Çerkeslerden Rus Elçiye büyük tepki

Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov'un sputniknews aracılığıyla 13.02.2020 tarihinde yayınlanan açıklamaları Türkiye'de yaşayan Çerkesler tarafından tepkiyle karşılandı.Çerkesler Ayrıca Oda TV 'nin bugünkü  manşetine ve haberinede büyük tepki gösterdi..

 Rus Büyükelçi Aleksey Yerhov'un 3 gün önce yaptığı açıklamalar Çerkesleri fazlasıyla rencide etti.. Çerkes kurumları bu durum karşısında  tepkilerini dile getirdi...

Büyükelçi Aleksey Yerhov sputniknews'e yaptığı açıklamada;

 Çerkeslerin 19. yüzyılda yaşadığı sürgün ve soykırımı ''göç'' olarak tanımlamış, Çerkesleri ''yağmacı, akıncılık yapan, cinayet işleyen ve köle ticareti yapan dağlı halklar'' olarak tarif etmişti.

Çerkes Dernekleri Federasyonu, Çoğulcu Demokrasi Partisi ve Kafkas Dernekleri Federasyonu yaptığı yazılı açıklama ile Büyükelçi Aleksey Yerhov'a tepki gösterdi.

Çerkesfed-Çerkes Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan açıklama'da:

Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçisi Aleksey Erkhov  yaptığı açıklamalar esnasında, yersiz bir şekilde Çerkesleri gündeme getirerek tarihsel gerçekleri ters yüz eden ifadeler kullanmış ve Rusya’nın işlediği soykırım ve sürgün suçlarını örtbas etmeye çalışmıştır.

 Büyükelçi, soykırımı itiraf eden en önemli belgelerin Rus subayların raporları ve hatıratları olduğunu da unutmuş görünmektedir. Ama tarih unutmaz!  Çerkeslere yüz yıl süreyle uygulanan katliamlar tamamıyla soykırımdır; sağ kalanların topyekün vatanlarından sürülmeleri ise ikinci bir soykırımdır.

 Biz, 21. yüzyılda da halkımızın kaderine hükmeden Rus yönetiminin varlığımızı devam ettirme hakkımıza saygı duymasını, yok edici elini artık üzerimizden çekmesini istiyoruz.  dedi..

Kafkas Dernekleri Federasyonu ise, Rus Elçiyi tarihi gerçekleri çarpıttığını Sadece Çerkesler değil, bugünkü Kuzey Kafkasya, Güney Kafkasya, Sibirya ve Orta Asya, Finlandiya ve Baltık coğrafyalarının emperyalist amaçlarla Çarlık Rusyası tarafından işgal edildiğini belirterek ,

Altını özenle çizmek gereken bir diğer husus da şudur; Çerkesler, Yerhov’un ifade ettiği şekilde, Çarlık Rusyası'nın sunduğu seçeneklere boyun eğerek topraklarını terk eden göçmenler değildir. Asimetrik güçlere karşı, büyük zulümlerle dolu yüzyıl süren bir vatan savunması savaşı veren Çerkesler, Rusya’nın etnik temizlik politikaları çerçevesinde vatanlarından sürgün edilmiştir. Bu sürgün, Yerhov’un ifadesiyle atalarımız ve bizler için “güzel bir efsane(!)” değil acı bir maziyi ifade eder. dedi..

Çoğulcu Demokrasi Partisi ise,  Rusya Federasyonu’nun Türkiye Büyükelçisi Aleksey Yerhov’un tr.sputniknews’e yaptığı açıklamalar üzerine kendisine kamuoyuna açık bir mektup yazdı.Mektupta şu ifadelere yer verildi..

Kafkasya’da Ruslarla Çerkesler arasında yaşanan, sizin  “göç”, Çerkeslerin ise “soykırım ve sürgün” olarak tanımladığı trajik süreç üzerinden giriş yapmanız büyük bir talihsizlik olduğu gibi; bu konuda söyledikleriniz de tarihi gerçekleri yansıtmamaktadır.

Yaşanan büyük trajediyi bu şekilde basitleştirmek doğru bir yaklaşım değildir. Türkiye’de yaşayan Çerkesler -BM Soykırım Kararı’yla da örtüşür şekilde- bir anlayış birliği içinde bu trajediyi “Soykırım ve Sürgün” olarak tanımlamaktadır. Bu bugün ortaya çıkmış bir durum değildir.

Öte yandan, Oda Tv'nin  bu gün yayınladığı 'Çerkeslerin HedefindeRus Elçisi var' şeklinde ki haberde Çerkes'ler tarafından büyük tepki çekti...Çerkes Tarihçi Murat Yalçın; Odatv tarafından ilgili haberde atılan başlığa Çerkesler tarafından itiraz edildiği, Rus Büyükelçi tarafından Çerkeslere hakaret edilmesi ve devamında tarihi gerçeklerin aynı kişi tarafından çarpıtılmış olmasına hem Çerkes kurumları hem de binlerce Çerkes tarafından itiraz edildiği, provokasyon imalı bu durumun düzeltilmesi adına Odatv’ye çok sayıda yazılı çağrı yapıldığı bilgisini verdi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.