Gizli Orgutler Laiklik Kavgasindan Besleniyor


Gizli Orgutler Laiklik Kavgasindan Besleniyor



Italya'daki Gladyo surecine iliskin yazdigi kitaplarla taninan Philip Willan, Turkiye'de yurtsever laikler ile ilimli Islamcilarin catismasinin gizli orgutlerin varliginin devami icin bir neden oldugunu soyledi.

Ali Abaday
ntvmsnbc

Turkiye'de son donemde yasanan cogu olayda Gladyo ismi anilir oldu. Darbe planlari oldugu iddia edilen belgeleri hazirlayan ve uygulayacak olanlarin bu orgutun Turkiye ayagi oldugu, askerlerin intiharlarinin benzerlerinin Gladyo'nun cozum surecinde baska ulkelerde yasandigi soylendi.

En son "Kuklacilar" kitabi Turkiye'de yayinlanan Italya'da Gladyo'nun cozulme surecinde bulunan gazeteci Philip Willan Italya'daki sureci anlatti. Willian'in kitabi Italya'nin yasanan surecin Turkiye'ye ne kadar benzedigini de gosteriyor.


Italya'daki teror olaylarinda Gladyo'nun rolu nedir?


'Gerilim strateji'sinin komunizm karsiti terorizmine yoneltilen suclamalar, kapali kapilar ardindaki Gladio Orgutu'yle iliskilendirilmisti. Ama gercekte varligi Basbakan Giulio Andreotti tarafindan 1990'da parlamentoya aciklanan, resmi Gladio'ya mensup 622 kisiden hicbiri terorizm suclarina karismaktan yargilanmamisti. Gladio Italya'daki terorizm idaresinin kisa adi haline geldi. Ama daha etkin komplolarin Rosa dei Venti (Ruzgar Gulu), The Nuclei di Difesa Dello Stato (Devlet Savunma Birimi) ya da gizli servis L'anello (Halka) gibi benzer orgutler tarafindan yurutuldugu dusunuluyor.

Gladyo disinda Rosa dei Venti, The Nuclei di Difesa Dello Stato gibi baska orgutlerden bahsettiniz. Bu baglamda Gladyo'nun baska orgutleri de kullandigini soyleyebilir miyiz?
Gladio'nun gerilim stratejisini uygulamak uzere diger orgutlerden yararlandigini soylemek mumkundur. Ancak ayni zamanda, resmi Gladio yapisinin daha guclu diger siddet orgutlerinin faaliyetlerini saklamak icin bir duman perdesi olarak kullanildigini da soylemek mumkundur. Komunizm karsiti gizli operasyonlarda en onemli rolu oynadigi dusunulen orgutlerden biri ust duzey devlet yetkilileri ve ordunun bir araya geldigi P2 mason locasidir.

Italya'da Gladio surecinde ust duzey askeri yetkililerin, hâkimlerin, savcilarin ve politikacilarin bu orgute bagli olduklari ortaya cikti mi?
Ust duzey devlet yetkilileri, Gladio doneminde Italya'da gerilim yaratma stratejisinin bir parcasi olmuslardi. Ama bu kisilerin Gladio'nun kendisiyle dogrudan bir baglantisi olmayabilir.



Italya'da Gladyo ile baglantisi oldugu dusunulen supheli olumler ve intiharlar nelerdi?


