T a r a f s ı z D e ğ i l i z

[anadoluhaber:37152] İşte Sauna Çetesi'nden Sarıkız'a darbe planları...

 

06 Ocak 2010, 00:20


 

HABER ONAY

Silivri 'de, Türkiye 'nin gündemini uzun süre meşgul eden işte bu darbe girişimi iddiaları ve çeteler aydınlatılmaya çalışılıyor. 

Türkiye'nin gündemini son yıllarda en çok meşgul eden konuların başında, darbe söylentileri ve darbelerle ilgili olarak ortaya çıkan planlar, belgeler ve projeler geldi. Bunların en öne çıkanı ise Nokta dergisinde 2007 yılının 29 Mart'ında yayımlanan sayısında kamuoyuyla paylaşılan "Darbe Günlükleri". Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen ve dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek tarafından hazırlandığı iddia edilen günlüklerde, çok çarpıcı bilgiler yer alıyordu.

Günlüklere göre, sadece 2004 yılı içinde ikisi "Sarıkız" ve "Ayışığı" kod adlı, birisi isimsiz üç darbe girişimi atlatıldı. Günlüklerin tamamını ise daha sonraki yıllarda Taraf gazetesi yayımlamıştı. Taraf Gazetesi, günlükler için, "Ergenekon Operasyonu'nu anlamak için her eve lazım rehber" ifadesini kullanıyordu. 

SARIKIZ, AYIŞIĞI, YAKAMOZ VE ELDİVEN 

Ergenekon iddianamesinde de yer alan darbe girişimi planları için ise "örgüt, 2003-2004 yıllarında mevcut hükumeti silah zoru ile devirip antidemokratik yollarla devlet idaresini ele geçirmeyi planlayarak Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven kod adlı darbe planları hazırladı." deniliyordu. 

Darbe günlükleri Özden Örnek tarafından reddedildi. Mahkeme Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş hakkında açılan davada tahliye kararı verdi. Ancak daha sonra Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay'ın bilgisayarından sildiği ama kayıtları hard-disk'ten çıkartılan "Balbay Günlükler"indeki hatıraları ve tarihler de Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu söylenen "darbe günlükleri"ni teyit etmekteydi. 

Daha sonra Ümraniye'de bir evin çatısında bulunan bombalarla başlayan Ergenekon sürecine de dahil edilen günlüklerde hem darbe planlarının nasıl yapıldığı, neden yapıldığı, kimler tarafından ne zaman ve nerede konuşulduğu, hangi şartlar oluşturulduğu gibi birçok konuyu ele alıyordu. 

PLANLAR İÇİN İLK GİRİŞİMLER VE ÖZKÖK ENGELİ  DEVAMI>>>

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.