AKP'NİN MAYIN TASARISI YASALAŞTI


Muhalafetin 'İhanet yasası' dediği 'mayın tasarısı' AKP'nin ısrarı sonucu 'Üçlü formüle bağlanarak' yasalaştı.

Dört haftadır iktidarla muhalefet arasında gerilim yaratan Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin yasa tasarısı, dün Meclis'te 15 saat süren görüşmeler sonunda 91'e karşı 255 oyla kabul edildi.

İktidar ile muhalefet arasında büyük tartışmalara ve kavgalara neden olan Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesiyle ilgili yasa tasarısı dün Meclis'te 15 saat süren görüşmeler sonunda 91'e karşı 255 oyla kabul edildi. Dört haftadır gerilime neden olan tasarıyla ilgili dünkü gelişmeler şöyle: Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini öngören tasarıyla ilgili Danışma Kurulu'nda yapılan toplantıdan dün de sonuç çıkmadı. Genel Kurul'da yapılan görüşmede AK Parti'nin uzatma önerisi kabul edilince, tasarı görüşmeleri bitene kadar Meclis'in çalışması kararlaştırıldı. Görüşmeler sık sık tartışmalarla kesildi. MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal'ın AKP'li vekillere"bastırılmış, örtülmüş, karartılmış vicdanlarınızın sesini duymak için bizi dinlemelisiniz" diye seslenmesi kavgaya neden oldu. CHP'li Nur Serter'in yasayı "İhanet ve peşkeş yasası" olarak tanımlaması tansiyonu yükseltti. Kavgayı, Başkan Toptan oturuma ara vererek önledi.

ŞİMŞEK: ÜLKE YARARI İÇİN
Muhalefetin sorularını ve eleştirilerini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, arazinin yabancılara verileceği iddialarının doğru olmadığını söyledi. Şimşek, "Bir Türk firması toprakları işletmeyi alırsa ne diyeceksiniz. Topraklarımız satılmıyor, kiraya verilmiyor. Ülkenin ilgili kurumlarının görüşleri alınarak ülkemizin menfaatleri neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Kanun bize seçenekler sunuyor. Temizlemek esas, burada Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığımız var. Biz bu kurumlarımıza güveniyoruz" dedi.

5 ve 6. maddesinin kabul edilmesinden sonra tasarının ikinci maddesi tekrir-i müzakere (yeniden görüşme) önergesinin kabul edilmesiyle görüşülmeye başlandı. Yapılan konuşmaların ardından bu madde için açık oylamaya geçildi. Maddeye 257 milletvekili kabul oyu verirken 93 vekil de ret oyu kullandı. Tasarının tüm üzerindeki oylamaya ise 346 milletvekili katıldı. Bu oylamadan 255 kabul, 91 ret oyu çıkınca, tasarı Meclis'ten geçmiş oldu.

NAMSA İÇİN YOL AÇILMIŞ OLDU
AKParti 2. madde için verdiği değişiklik önergesinde, NAMSA (NATO İkmal ve Bakım Teşkilatı) formülünü temizleme işinde ilk seçenek olarak belirledi. Önergeye göre, mayın temizleme işi öncelikle Milli Savunma Bakanlığı tarafından davet usulüyle yaptırılmaya çalışılacak. Bu formül, Genelkurmay'ın da istediği şekilde NAMSA'ya temizleme işini alabilme yolunu açacak. Bu yolla temizleme işi yaptırılamazsa, 2. aşamada Maliye Bakanlığı hizmet satın almak suretiyle ihaleye çıkacak. Oluşturulacak komisyonda Genelkurmay Başkanlığı da olacak. Bu yöntemden de sonuç alınamazsa, yap-işlet-devret modeli devreye girecek. Buna göre, temizleme ihalesi, temizlenecek alanların tarımsal amaçlı kullanım hakkı karışlığı gerçekleştirilecek.

HARİTALAR VERİLECEK
Yeni hükme göre, kanunun uygulanmasında ihaleyi yapan bakanlığın bilgi, belge, teknik ve personel gibi talepleri diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından öncelikle ve ivedilikle karşılanacak. Böylece Genelkurmay Başkanlığı'nın elinde bulunan mayınlı arazilere ilişkin haritalar da ilgili bakanlığın talebi halinde verilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.