[anadoluhaber] Putlar konusunda ikinci yazı

Putperestler, put yontucular ve putlar başlıklı yazıma yazıma gelen ve semavi dinlerdeki bazı ritüelleri de putperestlik ile aynı kefeye gireceği iması aldığım yazıya vermeye çalıştığım cevap


"İnsanoğlu hep böyledir, sürekli bir put tarar

Kendi yapar kendi tapar, kendi yapar kendi tapar." 

SN. ŞİMŞEK, SİZİN, YUKARIDAKİ İFADENİN

DOĞRULUĞUNU TASDİKLER MAHİYETTE YAZDIĞINIZ YORUMA GÖRE  İNSAN ELİYLE YAPILMIŞ OLUP, ÖNÜNDE VEYA GIYABINDA BULUNDUĞU YÖNE DÖNÜLEREK  YAPILAN TAPINMALARDA  PUTPERESTLİĞE GİRİYOR. YOKSA BEN Mİ YANLIŞ ANLADIM ? 
Selamlar 
ASLITÜRKDEN AYBÜKEN

 

Putperestler, put yontucular ve putlar başlıklı yazıma verdiğiniz cevapla, öncelikle birinci satırdaki yazım hatamın farkına varmama yol açan mailiniz için teşekkür ederim. Önce o satırı düzelteyim. 

İnsan oğlu hep böyledir. Her zaman bir put yapar.

Kendi yapar kendi tapar, kendi yapar kendi tapar. 

Sorunuza gelince bazı düşünürler bazı dini otorite sayılan dini konuların teknokratlarının (Fıkıh bilginlerinin) de onayladığı bir misali kabul ederler.

Her insan başlı başına bir evrendir ve tüm evreni içinde barındırıp farklı yorumlayarak değerlendirmek sureti ile algılar ve neşreder. Bu yüzden insan sayısız düşünce ve sprütüel boyutlara açılan bir varlık olarak her şeyi farklı algılarlar ve algıladıkları onların kendi kişisel doğrularıdır. Bu yüzden Allah peygamberler göndererek herkesin doğrularının içinde yüzüp durduğu mutlak doğrular okyanuslarından insanların ortak ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda ana doğruyu tadat eder. Bunun nedeni insanların evrendeki tüm sayısız ahaliye ve melekut’a ülûhiyetin (İlahlık denilen şeyin, halin, olayın) nasıl bir şey olduğunu insanlar sayısınca farklı ilahçık ile farklı sahnelerde farklı açılardan sahneleterek öğretmesi için yani Rububiyet ini icra için yarattığı Kuran da Rahman suresinin başında şöyle geçmektedir.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adı ile, (Rahman, Allah’ın Mümin kafir, yararlı zararlı, Melek Şeytan ayırmadan her şeyin ihtiyacını veren anlamındaki adıdır

Bismillahir rahmanirrahim.

Rahman, allamel Kuran, halakal insan, allamehül beyan. Sıra ile bakalım.

Rahman,        (Errahman)  )

Kuranı öğretti (Allemel Kuran)

İnsanı yarattı  (Halakal İnsan)

Ona açıklattı. (Allemehül Beyan) Kimlere? İnsanı yaratmadan öncekilere

 Ve ya Onunla (insan ile) açıkladı. Buradan da insanın aslında bu dünya sahnesinde hali ahvalleri ile ilahi sırları alemlere sahneleyerek öğreten ve kendileri de ilahi bir sınıfta alemlerin öğretmeni (Rabbi lalemin) tarafından uygulanan bir grup çalışması gibi (Buna Rububiyet’i amme denir) bir birleri ile bilgi paylaşımı yolu ile bir birlerinin hem öğretmeni hem de öğrencisi gibi kendileri de Allahın halifesi olmaya giden yolda dünya ana okulunda ve ya ilkokulunda bu şekilde bir sistemle eğitim görürler. Bu yüzden farklılıklarımız aslında bir birimize o farkı ve farklı algılamayı öğretmek amaçlı böyle yaratılmıştır. Bundan da kimsenin ve hiç bir şeyin boşa yaratılmadığını anlamak mümkündür. Tabii ki insanlar adedince de farklı tür olduğunu da anlayabiliriz. Aslında itişip kakışmak ve başkalarına dikta etmek yerine bunu anlamaya çalışanlar sınıfın daha başarılı öğrencileri gibidir diyebiliriz.

Ama buna rağmen cadde-i Kübra (herkesi kapsayacak büyük ana yollar) denilen ortak referanslar (kutsal kitaplar) ise vahiy yolu ile peygamberler tarafından aşama aşama sınıf geçtikçe değişen ders kitapları gibi eskinin yerine yenisi olarak ilahi bir sır ve sıraya göre gönderilmiştir.

İşte yukarıdaki bahis ettiğim Düşünürler ve din teknokratlarının ittifak ettiği konulardan birisi de anlaşılır olabilmesi için insanlar adedince mizaç fıtrat ve algılamaları üç kategoriye indirerek izaha çalışmışlardır.

