İstanbul 5,8 ile sallandı

İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından en şiddetlisi 4,1 büyüklüğünde olan 61 ayrı artçı sarsıntı yaşandı.
facebookta paylaşAfet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye saati ile 13.59'da merkez üssü Marmara Denizi Silivri açıkları olan 5,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
En net deprem anı TRT Haber kamerasında
Deprem, TRT Haber muhabiri Sezen Ceceli Köseli, Kapalıçarşı'nın en tanınmış gümüş kakma ustalarından Agop İnyapan ile röportaj yaparken yaşandı. O anlarda kameraman Özden Ayvaz kayıttaydı.
Depremin yerin 6,99 kilometre derinliğinde oluştuğu ve Silivri'ye uzaklığının 21,68 kilometre olduğu belirtildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi de depremin büyüklüğünü 5.7 olarak açıkladı.
İstanbul'da meydana gelen deprem Bursa, Kocaeli ve Kırklareli kent merkezinde de hissedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yüreğimizi yakacak bir haber şu ana kadar almadık
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "8 yaralı ve bazı binalarda hafif hasarlar söz konusu. Oldukça ciddi sayılabilecek büyüklükteki bu depreme rağmen küçük birtakım hasarlar dışında yüreğimizi yakacak bir haber şu ana kadar almadık." dedi.
[İstanbul'da 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi] Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yüreğimizi yakacak bir haber şu ana kadar almadık. 8 hafif şekilde yaralı var. Bazı binalarda hafif hasarlar var.https://www.trthaber.com/haber/turkiye/istanbul-58-ile-sallandi-432878.html 
40 people are talking about this


Sağlık Bakanı Koca: Can kaybı yok
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Depremde can kaybının yaşanmaması en büyük tesellimiz. Bakanlık olarak her türlü afete karşı teyakkuz halindeyiz" dedi. 
"Biruni Üniversitesi karşısındaki surlarda yıkıntı tespit edildi"
AFAD'dan yapılan açıklamada, "Biruni Üniversitesi karşısındaki surlarda yıkıntı, bazı ilçelerdeki binalarda çatlaklar, Sultangazi ve Eyüp’te iki binada hasar tespit edildi. En büyüğü 4,1 büyüklüğünde 61 artçının oluştuğu deprem sonrası Boğaziçi’ndeki üç köprüde de yapısal bir sorun olmadığı belirlendi. İstanbul'daki deprem sonrası enerji hatları ve altyapıda bir sorun tespit edilmezken bazı baz istasyonlarında yoğunluk yaşanıyor." denildi.
Vatandaşlar tahliye edildi
Deprem nedeniyle itfaiye ve polise çok sayıda ihbar yapıldı. Kent genelindeki okul ve hastaneler başta olmak üzere kamu ve özel iş yerlerindeki vatandaşlar tahliye edilirken, trafikte aksamalar yaşandı. Bakırköy Adalet Sarayı deprem nedeniyle kontrollü bir şekilde tahliye edildi. Duruşmalara ise tedbiren ara verildi.
Avcılar'da cami minaresi yıkıldı
Vatandaşlar açık alanlarda toplandı. Bu arada Avcılar yan yolda bulunan bir caminin minaresi yıkıldı.
AFAD: Şirinevler’de yan yatan bina tahliye edildi
AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, İstanbul’daki ilk belirlemelerde bazı ilçelerdeki binalarda çatlaklar oluştu. Şirinevler’de yan yatan bir bina tahliye edildi. Sultangazi ve Eyüp’te iki binada hasar oluştu.
AFAD'dan yapılan açıklamada şöyle denildi: 
"Olası takviye amacıyla sevk edilen ekipler dışında, Marmara bölgesindeki AFAD il müdürlüklerinin tamamının yanı sıra AFAD Eskişehir İl Müdürlüğü, AFAD İzmir ve AFAD Adana Arama Kurtarma Birlikleri teyakkuza geçirildi.
Deprem, İstanbul’un yanı sıra Marmara bölgesi genelinde hissedildi. AFAD koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay ekipleri bölgeye sevk edildi. Emniyet, Jandarma ve Genelkurmay’a ait hava araçları, İstanbul’un yukarıdan gözlenmesi için havalandı. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay’dan ekipler olay yerine intikal ediyor. AFAD Afet Lojistik Merkezleri ise hazır halde bekletiliyor."
İstanbul'da eğitime ara verildi
AFAD'ın hemen faaliyete geçirildiği aktarılan açıklamada, "Deprem nedeniyle ilimizdeki ilk ve orta dereceli okullarımızda tedbiren bugün eğitimin geçici olarak tatil edilmesine karar verilmiştir." denildi.
[İstanbul'da 5,8'lik oldu] Kızılay Başkanı Kerem Kınık: Marmara'da beklediğimiz depremin olacağı fay hattında olan bir deprem. Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler.
42 people are talking about this


"Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler"
Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, depremin bazı binalarda hasara yol açmış olabileceğini belirterek, "Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD’dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler. Bu deprem Marmara'da beklediğimiz büyük deprem fayında oldu. Orta büyüklükte bir deprem ve bir iki hafta bu hatta artçılar (4 ve üzeri) sürebilir. Yerkabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmesi gerekiyor." dedi.
Kocaeli'de eğitime ara verildi
Deprem Kocaeli'de de paniğe neden oldu. Kocaeli merkezinde ve ilçelerde hissedilen depremde kısa süreli panik olurken bina içlerinde olan insanlar hızla kendini sokağa attı. Deprem sonrası panik yaşanan Kocaeli genelindeki okullarda öğrenciler sınıflardan bahçeye çıkarılırken eğitime yarım gün ara verildi. Deprem sonrası korku ile okul önlerine gelen veliler ise çocuklarını alarak evlerine döndü.
"22 trafoda kesinti oldu, 18 tanesini devreye aldık"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Merkez üssüne yakın 22 trafo merkezimiz devre dışı kalmıştı. 18'i an itibarıyla devreye alındı, 4'ü de çok kısa sürede devreye alınacak." dedi. 
"Hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekiyor"
Öte yandan AFAD, vatandaşları uyardı. Uyarıda şöyle denildi: 
"Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır."
Kaynak: TRT Haber

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.