T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) PROF.DR NECMETTİN ERBAKAN İRAN GEZİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

Milli Görüş Lider Necmettin Erbakan yaklaşık 2 hafta süren İran gezisinden döndü.İran'da önemli temaslarda bulunan Erbakan bugün basın açıklaması yaptı.

Milli Görüş Lider Necmettin Erbakan yaklaşık 2 hafta süren İran gezisinden döndü.İran'da önemli temaslarda bulunan Erbakan bugün basın açıklaması yapacak.

İran seyehatinin değerlendirmesini yapacağı beklenen basın açıklaması ajans5.com'dan canlı olarak yayınlanacak.

İran'a yaptığı ziyarette hem din alimleri hem de devlet liderleriyle görüşen Erbakan,İran ziyaretinin değerlendirmesini yapacak

Türkiye ve İran komşu ve kardeş iki müslüman ülkedir. Her ikiside İslam Konferanssı'nın üyesidir. Her ikiside D8'lerin kurucusudr. Arlarıda ki işbirliğinin her sahadaazami dereceye çıkartılması hem iki ülke halkı, hem de Ortadoğu ve büün dünya insanlığının refahı bakımından son derece faydalı ve lüzumludur.

Ortak hedefler ve işbirliğini arttmak ve geliştimek için he iki ülkenin yöneticileri ve halkı büyk bir arzu ile yıllarda beri çalışmaktadır. Bu yolda büyük mesafeler katedilmiştir.

Fakat; halihazırda yaşadığımız dünya şartları ve önmli tarihi dönüm noktasında bundan böyle işbirliği çalışmalaının daha büyük bir gayretle ve atılımlayürütülmesi gerekmektedir.

Bunun nasıl gerçekeşebileceği hususunda fikir teatisinde bulunmak maksadıyla İran Parlamentosu'nun çoğunluğunadestek eren ve Ayetullah Harrazi'nin Genel Başkan olduğu parti önemli br adım atmış ve kardeş Türkiye'nin 54. Hükümeti'nin Başbakanı ve Türkiye'deki 40 yıllık Mili Görş Hareketi'nin Lideri olarak beni İran'a davet etmiştir.

Bu davete icabet ederek İran'da kldığım 10 günlük süre esnasında Ayetullah Harrazi Beyefendi'nin yaptığı çok mükemmel bir program çerçevesinde İran'ın kıymetli devlet adamlarıyla görüştüm. Ayetullah Harrazi Byefendi'nin partisinin ileri gelenleriyle muhtelif toplantılar yaparak;

1- Türkiye le İran arasında ki münasebetlerin azami derecede geliştirilmesi,

2- Ortadou'da barışın nasıl tesis edilebleceği,

3- Irkçı Emperyalizmin kontrolünde ola hali hazır dünya yasının bütün insanlara saadet getirecek bir aaet dünyasına çevirilmesi için,

Nelerin nasıl yapılabileceği üzerinde geniş fikir teatisinde bulunulmuştur.

Ayetullah Harzaş Beyefendi ile tarafından hazırlanan program ve İRan yöneticilerinin büyük ilg ve sevgileri ssayesinde 10 günlük ziyaret programı hemen hemen bugüne kadar hiçbir davetliye nasip olmamış bir porgram olarak gerçekleşmiştir. Bu ziyaret esnasında 10 gün içerisinde şu görüşmeler ve çalışmalar geçekleşmiştir.


12 NİSAN PAZAR

Tahran'a varış.İmam Humeyni Havaalınında Ayetullah Harrazi ve Türkiye Rahran Büyükelçisi Selim Karaosmanoğlu tarafından karşılanma.

Ayetullah Harrazi başkanlığındaki parti yöneticileri ile otelde toplantı

13 NİSAN PAZARTESİ

İran Eski Cumhurbaşkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani ile görüşme
(İran İslam Cumhuriyeti Düzeninin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı ve tahran Cuma Namazı İmamı)

İran Eski Cumhurbaşkanı Ayetullah Hatemi ile görüşme.

Dışişleri Bakanı Muttaki ile Bakanlıkta görüşme ve yemek.

Tahran Belediyesi Şehir Konseyi Başkanı ile görüşme.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Selim Karaosmanoğlu'nun 54. Hükümet Başbakanı Necmettin Erbakan onuruna verdiği akşam yemeğine iştirak.

