HDP'li vekil din dersinin kaldırılması için soru önergesi verdi

İslam dinine -karşı politikalarıyla öne çıkan HDP bir kez daha bunu ortaya koyan bir soru önergesine imza attı.  HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'na zorunlu din dersinin kaldırılması için başvuruda bulundu. MEB'den konuyla ilgili yazılı bir açıklama geldi

İslam dinine -karşı politikalarıyla öne çıkan HDP bir kez daha bunu ortaya koyan bir soru önergesine imza attı. Söz konusu soru önergesi HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na iletildi. Bakanlıktan konuyla ilgili bir cevap geldi.
AİHM'Yİ GEREKÇE GÖSTERDİ
Din eğitiminin zorunlu olmasına karşı çıkan Kenanoğlu, önergede ve basın toplantısında verdiği diğer örneklerle de, ailelerin, çocuklarının din dersinden muaf tutulması yönünde yapmış oldukları başvuruların idare mahkemelerince alınan kararlarda da görüldüğü üzere aileler açısından lehte sonuçlandığına; buna rağmen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olma niteliğinin kaldırılması için gerekli düzenlemelerin henüz yapılmamış olmasının ise aileleri uzun zamana yayılan yargı sürecine başvurmak zorunda bırakarak yıldırmayı amaçlandığını belirtti. Hem soru önergesinde hem de basın toplantısında, AİHM’in 2007 ve 2014 yılında aldığı kararları hatırlatan Kenanoğlu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu derslerden çıkarılması yönünde iç hukuktaki gerekli düzenlemelerin AİHM kararları ışığında bir an önce yapılması yönündeki kararını ilettiğini belirtmiş ve bu konuda gerekli iç düzenlemelerin derhal yapılması yönündeki talebini dile getirmişti.
Kenanoğlu'nun soru önergesine cevap veren Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) söz konusu kararının uygulanmasi bağlamında 23 Haziran 2015 tarihinde Başbakanlık (mülga), Adalet Bakanlığı, Dişişleri Bakanlığı ve Milli Egitim Bakanlıgı temsilcilerinden oluşan bir heyetin onerisi doğrultusunda Bakanlığımız koordinasyonunda AİHM Eylem Planı Çalışma grubu oluşturulmasına karar verilmiştir. Söz konusu çalışma grubunun yapacağı faaliyetler ve buna ilişkin takvim Adalet Bakanlığı tarafından Avrupa Konseyine 21 Aralık 2015 tarihinde sunulmuştur. Bahse konu çalışma grubu 04.05.2016 tarihli Makam Onayı ile çalışmalarına başlamıştır. Bakanlığımız ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan tüm derslerin öğretim programlarının değişen ve gelişen şartlar doğrultusunda araştırmacılığı, yenilikçiliği ve temel becerileri esas alan bir yaklaşımla yenilenerek geliştirilmesi kapsamında, Bakanlığımiz Din Ögretimi Genel Müdürlüğü tarafindan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programları da yeniden hazırlanmış ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımızca onaylanmış, 2018-2019 egitim ögretim yılı itibariyle ülkemizde okutulmaya başlanmıştır. Yenileme çalışmalarının başlamasında kalkınma planları, 64 ve 65. Hükümetlerin eylem planlan, uluslararası ölçekte gerçekleştirilen sınavların sonuçlar, farklı ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafindan hazırlanan raporlar ile gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar etkili olmuştur. Sonuç olarak mevcut müfredatlar, Ögrenme ögretme teori ve yaklaşımlarındaki yenilik ve gelişmeler doğrultusunda çağın gerekliliklerini, ferdin ve toplumun degisen ihtiyaçlarını karşılayacak sekilde yenilenmiştir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ögretim programları da bu amaç doğrultusunda güncellenmiş, bu güncelleme çalışmaları esnasında AHM Karan Eylem Plan çalışma grubunun oluşturduğu raporda dikkate alınmıştır. Bu bağlamda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ogretim programlari çoğulculuğu ve çeşitliliği zenginlik olarak kavramayı, karşılıklı anlayış ve uzlaşmaya; farklılıkların endişe verici, tehdit teşkil eden, olumsuz şeyler olarak algılanmasını, farkli ama eşit biçimde barış ve karşılıklı saygi içinde yaşayabilme becerisini öğrenciye kazandırmayı hedeflemektedir.
İşte MEB'in verdiği yazılı cevap:
Habervakti

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.