PAKİSTAN SWAT'I BOMBALIYOR!


Pakistan yönetimi, Barack Obama'nın yeni Afganistan planını devreye soktu. Pakistan'ın Swat Vadisi'ni kontrolü altında tutan Taliban güçlerine büyük bir saldırı başlatıldı. ABD'nin talebiyle Afganistan'da Karzai; Pakistan'da Zerdari hükümetleri el-Kaide ve Taliban karşıtlığında kan döküyorlar... Çok sayıda ölü var; yüz binlerce kişi yerini yurdunu terk etmek zorunda kalıyor.

Pakistan başbakanı Seyyid Yusuf Raza Gilani, hükümetinin ülkeden "terörizmi" tamamen yok etmesi için karar aldığını ve bu amaçla orduyu göreve çağırdığını açıkladı. Senatör Hurşit Ahmed ise, "Bu icraatla ülke kana bulanabilir, hükümet dikkatli olsun. Parlamento kararlarına uysun" diye tepki gösterdi.

Pakistan başbakanı dün gece yarısı yaptığı açıklamada, Swat'taki durumdan söz ederek şunları iddia etti: "Direnişçiler tamamen silahlarını terk edecekler diye 'Swat anlaşması' yapılmıştı. Fakat böyle olmadı. Direnişçiler faaliyetlerini sürdürdüler, devlet binalarını işgal ettiler, okulları ateşe verdiler, kızları okula gitmeye engel oldular ayrıca azınlıkları da korkuttular."

Başbakan Gilani, "Direnişçilerin saldırıları yüzünden Malakent bölgesinden yüzbinlerce insan göç etmek zorunda kaldı. Direnişçilerin İslam adında yaptığı faaliyetlerden dünya çapında İslamın adı lekelendi" iddiasında bulundu.

Gilani, ayrıca alimlere çağrıda bulunarak, kaliam için destek istedi: "Din adamları artık İslam'ın gerçek yüzünü aydınlamak için görevlerini yerine getirsinler"

Başbakan sözlerinin devamında, "Hükümet bunlara karşı boyununu eğmeyecektir, bu amaçla orduyu çağırdık ve teröristleri yok etmek için artık harekete geçeceğiz" şeklinde konuştu.

PAKİSTAN TARİHİNİN EN BÜYÜK GÖÇÜ

Saldırılar nedeniyle Malakent'te Pakistan tarihinin en büyük göçü yaşanıyor. Bölgeden şu ana kadar tahminen bir milyon kişi göç etmek zorunda kaldı.

Cemaat-ı İslami Serhad eyaleti başkanı Sirac-ul Hak Pakistan'ın bütün dini cemaatler ve siyasi parti liderlere açık mektup göndererek, Serhad eyaletinin Malakent bölgesinde bilinmeyen amaçlar için savaş musallat edildiğini yazdı.

Sirac-ul Hak Pakistan'ın bütün liderlere hitaben yazdığı mektupta, bölge gerçeklerini dile getirirken, "Barış anlaşması ve adalet düzeni adındaki kanunlar mahsus iptal edildi. Bir NGO (batılı yardım kuruluşu)nun yardımıyla Taliban'a karşı sahte video kayıdı yayınlandı, barış anlaşması için büyük faaliyetler yapan Malakent bölge yöneticisi acilen görevden alındı. Aynı şekilde bölge halkının istediği şer'i mahkeme için "Dar-ul Kuda" kurumundan hocalar yerine yüksek mahkeme hakimler tayin edilerek halkın ümitlerini suya düşürdüler" dedi.

Cemaat-ı İslami Serhad eyaleti başkanı yine olaylar ve durumlardan söz ederek, "İngiltere Başbakanı'nın ziyareti sırasında Diir'de operasyon başlatıldı. Cumhurbaşkan Zerdari'nin ABD ziyareti öncesi Malakent bölgesinin hepsi operasyonlara maruz kaldı. Bunun sonucunda bütün bölge halkı büyük sıkıntılarla karşı karşıya. Yiyecek ve içecek bulunmuyor, hastaneler kapalı, ulaşım iptal durumda, araç da bulunmamaktadır. Eğitim kurumlarında devam eden sınavlar tamamen iptal olmuştur. Emniyetten yoksun halk namaz kılmak için camilere bile gidemiyor" ifadesini kullandı.

Sirac-ul Hak ayrıca, "Bölgede Pakistan tarihinin en büyük göçü yaşanıyor. Göç edenlerin sayısı da bir milyona ulaşmıştır. Bu göç edenler için ulaşım, yiyecek ve başını sokacak düzenlemeler bulunmuyor. Uzun sokağa çıkma yasağı yüzünden çok sıcak olmasına rağmen halk ölülerini zamanında defnedemiyor. Üniversite sınavları için gelen öğrenci ve öğretmenler öldürülüyor. 'Embila'da okulun iki öğretmenin naaşları 24 saattan fazla sokağa çıkma yasağı yüzünden kefensiz kaldı" diye acıklı durumlarını anlattı.

Sirac-ul Hak liderlere çağrıda bulunarak, "Bütün bölge halkının aklında bu soru vardır: 'Bize hangi suçtan dolayı ceza veriliyor?' Bölgede bir insanlık buhranı yaşanıyor. Siz değerli vatanperest ve milli liderlerden sivil halkını kurtarmak için özellikle kadın ve çocuklara emniyet verilmesi için acilen operasyonu durdurması için lütfen etkinliğini koyarak görevlerinizi yapmasını diliyoruz. Buranın halkı sizden destek bekliyor. Millet de iyiliğiniz hiç unutmayacaktır" diye sözlerini noktaladı.

İnsani kriz uyarısı veren Kızılhaç örgütü de bölgenin yönetim merkezi Mingora kentinde yarım milyon kişinin iki ateş arasında kaldığını söylüyor. Örgüt, kentin su ve elektrikten yoksun olduğunu belirtiyor.

Pakistan savaş uçakları ve saldırı helikopterleri Mingora çevresindeki tepeleri bombalarken, direnmeyi sürdüren Taliban güçlerinin ana hükümet binalarını işgal ettiği bildiriliyor.

Pakistan 12 gün önce, şubat ayı ortasında imzalanan barış anlaşmasının ihlal edildiği iddiasıyla Swat Vadisi'ndeki Taliban güçlerine yönelik operasyon başlatmıştı. Taliban ise anlaşmanın ihlal edilmediği; bilakis, Pakistan yönetiminin sözlerinde durmadığını belirtiyor. Gilani'nin açıklaması, "teröristleri temizleme çağrısı" barış anlaşmasına fiilen son verilmiş olduğunun göstergesi. Operasyonun, bölgede el-Kaide ve Taliban'ı tamamen etkisiz hale getirmek isteyen ABD'nin planı çerçevesinde geliştiği ifade ediliyor

ajanslar...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.