Buna göre insanlar üç kategoride özetlenebilir. Bunun içinde dut yaprağı misali verilir.

Dut yaprağını 

Arı yer ve bal yapmakta kullanır.

Yılan yer ve zehir yapmakta kullanır.

İpek böceği yer ve ipek yapmakta kullanır.

Arı'nın yaptığı bal Kuran da Arı Allah'ın vahi ile hareket ederek çeşitli çiçek ve çardaklardan toplar sonrada içinde insanlar için şifa ve rahmet olan balı yapar denilerek Müminlerin arı gibi oldukları her fikir olay görüntü ve duygulardan, öğretilerden toplayıp bir çeşit şifa ve rahmet vesilesi olan kendilerine has ürettikleri ballarını yaparak insanlara ve kainata şifa ve rahmet dağıtımında vesile olur iyilik denilen şeyi anlatan rollerini oynarlar. 

Yılan Akrep gibi aynı materyal ve olaylardan zehir üretenler ise kötülük zarar vericilik hile desise bencillik gibi halleri sergileyen rollerini oynarlar.

Bana en ilginci ve sanılanın aksine en ürkütücü mizaç ipek böceği gibi görünür.Onlar aynı malzemeden kendilerine en keskin kılıcın bile kesemediği ipeği üretirler. Eski savaşlarda kalkan yapımında kullanılan ipeği o böcek kendisine bir tür mezar olacak şekilde çok gösterişli kaliteli alımlı parlak ve sağlam olarak kendinin içinde kalacağı bir koza olarak yapar. Koza tamamlanınca onları ipekçiler kaynar kazana atarak kaynatarak öldürür. O özenerek yaptıkları kozaları alıp başkalarına güzel elbiseler dikerler. Bunların durumları kendi gönül ve zihinlerini içine hapis edecekleri kendi putlarını yaratıp kendilerini o puta izafe ettikleri kendi değer yargılarından oluşan kozaya o put ile birlikte kendilerini de hapis etmelerine benzer. O putperestlerin kozaları mahşerde onların elinden alınarak kendileri ipek böceklerinin çoğunun kaynar kazana atılarak başlarına geldiği gibi cehenneme atılırlar. Ürettikleri ipek ise (Muhayyile ürünleri, fikirler düşünceler hayal at ürünleri) Kaynakları ve aslında ne oldukları anlaşılacak hale getirilip yeni bir takım ürünler olarak cennetliklere giysi olarak verilir.

Kuranda Cennetliklerin ipek giysiler içinde dolaştıklarından söz edilir. 

Bu hırs sebeb-i hasarettir (Hırs, istenilen şeyin telef olması ya da kaybına sebep olarak mahrum kalmaya sebep olur anlamında) sözünün açıklaması gibi bir şey olur.

Muhhiddini Arabi, Müminin bakışında görünen putperestin aslında ilahi tecellilerinden birine ibadet ettiğini, kişiyi putperest yapan şeyin aslında putperestin bu fiili değil asıl suçunun o ilahi tecellilerden sadece biri olan putunu sonsuz ve sınırsız tecellilerin varlığını inkarda kullanmak sonucu bir örtü olarak kullandığı için kafir(kafir=örtücü) olduğunu söylemek ile çok önemli bir tespitte bulunur.

Bu yüzden putperestin önünde secde ettiği put o puta başlı başına bir beceri bir güç isnat etmesi yüzünden Allah ile arasındaki bir perdedir. Müminin önünde secde ettiği Kâbe ise kendisine bir güç ve beceri isnat edilmeden sadece Allahın bu sonsuz mekanlar ve zamanlar içinde şaşırıp aklımızı zayi etmememiz için müminlere verdiği bir referans noktasıdır. Yer belirleme noktasıdır. İbadet edilen o bina değil Allahın gösterdiği referans noktası ve secde edin emridir. Bu durum Kuranda Allah tarafından müminleri ayıran ve aleyhlerindeki iddiaları mahşerde çürütmek üzere kendilerine gösterilen referans noktasına uymaları şöyle bildirilir.

Bakara  150  
 
(Medenî 87) (Evet Resulüm ! ) Nereden yola çıkarsan çık (namazda) yüzünü Mescid-i Haram'a doğru çevir. Nerede olursanız olunuz, yüzünüzü o yana çevirin ki, aralarından haksızlık edenler (kuru inatçılar) müstesna, insanların aleyhinizde (kullanabilecekleri) bir delili bulunmasın. Sakın onlardan korkmayın! Yalnız benden korkun. Böylece size olan nimetimi tamamlayayım da doğru yolu bulasınız. 

Eğer sorunuzdaki maksadı yanlış anlamamış isem hikmeti ile dilde söz, kafada düşünce ve kalpte duygu yaratan Allah’u teala’nın bu fakirin anlayışına indirgediği cevabın pek az bir kısmı bu olsa gerektir.

Selam ve Saygılarımla

A.D.Şimşek 

--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
 
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
 
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.