T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Allah ilahi isimleri ve İlahlar ya da Tanrılar

Bazı ortamlarda Allah ismi ile tanrı isminin aynı olduğu yada tercümenin tanrı kelimesi ile Allah kelimesini tam karşılayıp karşılamadığı tartışılmaktadır. Bir kısmı da konuyu asıl anlamlarından çıkarıp Türkçe gramer konularına çekip temelli içinden çıkılamaz bir boyuta taşımaya çalışmaktadır. Bu yüzden ben naçizane gramer konusuna girmenin konuyla ilgisi olmadığını ve bunun ayrı ve başka konularda sürdürülebileceğini düşünerek konuya açıklık getirmeye çalışacağım.

Türkçede pek çok şive ve lehçe vardır.

Burada konumuz Türkçe dersi değildir.

Üstelik bazı cümle aralarında küçük harfle yazılacak kelimeleri dahi büyük harfle yazmamızın nedeni bazı gayet haklı ve yerli yerinde eleştirileri bile vatan millet ordu düşmanlığına bağlayarak (cümle arasında geçen türkçe=Türkçe, türkler=Türkler, odu=Ordu, vs. gibi) hedef çarptıran bozguncuların kasıt arayıp estirdiği bir tür terör havası oluşturmalarından dolayı büyük harfle yazarak tartışma konuları açılmasına engel olunmaktadır. Halbuki bazı konularda zarfın önemi yoktur önemli olan içeriktir. Konularımız güzel yazma yarışması değil fikirlerin öne çıktığı konulardır. Pek ala benim gibi yazımda pek usta olmayan bir kişide fikir tartışmalarına katılabilir ve yazısı değil fikirleri konusunda eleştiri bekler.

Kaldı ki yazıları eleştirenlerin çoğu da aynı hataları kendileri de sık, sık yapıp durmaktadırlar.

Halkımızın dilinde Tanrı diye geçen deyimlerde vardır. (Tanrı misafiri gibi)Tanrı Kuranda geçen Tanrı, İlah kelimesinin Türkçedeki karşılığıdır. Allah Kelimesinin ise Allah lafzının şive farkları ile söylenişi dışında karşılığı hiç bir dilde yoktur. Kadim Hıristiyan kilisesinin ilk başlangıcına en yakın olanlardan Süryanice de Alaho şeklideki telaffuzu gibi.  İbranicede Yahova İsraillilerin kavimlerine özel Allahın tecellilerinden biri olarak İsrail ilahıdır. Bu tanıma benzer ilahi isimler Kuranda da İnsanların rabbi. Tan yerinin Rabbi gibi Allahın türe özel tecellilerinin anılış şekillerindendir. İlahlar ya da Tanrılar Allah'ın değişik ad ve sıfatlarının yanı sıra insanların içgüdülerindeki bazı kuvvelerin isimlendirilerek dışa çıkarılmış halleridir. İnsana has aşk duygusunun gücünü simgeleyen Eros bir Yunan tanrısıdır. Başka dillerde de başka isimler alır. Çünkü aşk kimi yakalarsa esir edip her şeyinden ve canından da vazgeçirebilecek ilahi bir güce sahiptir. Bunun gibi öfkeyi simgeleyen savaş tanrısı, vs. gibi pek çok tanrılar ve onlarında değişik dillerde adları vardır. Eski Türklerde İslam öncesi verilen adlardan gök Tanrı yer tanrı vs. gibi.

Bunlar aynı zamanda Allaha ait isim ve sıfatlardır. Aşk tanrısı Yunancada Eros, Arapça da Vedut dur. Vedut Allahın en çok bilinen 99 isimlerinden biridir. Diğer adlarda öyledir. Ama hiç bir ad Allah ismine denk değildir. Daima Allaha ait Allah adından eksikli isimlerdir.  Sadece Allaha ait sayısız isim ve sıfatlardan biridir. Bu açıklamayı öğrenmek isteyenlere yapıyoruz. İstenirse daha geniş de açıklarız. Dünyada çoğul olarak kullanılması imkânsız olan tek isim Allah ismi celilidir.

Allah Kuranda ihlâs suresinde (kulhü vallahi suresi) şöyle anlatılmaktadır. Özet açıklama ile.

