T a r a f s ı z D e ğ i l i z

[anadoluhaber:36864] UYGUR FORUM'UN AÇIKLAMASI


 
 
 
Çin Yönetiminin işgali altında  bulunan Doğu Türkistan’ da, 5 Temmuz 2009 tarihinde binlerce masum Uygur Türk’ ünün ölümü ile sonuçlanan, Çin Yönetimi ile Han Çinlisi Milis Güçler tarafından Uygur Türklerine karşı yapılan saldırı ve katliamın ardından  Kamboçya` ya sığınan 20 Uygur Türk’ ünün Çin Devletine  teslim edildiği bilgisini almış bulunmaktayız.
           Çin Yönetimi bütün dünyanın gözleri önünde gerçekleştirdiği katliamın akabinde, olayların sorumlusu ve işlenen insanlık suçlarının faili iken, suçunu örtbas etmek ve dikkat dağıtmak amacıyla binlerce Uygur Türk’ ünü tutuklamıştır. Halen binlerce Uygur Türkü hukuk ve insanlık dışı muamelelere maruz bırakılmaktadır. Geçtiğimiz günlerde ise tutuklanan birçok Uygur Türk’ ü yapılan yargılamalar neticesinde idama mahkum edilmişler ve insanlık dışı yöntemlerle kararlar infaz edilmiştir. Hukuk ve insanlık dışı uygulamaları kendisine yöntem seçmiş Halk Mahkemeleri adı verilen bu mahkemelerden önümüzdeki günlerde daha fazla idam kararı  beklenmektedir
           Kendi çıkardığı olayları bahane eden Çin Yönetimi, işgal altında bulunan Doğu Türkistan topraklarında  5 Temmuz 2009 tarihinden itibaren adeta bir sürek avı başlatmış bulunmakta ve hukuk dışı sebeplere dayanarak insanları tutuklamaya ve yargılamaya devam etmektedir.
            İşgal altında bulunan Doğu Türkistan topraklarında can güvenliklerinin olmadığını düşünen bir çok Uygur Türk’ ü komşu ülkelere kaçmak suretiyle sığınma taleplerinde bulunmuşlardır. Geçtiğimiz günlerde Kamboçya Devleti’ ne sığınan 20 Uygur Türk’ ünün, 19 Aralık 2009 tarihi itibariyle Çin Yönetimine iade edildiği bilgisine ulaşmış bulunmaktayız. Kamboçya 1951`de imza attığı Güneydoğu Asya Konvansiyonu’ na göre, sığınma talep eden mültecileri kaçtıkları ülkeye geri göndermemeyi taahhüt etmiş bir ülkedir. İnsan hakları gurupları, geri gönderildikleri ülkede yargılanma ihtimali olan mültecileri korumak için var olan bu konvansiyonun tam da Uygur Türkleri’ nin durumuna uygun olduğunu belirtmektedir.
 Bir gurup Uygur Türkü canlarını kurtarmak için vatanlarını terk ederek yaklaşık elli gün önce Çin sınırından Vietnam’ a, buradan daha sonra Kamboçya’ ya geçerek Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliğine siyasi sığınma talebinde bulunmuşlardır. Bunlar toplam 20 kişiydiler. Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping’ in 14 Aralık 2009 tarihinde Kamboçya’ ya yaptığı ziyaretten sonra,1 Milyar Ticari anaşma ve kredi Taahhüdü karşılığı 20 Uygur Türk’ünü Çine teslim eden Kamboçya hükümetini şiddetle kınıyor ve insanlık adına bir daha böyle yanlışın yapılmamasını umuyoruz.
         DÜNYA  UYGUR FORUM
 
http://www.uygurunsesi.com/Default.asp?mxz=haber&hid=471


Windows Live Hotmail: Arkadaşlarınız Facebook'taki güncellemelerinizi doğrudan Hotmail®'den görür.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.