Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında üretilen mallar ABD pazarına satılıyor

Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkleri'ne yönelik Çin’in, sistematik ve baskıcı politikalarının bir sonucu olan sözde eğitim kampı adı altında köle gibi fabrikalarda çalıştırıldığı insanlar üzerinden ekonomik çıkar sağladığı öğrenildi.Zorla çalıştırılarak üretilen malların ABD'li ünlü spor mağazası 'Badger Sportswear' firmasına ihraç edildiği ortaya çıktı..

Euronews’in özel haberinde, zorla kamplarda tutulan Uygur Türklerinin ürettiği tekstil ürünlerinin Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ihraç edildiği bildirildi.

ÇİN'DE ZORLA ÇALIŞTIRILARAK ÜRETİLEN MALLAR ABD’Lİ "BADGER SPORTSWEAR" FİRMASINA İHRAÇ EDİLİYOR

ABD’deki Associated Press (AP) medya servisi, bazıları toplama kampına bağlı fabrikalarda, bazılarıysa devlet destekli özel sektöre ait firmalarda üretilen tişört, eşofman ve ayakkabı gibi ürünlerin ABD'li ünlü spor mağazası Badger Sportswear tarafından ithal edildiğini ortaya çıkardı.

OLAYIN AÇIĞA ÇIKMASI ÜZERİNE FİRMA, ÇİN’DEN MAL ALIMINI DURDURDU

Öte yandan, ABD'de zorla çalıştırılma yöntemiyle üretilen malların ticaretinin yapılmasının yasak olduğu öğrenildi. AP, Hotan şehrinde Uygur ve Kazakların çalıştırıldığı en az 10 büyük üretim tesisi olduğunu tespit etti. Hetian Taida firmasına ise 10 konteyner dolu ürünün ABD'ye gönderildiği belirlendi. Olayın açığa çıkması üzerine Badger Sportswear Twitter'dan bir bildiri yayınladı. Şirket söz konusu Çinli firmadan alımlarını durdurduklarını ve aynı zamanda da konu hakkında soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Kırgızistan sınırında bulunan Doğu Türkistan'ın Kaşgar vilayetinde yer alan Kızılsu kentinde inşa edilen Kunshan Endüstri Parkı da, bu ürünlerin üretildiği en büyük merkezlerden bir tanesi. AP'nin görüntülediği bu toplama kampı da son dönemde hızla kapasitesini genişletti. Burada çalışan işçiler ücretsiz, ya da asgari ücretin çok çok altında maaş alarak çalışıyor. Bazı Uygur işçilerle yapılan röportajlarda mesleki eğitime ihtiyaç duymayan ustaların, bazı doktorların ve meslek sahibi kişilerin dahi bu kamplarda eğitim aldığını ve sonra da fabrikalara gönderildiğini söylüyor.

Çin devlet televizyonu CCTV ise bu fabrikalardan ve sözde toplama kamplarından bazı görüntüler paylaşarak çoğunluğu Uygur Türkü olan Müslüman azınlığı eğittiğini ve onları meslek sahibi yaptıklarını belirtiyor. CCTV kamplardaki sınıfların görüntüleri altına altyazı şeklinde "devlete bağlı yurttaşlar' yetiştirildiğini söylüyor. Ancak Hotan şehrinde bulunan bu eğitim merkezi-fabrikaların her yeri 24 saat güvenlik kameralarıyla izleniyor. Fabrika ya da okuldan ziyade hapishaneyi andıran yapıların etrafında güvenlik görevlileri doberman köpeklerle nöbet tutuyor. Binaların etrafıysa dikenli tel örgülerle çevrili.

Kamuya açık ihale, bütçe tasarısı gibi bin 500'ü aşkın devlet evrakında yapılan araştırmaya göre bu tarz kurumlar okuldan ziyade bir hapishane gibi işletiliyor. Yapılan çalışmalara göre Doğu Türkistan'da buna benzer en az 181 toplama kampı bulunuyor.

TOPLAMA KAMPLARINA BİNLERCE İŞKENCE ALETİ SATIN ALMIŞ!

Toplama kamplarından sorumlu Çinli yerel devlet kurumları son dönemle 2.768 polis copu, 550 elektikli şok aleti, 1.367 adet kelepçe ve 2.792 adet biber gazı tüpü satın aldı. Ancak Çinli yetkililer konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor. Sincan Propaganda departmanı konuyla ilgili kendilerine gönderilen faksa cevap vermedi. Bir Çin Dışişleri Bakanı sözcüsüyse dünya medyasının yalan haber ürettiğini, söz konusu fabrikalarda çalışan Uygurların mesleki eğitim almak için sözleşme imzaladıklarını söylüyor.

Öte yandan, güvenilir kaynaklara göre, Doğu Türkistan'da bulunan toplama kamplarında 1 milyondan fazla (nüfusun 10'da 1'i) Uygur, Kazak ve diğer Müslüman Türk azınlığın tutulduğu tahmin ediliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.