T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Kriz haklı çıkardı: Ne oldum dememeli


Kriz haklı çıkardı: Ne oldum dememeliYılda 1 milyon dolar kazanan, ışıltılı yaşama, pahalı zevklere sahip onbinlerce bankacının durumu ibret alınacak öyküler sunuyor.
 
Dünyada yaşanan ekonomik krizlerin istisnasız kuralı, servetin el değiştirmesine neden olmasıdır. Amerika Birleşik Devletleri, bugüne kadar kendi toprakları üzerinde bugünküne benzer bir krizi yaşamadığı için, kriz beraberinde hem çok ilginç sonuçları hem de ilginç insan hikayelerini getiriyor.

Wall Street, dünyanın en önemli finans merkezi. Burada çalışanlar, kriz öncesine kadar adeta dolarları saçarak yaşıyor, harcamaktan korkmuyor, geleceğini düşünme gereği duymuyor, bir yandan milyonlarca dolar yönetirken diğer taraftan aynı paraları garip zevklerine yatırabiliyordu. Yıllık ortalama maaşları 400 bin dolarla 1 milyon dolar arasında değişiyordu. Ve bu rakamlar, finans dışı sektörlerde çalışanların yıllık maaşlarının tam 6.8 katına işaret ediyordu.
Derken bir gün kriz geldi, pembe tablo sona erdi.
Krizde sadece New York'ta tam 255 bin 441 finansçı ve bankacı işini kaybetti. Çöküşle birlikte, ABD ekonomisinde tırpanlanan maaş ve prim tutarı 185 milyar dolara ulaştı. Her Amerikalı ortalama 600 dolar para kaybetti.

NE OLDUM DEMEMELİ

Dünyanın en ünlü üniversitelerinden MIT tarafından yapılan araştırmanın ortaya koyduğu bu rakamlar, ilginç insan öyküleriyle birleşiyor.
Birkaçını paylaşmakta yarar var, böylece "Ne oldum dememeli" diye başlayan atasözünün ne kadar doğru olduğunu bir kez daha görmek mümkün.

- Guy Irace, Ağustos ayında batan ve JP Morgan tarafından satın alınan yatırım bankası Bear Stearns'de 19 yıldır trader olarak görev yapıyordu. Yılda ortalama 1 milyon dolar kazanıyordu. Öğlenleri yemeğe çıktığında harcadığı ortalama para 60 dolardı. Bear stearns battığı gün işsiz kaldı. Üstelik, kendi yatırımları da tamamen batmıştı. Eskiden her gün öğle yemeğine 60 dolar harcayan Irace, bugün bir lisede öğretmenlik yapıyor. Günlük kazancı ise 75 dolar. Öğle yemeklerini evden getirdiği sandviç ile geçiştiriyor.

ZEVK-SEFA-ALEM

- Peter Stavropoulos, finansal stratejistti. Bir hedge fon adına işlem yapıyordu. Yıllık ortalama geliri 500 bin dolardı. İş yaptığı yatırımcılarla gittiği seyahatler ile ünlüydü. "16 yatırımcıyı yemeğe götürdüğüm bir gezi hatırlıyorum. Maritomo'da, televizyon programlarında ünlenmiş bir ahçının restoranına gitmiştik. Bir yemeğe 3.200 dolar harcamış, sonra şişesi 250 dolardan başlayan şarapların satıldığı bir gece kulübüne gitmiştik. Gecelik harcamamız 10 bin dolara yaklaşıyordu" diyor. Krizde adına işlem yaptığı hedge fon battı, işsiz kaldı. Şimdi sarhoş araba kullanan sürücülere açılan davalarda gönüllü avukatlık yapıyor.

100 İŞ BAŞVURUSU YAPTI

- Michael Gabriel, bir fon yöneticisiydi. Cleveland'da bir şirkette yıllık ortalama geliri 600 bin dolardı.  DEVAMI>>>

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.