Suudi Arabistan'dan açıklama: Kaşıkçı'nın naaşı nerede bilmiyoruz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir BM raportörü tarafından yapılan araştırmayı redderek Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldürme emri olmadığını öne sürdü. Ayrıca Cemal Kaşıkçı'nın naaşının nerede olduğunu da bilmediklerini söyledi.

Suudi Arabistan'ın Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili bir BM soruşturması veya uluslararası bir soruşturmaya ihtiyacı olmadığını dile getiren bakan Al- Jubeir ülkenin konuyu ele abilecek düzeyde “yetkin bir adalet sistemi” olduğunu ifade etti.

ABD'de bir tv programına konuk olan Al-Jubeir Kaşıkçı'nın Türkiye'dek Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülmesini “büyük bir trajedi” olarak nitelerken Suudi arabistan yönetimi tarafından yaptırıldığı iddialarını ise reddetti.

Amerikan istihbarat teşkilatı gazetecinin öldürülmesinin neredeyse tam bir kesinlikle Suudi Arabistan'ın “resmiyette görünmeyen” yöneticisi Kraliyet Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın onayı olmadan gerçekleştirilemeyeceğini duyurdu. ABD senatörleri de bu konuda Salma' suçlayan bir kriteri desteklediler.

CİNAYETİ REDDETTİLER
Al Jubeir ise “Kraliyet Veliaht Prensi'nin bununla bir alakası yok” derken “Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili herhangi bir emir yok ve bütün ülke bu nedenle şok içinde” ifadelerini kullandı. Bunun yerine Al-Jubeir, “Bu bir yanlıştı. Bu, yurt dışında görev alanlarının dışına çıkarak hareket eden Suudi yetkililer tarafından yapıldı. Kral bir soruşturma başlattı” ifadelerine yer verdi.

Buna göre 11 şüpheli şahıs suçlanarak mahkemeye verildi, içlerinden beş kişi ise ölüm cezasına çarptırıldı. Hukuksal süreç ise kamuya açık yürütülmüyor.

Öte yandan Yargısız infazlar konuusnda uzman BM Özel Raportörü Türkiye'de bir hafta süren araştırmalarda bulundu. Ön bulgularını kamuoyuyla paylaşan Agnes Callamard, “Bu vahşice ve önceden tasarlanmış bir cinayetti, Suudi Arabistan devleti yetkilileri tarafından planlanarak uygulamaya konuldu” ifadelerini kullandı. Nihai rapor ise Haziran ayında sunulacak.

Callamard ayrıca Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'nın İstanbul konsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili Türkiye'nin soruşturma çabalarını “ciddi bir biçimde baltaladığını” da belirtti.

Suudi Arabistan'a girme talebi olduğunu da belirten raportör, Kaşıkçı cinayetiyle suçlananların yargılanma süreçlerinin “adilliği” konusunda da “büyük endişeleri” olduğunu aktardı.

Öte yandan Al Jubeir röportaj verdiği televizyoncuya “Bahsettiğiniz BM raportörünün bir BM soruşturmasıyla alakası yok. Bir insan hakları raportörü olarak kendi kendine hareket ediyor. Türkiye'ye gitti ve geri döndüğünde kendi fikirlerini açıkladı. Bunlar BM'nin fikirleri değil” dedi. BM'nin bir soruşturma amacıyla Suudi Arabistan'a girmesine izin verilmesi için hiçbir neden olmadığını öne sürdü.

Kaşıkçı'nın naaşının nerede olduğunu da “bilmediklerini” ifade eden Dışişleri Bakanı, şüphelilere sorduklarını “bir dizi ihtimaller” olduğunun aktarıldığını ve “soruşturmanın sürdüğünü” beyan etti. “Nihayetinde doğruyu bulacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: Al Jazeera-Çeviri: Time Türk

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.