15 NİSAN ÇARŞAMBA

İran Meclisi'ne ziyaret.Genel Kurul Salonuna Davet.Yaklaşık 40 dakika Genel Kurul salonunda çalışmaları,izlerken parlementerlerle de tanışma ve görüşme fırsatı bulduk.

İran Meclis Başkanı Larijani'yi ziyaret ve ikili görüşme

Azad Üniversitesi'ni ziyaret.Rektör Prof. Jasbi tarafından karşılama ve brifing.öğle yemeği

Milli İtimat Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı Adayı Ayetullah Kerrubi ile görüşme .Akşam yeneği.

16 NİSAN PERŞEMBE

-Kum Şehri’ne varış.Vali Yardımcısı Ali Kumi tarafından karşılama.

-Ayetullah Şehristani ile görüşme.

-Ayetullah Musevi Erdebili ile görüşme (Azeri Ayetullah)

-Medreseler Birliği Başkan Yardımcısı Ayetullah Muktedai ile görüşme (Savcılar Kurulu Eski Başkanı)

-Yüksek Öğrenim öğrencilerine “İslam Medeniyeti” konulu konferans verilmesi

-Ayetullah Nuri Hemadani ile görüşme

-Hz. Masume’nin türbesinin ziyareti

-Kum valisi Dr. Kazemi Ardekani’nin Valilik’te Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın onuruna verdiği akşam yemeğine iştirak

-Tahran’a hareket

17 NİSAN CUMA

-Tahran’da Cuma namazı

-Cuma Namazı Müessesi Yöneticisi Muradi ile sohbet

-Kur’an Müzesi’ni ziyaret

18 NİSAN CUMARTESİ

-Dışişleri Bakanlığı Uluslar arası Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni ziyaret Katılımcıların çoğu büyükelçi olan hazuruna sunum

-İran Milli Güvenlik Konseyi’ne ziyaret ve sunum

19 Nisan PAZAR

-İran Yüksek Yargı Başkanı Ayetullah Şahrudi ile görüşme

-İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad ile görüşme

20 NİSAN PAZARTESİ

-İran Dini Lideri Ayetullah Seyyit Ali Hamaney ile görüşme

21 NİSAN SALI

-İran’ın Özel Durna Havacılık ve Uzay şirketi Genel Müdürü Yakup ANTASARY tarafından Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a İran’daki uçak sanayi hakkında brifing verilmesi

22 NİSAN ÇARŞAMBA

-Milad Kulesi’nde gezi ve Milat Kulesi Yönetim Kurulu Başkanı A. Golrokhi’nin Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a tesise ilişkin teknik bilgilendirme sunumu

-İran gezisinin değerlendirildiği ve uluslar arası medyanın da büyük ilgi gösterdiği basın toplantısı

Görüldüğü gibi, tarihi İran seyahatimiz esnasında başta;

İran Dini Rehberi Muhterem Ayetullah Hamaney ve Cumhurbaşkanı Muhterem Mahmut Ahmedinecad olmak üzere ,Meclis Başkanı Laricani,İran eski Cumhurbaşkanları Ayetullah Ransancani ve Ayetullah Hatemi, Yüksek Yargı Başkanı Şahrudi,Dışişleri Bakanı Muttaki,
İran Parlamentosu’nda 40 milletvekili bulunan Milli İtimat Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ayetullah Kerrubi ile çok önemli görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Milli Güvenlik Konseyi’nde de bir sunum yapma imkanı bulduğumuz seyahatimiz böylece en üst düzeyde bir seyahat olarak tarihe geçmiştir.Kardeş ülke İran’da ancak devlet başkanlarına gösterilen yakın alaka ve itibar ile Karşılandık ve ağırlandık. Bütün görüşmelerimizde gördüğümüz samimi ve kalbi yaklaşımdan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.

Ayrıca biraz önce okumuş olduğumuz seyahat programımızda görüldüğü gibi kardeş ülke İran’ın “ilim merkezi” olan Kum şehrinde de Ayetullahlar’la ilmi anlamda görüş teatisinde bulunduk ve Kum’da yüksek öğrenim gören öğrencilere “İslam Medeniyeti” konulu bir konferans verdik. Dışişleri Bakanlığı Uluslar arası Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’ne ziyaretimizde de çoğu büyükelçi olan haziruna dünyamızın içerisinde bulunduğu halihazır durumla ilgili önemli bir sunum gerçekleştirdik.

