T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Macaristan ile Kuzey Irak arasında Nabucco krizi çıktı

Macaristan ile Kuzey Irak arasında Nabucco krizi çıktı

 

20.05.2009
Merkezi Irak hükümeti, Macar MOL şirketinin Kuzey Irak Kürt hükümetiyle yaptığı anlaşmaya karşı çıktı. Macar MOL ve Avusturya OMS petrol şirketlerinin Kuzey Irak otonom Kürt bölgesi yetkilileriyle yaptığı anlaşmaya Bağdat şiddetli tepki gösterdi.

Haber

Bağdat hükümeti, Nabucco boru hattına başka yollardan doğalgaz vermeye hazır olduğunu ama kendi onayı ve insiyatifi alınmadan yapılan anlaşmaları tanımayacağını açıkladı. 

Irak hükümeti, "Bağdat'ın onayı alınmadan Kürdistan bölgesinin yaptığı anlaşmalarla ülkeden bir tek damla petrolün bile çıkmasına izin vermeyiz" açıklaması yaptı. 

Macar MOL ve Avusturya'nın OMV şirketleri hisse satma yöntemleriyle Kuzey Irak doğalgaz üretiminde söz sahibi olan yeni bir şirket oluşturmuşlar ve böylece Nabucco boru hattına Kürt bölgesindeki doğalgaz yataklarını bağlayacaklarını açıklamışlardı.

Macar Nepszabadsag gazetesi, Kürt yönetiminin anlaşma nedeniyle sevinç duyduğunu ve anlaşmanın gereğinin yerine getirileceğini söylediğini belirtiyor. 

Bağımsız gözlemciler Nabucco'nun yeniden tehlikeye girdiğini öne sürüyor. 

Arka Plan

Nabucco, Türkiye'den AB ülkelerine doğalgaz taşımak amacıyla yapılması düşünülen uzun geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesi.

Bu proje, Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkıyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından destekleniyor.

2007 yılının ortalarında Rusya'nın, Orta Asya'daki, hattın büyük doğalgaz tedarikçileri olan ülkelerle (Kazakistan, Türkmenistan) büyük miktarlarda doğalgaz alım sözleşmeleri imzalayacağını duyurması ile zayıflayan Nabucco projesi, Alman RWE firmasının Şubat 2008'de Nabucco Şirketi'ne eşit ortak olmasıyla yeniden güç kazandı.

Toplam uzunluğunun 3 bin 300 kilometre olması öngörülen proje 2002 yılında BOTAŞ tarafından başlatıldı. Türkiye'den çıktıktan sonra terminal ülke Avusturya'ya kadar sırasıyla Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'dan geçecek boru hattına bu ülkelerin enerji şirketleri de eşit oranda ortak oldu.

Nabucco projesi, 2010'da başlanması durumunda 2013 yılında tamamlanacak.

İlk yıllarında 4.5 - 13 milyar arasında taşınması düşünülen doğalgazın hatta yeterli gaz sağlanması durumunda 2020 yıllarında tam kapasitesine ulaşarak 25.5 - 31 milyar metreküpe ulaşacağı öngörülüyor.



Windows Live tüm arkadaşlarınızla tek bir yerden iletişim kurmanıza yardımcı olur.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.