T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Rus paralı askerlerinin Trablus'ta kimyasal sinir gazı kullandığı duyuruldu

Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde meşru Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Halife Hafter saflarında savaşan Rus güvenlik şirketi mensuplarının Trablus’ta kimyasal sinir gazı kullandığını bildirdi.

Libya’nın başkenti Trablus’ta basın toplantısı düzenleyen Bakan Başağa, “Wagner’e bağlı milisler başkent Trablus’un güneyindeki Salahaddin bölgesinde silahlı birliklerimize karşı sinir gazı kullandı.” dedi.

Başağa, “Libya’da güvenliği sağlamak için Türkiye, ABD ve İngiltere ile güçlü bir iş birliği içindeyiz.” diyerek Tunus ve Cezayir ile de güvenlik konularında yardımlaştıklarının altını çizdi.

Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerinin lideri Halife Hafter’e bağlı Kani milislerinin, elektrik santrallerini besleyen doğal gaz vanalarını kapattığını belirten İçişleri Bakanı Başağa, milislerin o bölgelerden çıkarılması gerektiğini vurguladı.

WAGNER GRUBU
Rus güvenlik şirketi Wagner grubu, Suriye, Ukrayna, Libya ve Afrika ülkelerinde paralı askerlerinin faaliyetleriyle tanınmakta. Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakı ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı gruplara desteği sırasında ismi sıkça duyulan Wagner, yaklaşık 1400 paralı askeriyle Trablus’un sıcak cephe hatlarında Hafter saflarında yer almakta.

BAE LİBYA’DA KAOSUN SÜRMESİNİ İSTEMEKTE
Başağa, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Libya’daki rolüne de değinerek BAE’nin Libya’nın milli güvenliği için tehdit olduğunu belirterek, “BAE, Libya’daki kaos ortamının devam etmesini istiyor.” şeklinde konuştu.

Bakan Başağa, “askeri ve dini bütün diktatörlüklere karşı olduklarını” belirterek, Hafter’in elinde kontrol dışı 20 adet Pantsir hava savunma sistemi olduğunu ve sivil uçakları tehdit ettiğini de kaydetti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.