2 Haziran 2009

(anadoluhaber) Çin, tarihi Kaşgar şehrini yıkıyor

Uygurları İslami kökünden koparmak isteyen Çin, tarihi Kaşgar şehrini yıkarak yerine plazalar inşa ediyor.
 
Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'da Çin yönetimi Müslüman Uygur Türkleri'nin tarih ve kültürleri ile bağını koparmak amacıyla tarihi İpek Yolu'nun önemli kavşak noktası Kaşgar şehrinin Eski Şehir kısmını dozerlerle yıkıp yerle bir etmeye başladı.

Tarihi Kaşgar şehrinin yüzde 85'inin yıkılmasının planlandığı bildirildi. Tarihi Kaşgar şehri İpek Yolu'nun kuzey güney kısımlarının birleştiği vahada yer alıyor. Kaşgar, Taklamakan Çölü'nün batı ucunda bulunuyor.

Tarihsel olarak Delhi ve Semerkant'tan yola çıkan tüccarlar, dünyanın en zorlu dağ yolunu geçkitten sonra Kaşgar'da yüklerini boşaltıp şehrin sokaklarında safran ve diğer ticari eşyalarını satıyorlardı. Çinli tüccarlar da aynı şekilde  ipek ve porselen yüklerini buraya getiryorlardı. 

Şimdi tarihteki tüccarların yerini turistler aldı. Eşeklerin çektiği arabalarla vadileri ve toprak evleri geziyorlar. Kaşgar şehri daha önce de Cengiz Han tarafından yakılıp yıkılmıştı. Yıllar sonra Kaşgar şehri tekrar talan ediliyor fakat bu sefer Çinliler tarafından.

The New York Times gazetesinin haberine göre, Kaşgar'ın tarihi bölümünde yapılan yıkım sebebiyle şu ana kadar 900 Müslüman aile Kaşgar'ın Eski Şehri'nden göç etti. Mimar ve tarihçi George Michell 2008'de yazıdığı "Kaşgar: Eski İpek Yolu'ndaki Vaha" adlı kitabında, Kaşgar için "Orta Asya'da bulunabilecek geleneksel İslam şehrinin en iyi korunmuş örneği" demişti. Şimdi işgalci Çin yönetiminin eliyle Orta Asya'da en iyi şekilde muhafaza edilmiş geleneksel İslam şehri bütün izleri ile tarih sahnesinden silinmeye çalışılıyor.



Bölgeki yetkililer, önümüzde bir kaç yıl içinde Kaşgar'daki eski şehrin en az yüzde 85'inin tamamen yıkılmış olacağını söylüyorlar. Yıkımlar sebebiyle Kaşgar Eski Şehri'nden 13 bin Müslüman uygur ailesinin zorunlu göç edeceği tahmin ediliyor. Devamı


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.