 

Bismillahirrahmanirrahim (Rahman tüm kullarının arasında ayrılık gözetmeksizin tüm ihtiyaçlarını görüp onların taleplerini yerine getiren herkesi talebine göre cevaplayan zat Yani şeytanın şeytanca ihtiyaç ve taleplerini de meleğin melekçe ihtiyaç ve taleplerini de karşılayan tek zat dır) (Rahim çok merhametli ve kendisini tasdik ile kendisinden hayırlı taleplerde bulunanların kusurlarını çok bağışlayıcı af edici ayıplarını gizleyici onlara ayrıca merhamet edici zat demektir)

 

Deki o Allah ( Ehad dır) tektir. Tekliği mutlak olan zattır.

Allah Samed dir. Yani kendisi hiçbir şeye muhtaç olmayan ve ne var ise her şeyin varlıkta kalması için kendisine muhtaç olduğu zat dır yani Samed dir.

Doğmamış ve doğurulmamıştır. Yani hiç bir şeyden türememiştir. Kendi zatı ile var olan tek varlıktır.

O hiç bir şeye ve hiç bir şeyde ona benzemez benzeyemez.

Her şeyden müzezzeh (tenzih edilen) olan yegane tek olandır. 

 

Tüm Tanrılar da, Rab lerde dahil her şey Allaha kıyas edilemeyecek kadar çok eksikler ile nakıstır, eksiklidir. Savaş tanrısı barıştan yoksundur. Gazap tanrısı merhamet den. Bu liste uzar gider. Ama Allah cc. tüm bu isim ve sıfatları kendisinde toplayan ve daha nice bilemediğimiz ve bilemeyeceğimiz özelliklere sahip tüm noksanlıklardan münezzeh olandır.

Tanrı sanrıları da dahil ondan başka noksansız olan hiç bir şey yoktur. O tasavvura sığmayan tasavvurlardan ve düşüncelerden de münezzeh olan zamandan mekandan vardan yoktan münezzeh olandır.

Bu yüzden İslam’ın şartlarından birincisi olan La ilahe illa Allah (lailaheilllalah)  Muhammeden resulullah kelimesi yani şehadet getirmek denilen tevhit (Allahın tekliğini kabul) Açıklaması şöyledir. Tanrılar yoktur, ve ya Tanrılar olmazlardı, ve ya Tanrıların olması muhaldir, imkansızdır. Diye tercüme edebileceğimiz birinci bölümü yani La ilahe kısmının açıklamasıdır. İlahe İlah kelimesinin tanrılar, ilahlar şeklinde kullanılan çoğulu olduğu gibi aynı zamanda dişil olarak da ilahe yani İlah’ın dişili (dişisi) zıddı kendini tamamlayıcı eksik parça yada parçaları da yoktur anlamına da, hiç bir güç ve sulta sahibi yoktur anlamına da gelmektedir.

İllallah kısmı yani İlla Allah kısmı eklendiğinde, Sadece Allah vardır. Allah olmasa idi tüm tanrı tasavvurlarındaki varlıkta tecelli eden Allahın ilahi tecellileri de olmazdı, olamazlardı çünkü her şey ondandır ve onun tecellilerindendir anlamındadır.

İslam akidesinin temellerinden biriside La havle ve la kuvvet illa billah dır.

Havle, havl’in çoğuludur. (havller) hareketin en küçük kesiti bir tür maddede atom ne ise hareketteki en küçük kesit de havl dir. Tıpkı zamanın en küçük kesiti an olup anın an'a zammına zam’an (zaman) dediğimiz gibi pek çok havl birleşip hareketlerimizi oluşturur. Bu yüzden la havle en ufak bir hareketin en küçük kesiti yada birimi olan havl dahi yoktur ya da olamazdı. Ve la kuvvete yani o havli hareketi meydana çıkaracak hiç bir  kuvvet de yok dur ya da olamazdı ki illa billah yani Allah onu yaratıp oldurmasa idi. Her havlin ve kuvvetin olması sadece Allahın meydana getirmesine bağlıdır demektir. Sonundaki Aliyyül azim de o idrak edemeyeceğimiz kadar yüce ve azamet sahibidir demektir.

La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyül azim.

Selamlar

A.D.Şimşek


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.