T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Türkiye’de NATO’culara Sınırsız İmkan


NATO ile 6 yıldan beri süren müzakereler sonucu, NATO çalışanlarının vergisiz satın alabileceği içki, araç miktarları ve bazı diplomatik ayrıcalıkları tanımlandı. 1951’den beri yasal statüleri bulunan Türkiye’deki NATO personeline “ev sahibi ülke desteği” sağlanıyor.

Türkiye'deki tüm müttefik karargâhlar ile NATO askeri birimlerine atanan personelin ayrıcalıklarını düzenleyen uluslararası anlaşma, Ankara Anlaşması'nın eki olarak TBMM'ye sunuldu. Anlaşmaya göre karargâhlarda görevli personel, KDV ve ÖTV ödemeden motorlu araç, akaryakıt, alkollü içki satın alabilecek. Ayrıca bu personelin posta hizmetlerine diplomatik kurye ve çantalara uygulanan ayrıcalıklar uygulanacak. NATO mühürlü paketler, ücretsiz ve yasaksız gümrük kontrolüne tabi olacak. NATO çalışanları, yalnızsa bir, eşleri bulunuyorsa iki motorlu aracı vergi ve harçlardan muaf olarak satın alabilecek veya ithal edebilecek. Bu kişiler, bir motosikleti de vergisiz alabilecek.

Vergi ve harçlardan muaf bir karavan ve motorsuz gezinti teknesi de alabilecek.

Türkiye, aynı anlaşmayla NATO ülkelerinin silah ve mühimmat gönderme uygulamasını genişletti. Buna göre NATO askeri birimleri ile uluslararası karargâhlara personel sağlayan devletler Türkiye'ye silah, mühimmat ve teçhizat gönderecek. Bu gönderimler NATO askerinin statüsünü belirleyen SOFA'ya göre yapılacak. Devletler, silahların varış tarihini bir ay önce Türkiye gümrüğüne bildirecek. Bu malzemenin Türkiye içinde talim ve atış amacıyla nakliye yöntemlerini Genelkurmay belirleyecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.