DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, "Şimdi bu zemine geldik. Bu süreçte hükümetin elinde somut olarak ne olduğunu bilmememize rağmen, psikolojik zeminin oluşturulması noktasında siyasal zeminin güçlenmesi ve barışçıl çözüm umutlarını artması konusunda partimiz sürece destek sunuyor. Biz süreçten umutluyuz” dedi.
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde Kürt sorununa ilişkin panel düzenlendi. Panelin Moderatörlüğünü Av. Doğan Yıldırım yaparken, DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, Araştırmacı Yazar Altan Tan ve Hasan Kapar konuşmacı olarak katıldı. İlk sözü alan Demirtaş, Kürt sorununa tartışmalarına değinerek, ''Türkiye'de en fazla tartışılan, konuşulan ancak halen çözümlenemeyen veya engellenen bir konu. Çözüm olmadığı sürece bu konunun tartışılmaya devam edilecek. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı yeni bir dönem başlamıştır'' dedi
.
HÜKÜMETİN KAFASINDA NASIL BİR PROJE VAR?
Demirtaş, sorunun son 30 yılın sorunu olmadığını, bunun tarihsel temellerinin bulunduğunu belirterek bu sorunun 30 yıldır farklı karaktere büründüğünü ve zaman içerisinde farklı şekillerde tartışıldığını dile getirdi. Sorunun çözümüne yönelik son günlerde hükümet tarafından başlatılan girişimlere de değinen Demirtaş, ''Bizim bu sürece şüpheyle bakmamız için çok sayıda neden vardır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son bir ay içindeki değişimi bizi kaygılandırıyor. Çünkü Başbakanın yakın bir dönem öncesine kadar ki konuşması farklı, şimdiki konuşması farklı. Bu nedenle şu anda hükümetin kafasında nasıl bir proje var. Bunu bilmiyoruz. Hükümet artık bunu yapmak zorundadır. Uluslararası konjonktürden kaynaklı olarak'' diye konuştu.
‘BİZ UMUTLUYUZ’
Yürütülen sürecin kendilerinden bağımsız devam etmediğini belirten Demirtaş, DTP olarak hükümetin açılımından, Kürt sorunun siyasal çözümünden söz ettiklerinin altını çizdi. Demirtaş, yıllardır gençlerin ölmemesi ve anaların yüreğinin yanmaması için mücadele ettiklerini söyledi. Demirtaş, "Şimdi bu zemine geldik. Bu süreçte hükümetin elinde somut olarak ne olduğunu bilmememize rağmen, psikolojik zeminin oluşturulması noktasında siyasal zeminin güçlenmesi ve barışçıl çözüm umutlarını artması konusunda partimiz sürece destek sunuyor. Biz süreçten umutluyuz. Çünkü gerçekten barış, çözüm isteyen bir halk var. Biz umutluyuz. Çünkü 'artık yeter' sesleri Türkiye'nin her yerinden yükseliyor'' ifadelerini kullandı.
Araştırmacı-Yazar Altan Tan ise sorununun çözümüyle ilgili olarak hükümetin bütün çevrelerin desteğini alarak süreci sürdürmesi ve yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğini söyledi. Bireyin anadilinde eğitim yapma hakkının olduğunun altını çizen Tan, "Peki ben bu eğitim hakkımı nasıl yapacak okul, sınıf, üniversite olmazsa ben birey olarak bu eğitimi nasıl alacağım?" diye sordu.
Dinleyici olarak katılan MHP Eski Milletvekili Ahmet Çakır ise milletin ırkı, Kürdü, Türkü ifade etmediğini savunarak, "Diyarbakır'da doğan çocukla Aksaray'da doğan çocuk ayrı değil. Gerçek bir Kürt aydını yok. Kürt aydınlarının kendilerinden başlatarak başlattıkları bir inanç bir dünya görüşü yok. Hep dışardan beslenmişler. Türklerin ise var" iddiasında bulundu. Bazı dinleyiciler ise " Türk milliyetçiliği yapıyorsunuz" diyerek Ahmet Çakar'a tepki gösterdi.
Panel dinleyicilerin soruları ile devam etti.
Bu arada panele konuşmacı olarak beklenen Avni Özgürel, AKP milletvekillerinin panele katılmamasını protesto ederek kendisi de katılmadı.
/ANF
MHP'Lİ milletvekili Ahmet Çakar toplantıda yine bildik türden bazı sözler etmiş...
YanıtlaSilKürt aydınlarının kendilerinden başlatarak başlattıkları bir inanç bir dünya görüşü yok. Hep dışardan beslenmişler. Türklerin ise var" iddiasında bulundu..
Dünya Görüşü'nden bahseden Ahmet Çakar acaba dünyaya hangi görüş ile bakıyor?
Kürtlerinde Türklerinde ortak değeri İSLAM'dan başka bi şey değil bunu görebiliyormusunuz...?