 yıl boyunca kooperatifin alacakları, borçları ve malları ile ilgili bilgileri Sicil gazetesinde verdiği ve yaptığı yazışmalarla toplar. Bunları mevcut para veya malları satarak öder. Eğer yine de borç kalmış ise, üyelerden aidat toplayarak kooperatifin bilançosunu (0) Sıfır durumuna getirir. Bunu toplanan Genel Kurulda alınan kararla tasdik ettirip, Kooperatifin sicil kaydını Ticaret Sicil kayıtlarından sildirir. Yani Kooperatif Fesih edilmiş, lağvedilmiş olur. Bu durumda artık kooperatif yoktur.

Bundan sonra ortaya çıkacak borçlar olursa, bunu ödeyecek bir merci de yoktur. Kooperatif olmadığı için Yönetim Kurulları, malları da yoktur. Hukuki tabirle “borçlara ehil değildir”.

Eğer, borç Tasfiye memuru tarafından biliniyor ve ödeme yapılmamışsa, Tasfiye memuru bu borç kadar parayı Noter’e tevdi ederek bloke etmesi gerekir. Böyle bir alacaklı da Noter’den parasını alabilir. Ancak belirlenmemiş bir borç; ister şahıslara, ister şirketlere, isterse Maliye, SSK gibi devlet kurumlarına da olsa ödenmez.

 

Tatbikatta Devlet Kurumları bu alacakları takip ediyorlar. Yani ilerde müfettişlerce görev yapmadı denmemesi için, eski Yönetim Kurulu üyelerine, Tasfiye memuruna “Ödeme emri” çıkarıyorlar. Ancak bu kanuni değildir. Bu bakımdan eğer böyle bir icra takibi varsa, ödeme emrindeki itiraz süresini geçirmeden itiraz edip, İcra Tetkik Hâkimliğine dava açarak ödemeyi durdurabilirsiniz. Zira, Tasfiye edilmiş kooperatifin hükmü şahsiyeti olmadığı gibi organları da yoktur. Bu bakımdan ödeme emrinin konusu kalmamıştır.

Bu Konuda bir yazıdan alıntıyı aşağıda veriyorum.

 

2 cümlelik sorunuza ancak bu kadar cevap verebiliyorum.

 

Selamlar.

Muzaffer Deligöz

Kooperatif Danışmanı

www.kooperatifcilik.blogcu.com

0537-675 04 54

muzafferdeligoz@ena-ajans.com


ALINTI.

 

Referans Gazetesi

 

 

Veysi Seviğ - Bumin Doğrusöz

28.11.2007

Tasfiye memurunun görevi şirketin sicil kaydı silinince biter

 

TASFİYE MEMURLARININ SORUMLULUĞU         

 

SORU: Bir limited şirkette tasfiye memuru olarak görev aldım. Vergi dairesine yazılı olarak başvurarak tasfiyesinde görevli olduğum limited şirketin hesaplarının incelenmesini talep ettim. Bu talebim üzerine yaklaşık iki yıl sonra tasfiye talebinde bulunduğum şirket hesapları incelendi. Yapılan inceleme sonucunda şirketin herhangi bir vergi borcu olmadığı tarafıma bildirildi. Sonuçta şirketin sicilden silinmesi suretiyle şirket faaliyeti tamamen sona erdi. Ancak bana şirketin ticaret sicilinden terkininden sonraki bir döneme ait olarak verilmemiş bulunduğu iddia edilen Ba ve Bs formları nedeniyle özel usulsüzlük cezası kesilerek tebliğ edildi. Ben de bu cezaya karşılık vergi mahkemesine dava açtım. Vergi idaresinin bu tutumu nedeniyle zor durumda kaldım.

 

YANIT: Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Yasa'nın 32. maddesi uyarınca “Hükmi şahısların tasfiyesinde bunların borçlu bulundukları amme alacaklarını ödeme ve bu kanun hükümlerinin tatbikiyle ilgili vecibeleri tasfiye memurlarına, hükmi şahsiyeti olmayan ortaklıklarla yabancı kurumların Türkiye'de şube, ajans ve mümessilliklerinin tasfiyesinde bunların vecibeleri tasfiyeyi yürütenlere” geçmektedir.

Aynı yasanın 33. maddesinde hükme bağlandığı üzere “Tasfiye memurları veya tasfiyeyi yürütenler, tasfiyenin başladığını üç gün içinde ilgili tahsil dairesine bildirmek mecburiyetindedirler.

Tasfiye memurları veya tasfiyeyi yürütenler, amme idarelerinin her türlü alacaklarını ödemeden veya ödemek üzere ayırmadan önce tasfiye sonucunda elde edileni dağıtamazlar veya bunlar üzerinde herhangi bir şekilde tasarrufta bulunamazlar. Aksi halde tahakkuk etmiş ve edecek amme alacaklarından tasfiye memurları veya tasfiyeyi yürütenler şahsen ve müteselsilen mesul olurlar. Bu mesuliyet ifade ettiği para miktarını geçemez.”

Diğer yandan Türk Ticaret Kanunu'nda konuya yönelik yer alan düzenlemeler çerçevesinde “Limited şirketlerde tasfiye halindeki şirketin temsili tasfiye memurlarınca yürütülür. Şirketin tasfiyesi için ilk olarak ortaklar genel kurulunun toplanarak tasfiye kararı alması ve tasfiye memurlarını tayin etmesi zorunludur. Bu kararın ticaret siciline tescil ve ilan ettirilmesi gerekir. Tasfiye kararı alındıktan sonra limited şirketlerde bütün işler tasfiye memurlarınca yürütülür. Tasfiye memurları ilk olarak, vergi dairesine şirketin tasfiyeye girdiğini bildirmek zorundadır. Tasfiye işlemlerinde son işlem olarak şirketin sicilinden sildirilmesi ve keyfiyetin ilan ettirilmesi gerekir.”

Bu bağlamda da tasfiye, kurumun tasfiyeye girmesine ilişkin genel kurul kararının ticaret sicilinde tescil ve ilan edildiği tarihte başlar ve tasfiye kararının ticaret sicilinde tescil ve ilan edildiği tarihte sona erer.

Dolayısıyla tasfiye süresi içerisinde yapılan işlemler yönünden tasfiye görevlilerinin sorumluluğundan bahis edilebilir. Ticaret sicilinden silinme işlemleri yapılmış olan bir şirketin terkin tarihinden sonraki dönemler veya işlemler dolayısıyla tasfiye görevlilerinin sorumlu tutulması mümkün değildir. Kaldı ki benzer bir olayda Danıştay 4. Dairesi ”… cezanın kaldırılmasına ve yargılama giderlerinin davalı idarece davacıya iadesine karar vermiştir. (Danıştay 4. Dairesi E. No: 2007/264, K. No: 2007/809) (V. Seviğ)

 

 


From: insaat-hizmet@googlegroups.com [mailto:insaat-hizmet@googlegroups.com] On Behalf Of Ünal ALTIN
Sent: Sunday, April 12, 2009 9:14 PM
To: insaat-hizmet@googlegroups.com
Subject: kooperatif borçları

 

                  Merhabalar,
                  Tüm oturma raporları alınmış  hükümet komserlerininde iştiraki ile 3 yıl önce lav olmuş bir yapı kooperatifinin ödenmediği anlaşılan borçları kime taahhuk eder. Bu konuda bilgisi olanların, bilgilerini paylaşanlara şimdiden teşekkür ederim.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.