Esrarengiz intiharlar arasinda, SIFAR olarak da bilinen silahli kuvvetler istihbarat servisinin ekonomi casuslugu birimi baskani Colonel Renzo Rocca'nin intihari da var. Sozde emekliliginin ardindan Fiat icin calismaya baslayan Rocca Roma'daki ofisinde 27 Haziran 1968'de olu bulunmustu. Kendisi SIFAR'da komunizm karsiti gizli milis kuvvetinin uyelerini atamakla gorevliydi. 1969 yilinda 'Piano Solo' adli darbe planina iliskin sorusturmaya alinan uc askeri gorevli de esrarengiz sekilde oldu. Ordu Generali Carlo Ciglieri 27 Nisan 1969'da Pauda yakinlarinda bir trafik kazasinda oldu. 25 Haziran'da, meslektasi General Giorgio Manes Meclis Darbe Sorusturma Komisyonu'na kanit sunmaya hazirlanirken kalp krizinden oldu. Uc hafta sonra asistani Tegmen Remo D'Ottavio bir tabancayla kendini vurarak intihar etti. Diger bir esrarengiz intiharsa 12 Agustos 1977'de tabancayla kendini olduren Ordu Generali Antonio Anza'ninkiydi. Anza, Carabinieri Askeri Polisi'nin basi General Enrico Mino'nun gorevini almaya adaydi. Mino da iki ay sonra 31 Ekim'de bir helikopter kazasinda oldu. Soguk Savas doneminin sirlariyla iliskilendirilen diger iki olum de gazeteci Mino Perocelli ve Carabiniere Generali Carlo Alberto Dalla Chiesa'ninkiydi. Mino Perocelli Mart 1979'da kimligi belirlenemeyen bir saldirgan tarafindan oldurulurken, Chiesa'yi ise 3 Eylul 1982'de mafya oldurdu. Taniklar, bu iki kisinin de, Hiristiyan Demokrat Parti baskani Aldo Moro'nun Kizil Tugaylar tarafindan kacirilip oldurulmesine iliskin cok gizli sirlari bildikleri gerekcesiyle oldurulduklerini iddia etti. Aldo Moro 16 Mart 1978'de Roma sokaklarindan birinde yakalanmadan once Komunist Parti ile guc paylasimina dayanan bir anlasma uzerine gorusuyordu. Belki de en yeni ve supheli intihar, askeri istihbarat servisi SISMI gorevlisi Yarbay Mario Ferraro'nunkiydi. Yarbay 16 Agustos 1995'te banyosunda kendisini sabahliginin kusagiyla banyo askisina asmisti.


SIFAR'in ne oldugunu ve nasil kuruldugunu aciklar misiniz?


SIFAR, savas sonrasi askeri istihbarat biriminin adiydi. Daha sonra SID, ardindan da SISMI olarak degistirildi. Su anda ona AISI deniyor. Cogu isim, gizli servislerin dâhil oldugu siyasal skandallara gore degisiyor.


Mafya'nin Gladio ile bir baglantisi var miydi? Bu baglanti nasildi?


Gladio'nun ve diger benzeri gizli soguk savas orgutlerinin mafya ve gizli siddet operasyonlari icin kullanilan Roma yeralti orgutu Magliana Band ile baglantisi oldugundan supheleniliyor.


Aldo Moro'nun Kizil Tugaylar tarafindan olduruldugu soylendi ilk zamanlar. Peki, bu bir Gladyo operasyonu muydu?


Aldo Moro'nun kacirilip oldurulmesi hala buyuk suphe uyandirmaktadir. Moro kacirildiginda, Gladio ile baglantisi olan bir askeri istihbarat gorevlisi gundemdeydi ve ABD, Moro'nun Italya siyasetinden uzaklastirilmasina cok buyuk ilgi gosterdi.


Gladyo planlarina uymuyorsa siyasileri oldurur muydu?


Yillar boyunca bircok siyasetci, gazeteci ve askeri gorevli esrarengiz sekilde olduruldu. Ama bu kisilerin olumleri icin henuz bir kesinlik kazanmadan Gladio'yu suclamak pek mumkun degil.


1969 Piazza Fontana, 1972 Peteano ve 1980 Bologna bombalamalari ilk basta kamuoyuna nasil yansidi? Ilerde ortaya neler cikti?


Italya tarihindeki "Kursun Yillar"i (Anni di Piombo) baslatan 1969 Piazza Fontana bombalamasi ve 1974 yilinda gerceklesen Ilaicus Expressen treninin bombalanmasi da Gladio'nun eylemleriyle iliskilendirildi. 1975 yilinda Madrid'de Italyan Ulusal Muhafizlar'in (Avanguardia Nazionale)kurucusu Stefano Dele Chiaie; Franco'nun defni sirsinda Pinochet ile tanisti. Ardindan bu ikili, Condor operasyonuna katilacaklar ve Silili Hiristiyan Demokrat Bernardo Leighton'unki de olmak uzere cinayet tesebbuslerinde bulunacak ya da 1980'de Luis Garcia Meza'nin Kokain Darbesi'ne karisacaklardi. Chiaie, 1989'da Caracas, Venezuella'da tutuklandi ve Piazza Fontono bombalamasindaki rolu icin mahkemeye cikmak uzere Italya'ya gonderildi. Kotu unune ragmen Chiaie, agir ceza mahkemesi Catanzaro tarafindan, yandasi Massimiliano Fachini ile birlikte aklandi. (Bundan sonra saldiri icin kimse suclu bulunmadi) Ulusal Muhafizlar uyesi Vincenzo Vinciguerra'ya gore "Aralik 1969 patlamasi, olaganustu hal ilan edecek olan siyasal ve askeri mercileri ikna edecek pim gorevi gormustu.''