Yine İran’ın önemli üniversitelerinden Azad Üniversitesi’ni ziyaretimizde de bilimsel ve teknolojik gelişmenin önemi konusunda temaslar gerçekleştirdik.İran’ın özel Durna Havacılık ve Uzay Şirketi Genel Müdürü Yakup Antasary’den aldığımız İran’daki uçak sanayi hakkındaki brifing de önemli temaslarımız arasında yer aldı.

Bütün bu temaslarda İran’ın kıymetli yöneticilerinin Türk halkıyla aynı gayeleri benimsedikleri, iki ülke arasındaki münasebetlerin hızla gelişmesini,bölgede barışın sağlanmasını ve ırkçı emperyalizmin kaba kuvveti üstün tutan adaletsiz dünyası yerine; bütün insanlara hakkını veren,sömürü yerine kardeşçe işbirliği yapan, “Yeni bir dünya” nın kurulmasını arzu ettikleri apaçık bir şekilde görülmüştür.

Bu arzuların biran evvel tahakkuku ve geliştirilmesi için Türkiye ve İran’ın en yakın bir işbirliği halinde gayretle çalışmalarının icap ettiğini görüşmeler esnasında bütün taraflarca inanılmıştır.
Görüşmeler esnasında yukarda belirtilen hedeflere ulaşılması için İran ve Türkiye’de ve bilahare D-8’ler ve diğer ülkeler (D60) ile halkı ezilen diğer ülkelere (D-100’ler) teşmil edilmek üzere bir takım işbirliği merkezleri ve müesseselerin kurulmasına ihtiyaç vardır.Bu müesseselerin koordinasyon merkezlerinin tanzimi ile birbirleriyle koordineli bir çalışma gereklidir.

Bu beyanda;

Yukarıda belirtilen üç hedefe yönelik olarak yani; ikili ilişkilerin geliştirilmesi,bölgesel barışın tesisi ve Yeni bir dünya’nın kurulması hedefleri istikametinde gereken çalışmaları yapmak üzere;

-Nelerin hangi öncelikle yapılması lazım geldiğini araştıran ve planlayan merkez,

-Siyasi planlama ve işbirliği merkezi

-Ekonomik işbirliği merkezi

-Ekonomik düzen araştırma merkezi

-Kültürü geliştirme merkezi

-Sosyal Hizmetler işbirliği merkezi

-Teknoloji geliştirme merkezi

-Medya,tanıtma ve şuurlandırma merkezi

-Kadın,aile ve çocuğu koruma merkezi

-Diğer lüzumlu merkezler

-Ve bu merkezlerin hizmetlerini görebilmeleri için gereken müessese ve kuruluşların tesislerinin plan ve programlı bir şekilde çalıştırılmaları ve çalışmalarının takibi gibi çok önemli görevlerin ifa edilmesi lüzumlu bulunmaktadır.

Bu müesseselerin tesisi,murakabeleri,çalışmalarının takibi ve dünyanın neresinde olursa olsun fakir ve muhtaç olan kimselere yapılacak yardımlarla ilgili merkez ve müesseselerin tesisi ve çalıştırmaları için yukarıdaki hedefleri benimsemiş güçlü kuruluşların yürütücülük yapmaları büyük önem taşımaktadır.

Bu mülahazalarla yeni bir barış ve saadet dünyasının kurulması için ilk adımları atmak üzere adı geçen yürütücü görevini Türkiye’de Saadet Partisi’nin yapmasının,İran’da Parlemontosu’nun çoğunluğuna destek veren ve Ayetullah Harrazi’nin Genel Başkanlığı’nı yaptığı partinin yürütülmesinin yapılan müzakereler esnasında uygun olacağı görülmüştür.
Hiç şüphesiz,bu işbirliği için temel şart ve yürütücülük görevini yapacak olan partilerin kendi ülkelerinin kanunları ve nizamları içinde çalışmaları temel esas olacağı da bu müzakerelerde tartışmasız ön şart olarak kabul edilmiştir.

Bu esaslar dahilinde çalışmalara başlanması ve “ Yeni Bir Dünya” nın kurulması için iki kardeş ülke İran ve Türkiye’den başlamak üzere D-8’ler,diğer Müslüman ülkeler yani D-60’lar ve diğer ezilen ülkeler yani D-100’ler olmak üzere toplam olarak 5 milyarlık bir insan topluluğuna sahip küresel bir işbirliği organizasyonunu yolda çalışılması lazım geldiği hususunda görüş birliğine varılmıştır.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.