22 Mayıs 2009

(anadoluhaber) Abdullah Gül yargılanabilir mi? // Nurullah AYDIN -- Gazi üniversitesi




   nurullah aydın nurullah@gazi.edu.tr
   2009/5/22
 

Nurullah AYDIN

Gazi üniversitesi

 

 

Abdullah Gül yargılanabilir mi?

 

 

Sincan Ağır Ceza Mahkemesi daha önce de, Sayın Öcalan dediği için Başbakan Erdoğan hakkında yargılama kararı vermişti.

 

Mahkeme; Erdoğan için Ankara Başsavcılığının verdiği takipsizlik kararını Zamanaşımı süresi dolmadığı ve suç işlenip işlenmediğinin takdirinin de mahkemeye bırakılması gerektiği gerekçesiyle kaldırmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, Erdoğan ile ilgili fezleke hazırlayıp dokunulmazlık nedeniyle dosyayı TBMM'ye gönderme kararı almıştı.

 

Şimdi de aynı Mahkeme, Cumhurbaşkanı Gül'ün evrakta sahtecilikten yargılanması gerektiğine hükmetti. Bu arada, Mahkeme kararı, Gül'ün yargılanıp yargılanmayacağı konusunda yeni bir hukuki tartışma başlattı.

 

Sincan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi kararında şöyle deniliyor.

 

"Türkiye Cumhuriyeti anayasası ve yasalarında herkesin yargılanmasının kural olduğu, dokunulmazlığın ise bir istisna olup bu kişiler yasalarda tek tek belirlenmiş ve bunların dışında hiç kimseye yargılanmama zırhı tanınmamıştır. Şüpheli Abdullah Gül ve arkadaşları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma yapmış şüpheli Abdullah Gül'ün Fazilet Partisi Kayseri Milletvekili olması sebebiyle dosyası fezleke ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderilmiştir."

 

Mahkeme kararında Cumhurbaşkanı Gül'den 6 yerde "şüpheli" olarak söz ediliyor.

 

Kıyamet bundan sonra koptu. Cumhurbaşkanı yargılanamazmış, karar siyasi imiş, milletvekili dokunulmazlığından yararlanırmış, Vatana ihanet dışında yargılanamazmış.

 

Bakın Abdullah Gül, kayıp trilyon davasında yargılanan 69 kişiden biri. Gül dışında hepsi yargılandı mahkûm oldu karar Yargıtay'ca onaylandı. Anayasa'nın 112. maddesinde düzenlenen milletvekili dokunulmazlık maddesi nedeniyle yanlız Gül yargılanmadı.

 

Cumhurbaşkanı ile ilgili anayasa da veya yasalarda düzenleme var mı, yok.

 

Vatana hiyanet kanunu ise Turgut Özal döneminde kaldırıldı. Yani cumhurbaşkanı ile ilgili herhangi bir düzenleme yok.

 

Padişahlara bile tanzimattan sonra verilmeyen özel statü veriliyor. Yani kusursuzluk. O nedenle de dokunulmaz deniliyor. Böyle bir mantık olabilir mi? Demokrasilerde, hukuk devletinde kusursuz insan kabul edilebilir mi?

 

Peki bu durumda, milletvekilleri için düzenlenen anayasanın 112 maddesi hükmü  cumhurbaşkanı için de geçerli mi?

 

Hayır? Neden çünkü ceza hukukunda kıyas yasağı var. Yine kanunilik ilkesi nedeniyle suç ve ceza'nın kanunda düzenlenmiş olması gerekir.

 

Bu durumda Cumhurbaşkanının yargılamazlığına hükmedilebilir mi? Peki neden kafa bulandıran açıklama yapılıyor dersiniz?

 

Bakın batılı demokratik ülkelerde cumhurbaşkanının yargılanamazlığı diye bir kural yok. Her kes gibi o da yargılanabilir. ABD başkanı Clinton konuyla ilgili ifade verdi Avusturya ve İsrail cumhurbaşkanı cinsel taciz suçlaması nedeniyle soruşturma konusu edildi.

 

Ceza Kanunu'na göre ancak akıl hastaları yargılanamaz. Şimdi Türkiye'de herkes yargılanacak, akıl hastaları ve cumhurbaşkanı yargılanamayacak. Böyle bir mantık olabilir mi?

 

Neyin tartışması yapılıyor, anlamak mümkün değil.

 

Günün Sözü: Adalet tarafsızlığını yitirdiğinde felaketi bekle.

 

 

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.