29 Eylül 2009

İRAN’DA MEŞHUR BİR SÜNNİ ALİM DAHA ÖLDÜRÜLDÜ


İRAN ANALİZ /Kendisine bağlı birçok polis, asker, paramiliter, istihbarat ve sair güvenlik birimleriyle toprakları üzerinde tam bir hakimiyet kuran İran Şii Cumhuriyeti’nde suikastlara maruz kalarak şehit edilen Sünni alimlerin sayısı giderek artıyor. Devletin göz yumması ve hizipçi politikası sonucu İran’da son olarak Şeyh Burhan Ali adlı meşhur Kürt Sünni alim şehit edildi. Olayın her zaman olduğu gibi kimliği belirsiz (!) kişilerce işlendiği iddia edildi.

Kimliği belirsiz silahlı kişiler bu hafta başında İran Kürdistanı Senendec şehrindeki önde gelen Kürt bir Sünni alimi teravih namazı kıldıktan sonra şehit etti. Görgü tanıkları Kürt Sünni alim Şeyh Burhan Ali’nin teravih namazından sonra camiden evine geldiğini, yarım saat sonra kapı zilinin çalındığını ve bir şahsın kendisine Şeri bir meseleyle ilgili soru sormak istediğini aktardı. Bunun üzerine cevap veren Şeyh Ali adamın ısrarı üzerine camiye geri döner, kapıyı açmaya çalıştığı esnada kalbine ve göğsüne üç kurşun isabet eder. ve olay yerinde şehit olur. Bu sırada yanında küçük torunu da bulunmaktadır.

Şehid Şeyh Molla Burhan Ali önde gelen Ehli Sünnet alimlerinden biri olup, tarikat mensubu (sufi) ve aynı zamanda Fetva Kurulu üyesiydi. Yine kendisi önde gelen bir fakih, hatip, vaiz, edip ve mürşit idi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre kamuoyunun çoğunluğu olayın arkasında hükümetin bulunduğuna işaret ediyor. Zira hükümet Şii olsun Sünni olsun mutedil olmalarına rağmen kendisine yönelik eleştiri yönelten kimseye tahammül etmiyor.

Katledilen Ehli Sünnet alimlerinin hemen hepsinin katilleri faili mechul cinayet kategorisinde kalırken, polis ve istihbarat teşkilatıyla rejime muhalif küçücük kıpırtıları bile kontrol eden İran Devletinin bu tür olayların arkasında bulunanlar hakkında bilgi alamamasının aslında bizzat işin içinde kendisin yer aldığı şüphelerini doğruluyor.

İran’da yaşayan Sünni mezhep mensubu kesimler ciddi ve sistematik bir şekilde baskılara, ikinci sınıf vatandaş muamelesine, tutuklamalara ve suikastlara maruz kalıyor.İran Analiz sitesi olarak bizzat İran’daki Ehli Sünnet vel Cemaat’in resmi internet sitesinden aktardığımız haberlerde tutuklanan, şehit edilen veya haksız yere idam edilen Sünni Müslümanlara dair birçok bilgilere yer verdik.

Kaynak: İran Sünni Cemaati Resmi Sitesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.