Çin'den Pakistan'a 'Uygurları yok et' mesajı


Çin, Pakistan'da bulunan 'Doğu Türkistan Hareketi'nin yok edilmesi için baskılarını arttırdı.

Çin, Pakistan hükümetinden Çin'deki Türk Müslümanlarının kuruluşu "Doğu Türkistan Hareketi"nin Pakistan'da bulunan şubesinin bütün faaliyetlerine engel olması için ülkeye baskılarını arttırdı.

Kaynaklara göre, Çin cumhurbaşkanı Hocın Tao, Pakistan cumhurbaşkanı Zerdari'ye bu konuda ısrarlı baskılarda bulunuyor.

Çin'in sistematik işkencesine maruz kalan Uygurlar, Çin'in sınır ülkelerine göç ederek burada örgütlü duruma geldiler. Uygurlar'ın kurduğu 'Doğu Türkistan Hareketi', Pakistan, Hindistan ve Afganistan'da faaliyetlerine devam ediyor.

Pakistan İçişleri Bakanlığı'ndaki yetkililer BBC'ye yaptıkları açıklamada, "bize ulaşan bilgilere göre, bahsedilen direnişçi kuruluşun üyelerinin çoğu aşiret bölgelerinde gizlenmiş durumda' iddiasında bulundular.

Kaynaklara göre, geçen yıl düzenlenen Olimpiyat oyunlarında Çin, Uygurlar için alarm vermişti. Olimpiyatlar boyunca birçok Uygur, Çin hapishanelerinde tutulmuştu.. Çin olimpiyatlar boyunca da Pakistan sınırındaki güvenlik önlemlerini arttırmıştı.

BBC'nin eline geçen resmi mesajda, Çin Cumhurbaşkanı'nın Pakistan'ı, Uygur hareketini yok etmesi için uyardığı görülüyor.

Çin'in mesajında, ayrıca resmi ya da ticari işler için Pakistan'da bulunan Çinlilerin güvenliğinin arttırılması hususunda ülkeyi ayrıca uyardığı görülüyor. Çin Cumhurbaşkanı Swat'a yönelik operasyonlarının ülkede bulunan Uygurlar için silahlanma şansı doğurduğunu da iddia etti.

Çin, Pakistan'ın eski Cumhurbaşkanı Ziya-ul Hak'a da, ülkesinde bulunan Doğu Türkistanlıları bedava Hacc'a gönderdiği zaman nota vermişti. Ancak Ziya-ul Hak, Çin'in bu uyarılarını dikkate almayarak, onbinlerce Uygur'a hac fırsatı tanımıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.