CHP bildiğiniz gibi: Fırat'ın doğusuna girmeyin

Türkiye, Fırat'ın doğusundaki terör öbeklerini temizlemek için operasyon hazırlığını sürdürürken CHP, Zeytin Dalı Harekatı'nda olduğu gibi Fırat'ın doğusuna yönelik operasyona da karşı çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sınırlarımızda terör koridoru oluşturmak isteyen terör örgütü YPG/PKK'nın en kısa sürede Fırat'ın doğusundan temizleneceğini söylemişti. Erdoğan'ın açıklamasının ardından operasyon hazırlıkları devam ederken, ana muhalefet partisi CHP'den skandal bir açıklama geldi.

'SURİYE'YE GİRMEYİN'

Zeytin Dalı Harekatı'nda da, "Afrin'e girmeyin" diyen CHP, Fırat'ın doğusuna yönelik operasyona da karşı çıktı.

Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bulunan ABD askeri unsurlarının çekileceğine ilişkin açıklamasının, Suriye'de yeni bir döneme girileceğine işaret eden önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

CHP'nin öteden beri Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine önem veren bir yaklaşım içinde olduğunu belirten Çeviköz, ABD askerlerinin çekilmesinin ise Suriye'de bu konularda olumsuz bir gelişmeye yol açmamasını umduklarını ifade etti.

Ünal Çeviköz, şu görüşlerini paylaştı:

"CHP, Suriye dahil olmak üzere, Türkiye'nin komşu coğrafyasını oluşturan Orta Doğu bölgesinde mevcut tüm sorunların askeri güç kullanmaksızın, barışçı yollardan ve diplomasiye ağırlık verilerek çözümlenmesinden yanadır. Bu yaklaşım tüm aktörlerle diyalog içinde bulunulmasını da gerekli ve zorunlu kılmaktadır.

Bu bağlamda, Suriye ile Türkiye arasında, Adana mutabakatı ruhuna uygun olarak, sorunun çözümüne katkıda bulunacağı muhakkak olan diyalog ortamının sağlanması da büyük önem taşımaktadır. Çekilme kararının yaratacağı ortamda, Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine zarar verebilecek fırsatçı ve maceracı davranışlar içine girmek isteyecek unsurların olabileceği de dikkate alınmalıdır.

Bu tür davranışlardan kaçınılması gerekir. Cenevre'de sürdürülen barış görüşmelerinin ve Suriye Anayasası'nın hazırlanması çalışmalarının bu bağlamda daha da önem kazandığı düşünülmektedir."

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.