POLİS'TEN UYGUR TÜRKLERİNE SERT MÜDAHALE!


Çin Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakmak isteyen gruba Polis saldırdı İZLE

Çin Halk Cumhuriyeti'nde, geçtiğimiz 26 Haziran 2009 tarihinde çıkan olaylarda Doğu Türkistanlı 20'yi aşkın kişinin öldürüldüğünü ileri süren Doğu Türkistan kökenli gurup, Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenlendi. Konsolosluk önüne çelenk bırakmak isteyen gurup üyeleri ile polis arasında arbede yaşandı. Eylemde, konsolosluğa taş atmak isteyen 1 kişi de gözaltına alındı.

Çin'de yaşanan bir tartışma sonucu 20'yi aşkın Doğu Türkistanlının Çinliler tarafından öldürüldüğünü iddia eden bir gurup, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenledi. Konsolosluğa yakın bir yerde toplanan protestocular "Önce can, sonra canan Yaşasın tam bağımsız Doğu Türkistan" pankartı "Katil Çin Türkistan'dan defol" sloganları eşliğinde konsolosluk önüne yürüdü. Gurup adına konsolosluk önünde basın açıklaması yapan bir eylemci, Doğu Türkistanlıların Çin Halk Cumhuriyeti'nde baskıya maruz kaldığını söyledi.

26 Haziran'da Çinlilerin Doğu Türkistanlı genç kızlara tacizde bulunması sonucu çıkan kavga çıktığını söyleyen protestocu kavgalar sonucunda 20'nin üzerinde Doğu Türkistanlının öldüğünü söyledi.

Açıklamanın ardından protestocu gurup konsolosluk önüne siyah çelenk bırakmak istedi. Emniyet güçleri grubun bu eylemine izin vermezken, protestocular ve polis arasında pazarlık yaşandı.
Bu sırada bazı eylemcilerin yaktığı meşalelerden hem kendi arkadaşları hem de polisler etkilendi. Eylemcilerin topluca konsolosluk önüne gitmeye çalışması sonucunda polisle gurup arasında arbede yaşandı. Konsolosluk binasına taş atmaya çalışan bir protestocu da gözaltına alındı.

Gurup araya girenler tarafından sakinleştirilirken , belirlenen 3 kişi çelengi konsolosluk önüne bıraktı. Ardından gurup olaysız bir şekilde dağıldı.

kaynak:haber vakti


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.