Vinciguerra 1984 yilinda; uc polis gorevlisinin oldugu 3 Mayis 1972 tarihli Peteano terorist hareketini yuruttugunu hâkim Fellice Casson'a itiraf etti. Vinciguerra'nin durusmasina kadar, bu hareketin yurutulmesinden Kizil Tugaylar sorumlu tutuluyordu. Vinciguerra, durusma sirasinda gizli Italyan orgutler tarafindan nasil yardim gordugunu ve Peteano katliaminin ardindan Franco Ispanya'sina nasil kactigini anlatti. Bu konuda konusmaya baslar baslamaz Gladio tarafindan ihrac edilen Vinciguerra, 1984'teki durusmasinda asagidakileri soylemisti:

''Peteano katliami ve ardindan yasanan tum olaylara bakildiginda artik bilinmelidir ki, suikastlari stratejik bir sekilde kapali kapilar ardindan yonlendirebilen gizli, gercek bir yapi vardi. Bu yapi devletin icerisindeydi. Italya'da silahli kuvvetlere benzeyen, sivil ve askeri uyelerden olusan, Sovyet karsiti bir ideoloji ile Italyan topraklarinda Rus ordusuna karsi direnc olusturacak bir yapi mevcuttur.''

Kasim 1995'te Neo-Fasist teroristler Valerio Fioravanti ve Francesca Mambro, 1980 Bologna katliaminin icracilari olarak yasam boyu hapse mahkûm edildi. Gladio ise bu katliami dogrudan etkilemekten suclanmaktadir. P2'nin fikir babasi ve eski OSS/CIA uyesi Licio Gelli; Francesco Pazienza ve SISMI gorevlileri Pietro Musumeci ve Giuseppe Belmonte ile birlikte sorusturma dairesi icin mahkûm edildi. 1970 yilinda son anda durdurulan darbe girisimi Golpe Borghese'de rol alan Stefano Dele Chiaie de Bologna katliamina dâhil olmaktan suclandi.

Bircok bombalamada suc ilk olarak sol kanat asiricilarina atildi. Sonraki sorusturmalar bunlardan sag kanat teroristlerinin sorumlu oldugunu ortaya cikardi. Ama pek azi yargilandi. Bunun durum genellikle sorusturmalara gizli orgutlerin mudahale etmesinden kaynaklaniyordu.

Gladyo'nun sol orgutler icinde de adamlari var miydi?

Sol orgutlerin iclerine sizildigina ve Gladio doneminde gizli servisler tarafindan kullanildigina dair guclu supheler var. Ama bu kesin olarak kanitlanmis degil.


Turkiye'de en son darbe planlari iddialarinda camilerin bombalanmasi ve bir savas ucaginin dusurulmesi yer aliyordu. Buna benzer bildiginiz Gladio planlari oldu mu?


Kamuya yoneltilen terorist eylemler Italya'da soguk savas doneminde oldukca sIk yasaniyordu ve bu eylemlerle, gunun hukumetinin halkini korumaktan aciz oldugu yonunde itibarini sarsmak amaclaniyordu. Turkiye'nin bu durumdan farki, planlandigi iddia edilen terorist eylemlerin hicbir zaman gerceklesmemesidir. Turkiye'deki durumun Italya'dakine ne kadar benzedigini bilmiyorum. Komunizme karsi verilen savasin sona erdigi dusunulurse 'derin devlet' yapilarinin yikildigina inanilabilir. Bugun Turkiye'nin karsi karsiya geldigi yurtsever laiklik ve siyasi Islam arasinda onemli bir secim yapma zorunlulugu boyle gizli organizasyonlarin varliginin devam etmesine bir sebep olabilir.

www.TurkceKarakter.com
Bozuk gorunen Turkce harfleri duzelten site.

Men gale en alimun, fehuve cahilun, cahilun cesura.

 

Kim ben alimim derse o cahildir, cahil cesurdur.

 

Hadis




ÖK-DER

Öğrenci Kalkındırma, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

www.okder.org.tr





Windows Live: Arkadaşlarınız size e-posta gönderdiklerinde Flickr, Twitter ve Digg güncellemelerinizi öğrenirler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.