Harf İnkılâbı hafızamızı sildi
Türkiye’nin köklü geçmişinin birikimini imha operasyonu olarak nitelendirilen Harf İnkılâbı’nın 86. Yıldönümü geride kaldı. Osmanlı ve İslam dünyasının Türkiye Cumhuriyeti ile arasındaki kültürel bağı koparan bu devrim, Müslüman bir toplumun geçmişi ile geleceği arasındaki bağı da koparıp attı. Konuyla ilgili Yeni Akit’e çarpıcı açıklama yapan Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Yazar Mehmet Doğan, “Harf İnkılâbı, Türkiye’nin ve toplumun bütün geçmişini, hafızasını silen ve milleti sıfırdan başlamaya mecbur eden bir devrimdir” dedi. Yazar Said Alpsoy da, “Bu devrim bizi dini ve kültürel anlamda bir uzaklaşmaya sevk etti” dedi.
HARF İNKILABI, BİRLİĞİ ORTADAN KALDIRDI
Harf İnkılâbı’nın toplumun bütün geçmişini ve hafızasını sildiğini belirten Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan, “Bu devrim, milleti sıfırdan başlamaya mecbur eden bir devrimdir. Eğer bu devrim ile övünüyorsak bunun daha önce Sovyet dünyasında yapıldığını unutmamamız gerekir. Yani SSCB’deki Türklerin harfleri Türkiye’den önce değiştirildi. 20. yüzyılda köklü milletlerden bir tek Türklerin alfabesi değiştirildi. Eski harfler yani Osmanlı harfleri Balkanlar’dan Çin’e kadar bütün Türkleri birleştiriyordu. Harf İnkılâbı ile bütün bu birliktelik ortadan kaldırıldı” dedi.
TOPLUMU DİNDEN UZAKLAŞTIRMAK İÇİN YAPILDI
Bu devrimin Türkleri dini ve kültürel anlamda bir uzaklaşmaya sevk ettiğini belirten Yazar Said Alpsoy da, “O dönemde halka Latin harflerini daha iyi ve kısa sürede kabul ettirebilmek için Latin harfleri demiyorlar da Türk harfleri diyorlar. ‘Kültürümüzün yabancı olduğu Arap harflerini attık, yerine yeni Türk harfleri ile okuyup, yazacağız’ deniyor. Dolayısıyla Latin harflerini bir oyunla Türk alfabesi haline getirmiş oluyorlar. Bu açık açık kandırma” dedi.
İNÖNÜ ASIL AMACI GİZLEMEMİŞ
Yazar Alpsoy, İsmet İnönü’nün, harf inkılabı ile elde etmek istediklerini hatıralarında “Harf İnkılâbı bir okuma-yazma kolaylığına bağlanamaz. Ama Harf İnkılâbı’nın bizde tesiri ve büyük faydası, kültür değişmesini kolaylaştırmasıdır. İster istemez Arap kültüründen koptuk. Arap kültürünün ve Arap dilinin tesiri hakkında yeni nesiller bizim kadar fikir edinemezler…’ şeklinde anlattığını hatırlatarak, “Asıl amacın ne olduğunu İsmet İnönü açık açık söylemiş” dedi.
Kaynak : Yeni Akit
adam ne guzel soyluyor ... opulecek adam turklerin yuzde 99u hala gavurlukta direniyor.turklere yapilan en buyuk katliyamdir.harf inkilabi,
YanıtlaSil