Hocalı Katliamı'nın 22. yılı

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Türkiye'nin, Hocalı Katliamı'nı Azerbaycan'la birlikte tüm dünyaya anlatmaya devam edeceğini söyledi.Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği'nde, Hocalı Katliamı'nın 22. yılı anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, Büyükelçi Coşkun, büyükelçilik müşavir ve çalışanları, KKTC Azerbaycan temsilcisi Sadettin Topukçu, Azerbaycanlı milletvekilleri, bilim adamları, Türk işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.


Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte konuşan Büyükelçi Coşkun, kurbanların Türkiye'nin birçok bölgesinde anıldığını, bunu vicdan borcu olarak kabul ettiklerini belirtti. Vicdan borcunun ötesinde sorumluluklarının olduğunu belirten Coşkun, "Hocalı'da yaşananları tüm dünyaya anlatmalıyız. Biz de Azerbaycan'la birlikte bu gerçekleri bütün dünyaya anlatmaya devam edeceğiz" dedi.


Tarihi gerçeklerin, mağdur olan insanların ifadeleri ile gayet net bir şekilde ortada olmasına rağmen dünyanın bunları görmediğine dikkati çeken Büyükelçi, Ermeni diasporasının yıllardır Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı yürüttükleri propaganda çalışmasına karşı yeterince başarılı olamadıklarını, bu nedenle daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti.


Azerbaycan'ın artık güçlenen bir ülke ve Türkiye için gurur kaynağı olduğunu söyleyen Büyükelçi, "Azerbaycan bizim için her konuda ortaktır. Yukarı Karabağ, KKTC gibi davalarımızı tüm uluslararası platformlarda birlikte anlatmaya devam edeceğiz. Önce kendi çocuklarımızı bilinçlendireceğiz, sonra dünya toplumuna gerçekleri anlatacağız. Yaptığımız çalışmaları, birçok diplomatımızın şehit olmasına rağmen tarihin saptırılmasına karşı çabaları yeterince anlatabilmiş değiliz. Azerbaycan ve Türkiye bu konuda aktif şekilde uluslararası toplumu bilinçlendirme kararlılığındadır. Tarihi gerçekleri ortaya koyacağız. Adil bir hafızanın, medeni dünyanın gerektirdiği şekilde herkes tarafından bilinmesini sağlamaya gayret edeceğiz. Hocalı vahşetinin üzerinden 22 yıl geçti. Bizlere düşen sorumluluk, yaşananları anlatmaya devam etmektir. Türkiye olarak her zaman Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.


Anma etkinliğinde Hocalı Katliamı'yla ilgili belgesel film de gösterildi.


HOCALI'DA NE OLDU?


Ermeni güçlerinin 1991'in sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahip, 2605 ailenin, toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasabaydı. Aralık 1991'de Karabağ'ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmekti.


Hocalı'nın etrafındaki bütün köy ve yolları tek tek ele geçiren Ermeni güçleri, kasabanın diğer illerle karayolu bağlantısını kesti. Hocalı'nın diğer bölgelerle tek bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992'de Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Bu olayda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 44 sivil hayatını kaybetti.


Ocak ayının başlarından itibaren elektrik enerjisi de kesilen Hocalı'nın savunması sadece hafif silahlara sahip yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerinden ibaretti. 25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırıya başlayan Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek olan "Hocalı katliamı" ortaya çıktı.


Resmi verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri 1275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.