Financial Times;Faizi arttırın,İMF'den yardım alın ve ABD ile uzlaşın!

İngiliz Financial Times gazetesi, Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısındaki değer kaybını bugünkü sayısında manşetinden duyururken,Emperyalizmin sözcülüğüne de soyunarak Türkiye'ye 'Doların düşmesini istiyorsanız önünüzde 5 seçenek var' diyerek efendilerinin ağzından adeta Türkiye'ye açılmış Ekonomik Savaşın sebeblerini de sıraladı.. Gazete Faizi arttırın,İMF'den yardım alın ve ABD ile uzlaşın çağrısı yaptı...

Gazete haberine "Washington'la diplomatik anlaşmazlık Türk Lirası'nı yeni rekor seviyelere düşürdü" başlığını attı.

Financial Times, "Türkiye, liradaki düşüşü durdurabilmek için iştah açıcı olmayan seçenekleri gözlüyor" başlıklı haberinde ise TL'nin dolar karşısındaki değer kaybını durdurabilmek için başvurabileceği 5 seçeneği yazdı.

Gazetenin sıraladığı seçenekler şöyle:

Faiz oranlarını artırmak
Yatırımcıları en fazla kaygılandıran nokta, enflasyon yüzde 15'in üzerine çıkmış olsa da, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmayı reddetmesi.


IMF'den yardım istemek
Bazı uzmanlar Türkiye'nin, Arjantin'in Haziran'da yaptığı gibi IMF'den yardım istemesini önerdi. Ancak bu, Türkiye'nin sıkı parasal ve mali politikalar gerektiren bir ekonomik programı kabul etmesini gerektiriyor.

ABD'yle uzlaşmak
ABD'yle artan gerilim ve Washington'ın Amerikalı pastör Andrew Brunson'un iki yıl önce tutuklanması yüzünden geçen hafta iki Türk bakana getirdiği yaptırımlara ek önlemler alması tehdidi, kriz duygusunu körükledi.Bir Türk heyeti Washington'ı ziyaret etti ancak hemen bir ilerleme kaydedilemedi. Foley, yaptırım olasılığının döviz piyasasında yansımasını bulduğunu söylüyor.

Sermaye kontrolleri
Ankara TL'deki düşüşü ülkeden sermaye çıkışını önleyerek durdurmaya çalışabilir.
Ancak bunun uygulanabilir bir ihtimal olması düşük ihtimal. William Jackson, sermaye kontrolllerinin en çok Çin gibi devletin mali piyasalarda sıkı kontrolünün olduğu ve amacın halkın ülke dışına para göndermesinin önlenmeye çalışıldığı durumlarda işe yaradığını söyledi.

Gelip geçmesini beklemek
Uzmanlar, şimdilik bunun en muhtemel seçenek olduğunu söylüyor.

Yüksek enflasyona ve büyüyen cari açığa karşın, Türkiye'nin bütçe açığı gayrısafi yurtiçi hasılasının yüzde 2'si dolayında ve William Jackson bunun yönetilebilir bir durum olduğunu belirtti.

Jackson "Mali politika gevşek kalsa bile, Türkiye'nin borcunu ödeyebilirliği konusundaki kaygıları artırmayacak. Sorun gevşek mali politakanın talebi artırması ve ileride daha fazla enflasyona neden olması" dedi. Şimdilik Türkiye'nin daha yavaş ekonomik büyümenin kamu maliyesindeki baskıyı azaltmasını umduğunu söyledi.

Aslında Financial Times şunu söylemek istiyor: Doların düşmesini istiyorsanız :

- ABD’ye biat edip, uşaklığa evet deyin,
- IMF’yi yeniden Türkiye'ye sokup, IMF'nin emir eri olun,
- Faizleri hemen artırın, yatırımlar dursun

Doların düşmesi ve yükselmesi Ekonomi ile diyen Ekonomik analistler'in yüzlerine bu haberi vurma zamanıdır..Ekonomik olarak Türkiye'ye diz çöktürmek isteyen ABD ve Batı emperyalizmi bu savaşıda kaybetmeye mahkumdur..

KAYNAK: Anadolu Haber Günlüğü

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.