ÜRÜMÇİ’DE DOĞU TÜRKİSTAN HALKI AYAKLANDI-VİDEO İZLE

26.06.2009 Günü Çin iç eyaletlerinden Guandongda zorunlu işçi olarak götürülen Doğu Türkistanlı Uygurlar ile Çinliler arasında vukuu bulan tartışma Çinli- Uygur kavgasına dönüşmüş kavgada binlerce Çinli tarafından dövülerek öldürülen masum Doğu Türkistanlı Uygur kardeşimizin ölümlerini protesto etmek amacı ile URÜMÇİ şehrinde dört bölgede toplanan çoğunluğu aydınlardan ve halktan oluşan gurubları dağıtmak için Çin polisi gaz bombası ve gerçek mermiler kullanarak halkı dağıtmak istemiş alınan haberlerde ölü sayısının 100 lerin üzerinde olduğu bir o kadar da yaralıdan bahsedilmektedir. Çin polisi önüne gelen Müslüman Uygur Türk’ünü suçlu suçsuz tutukladığı bildirilmektedir.Bazı kaynaklara göre ölü sayısı 1000'lerle ifade edilmekte olup bu ayının da artacağı söyleniyor.


Elimize geçen aşağıda ki Video'da da göreceğiniz üzre Urimçi'de Müslüman Uygur Halkı adeta ayaklanmış durumda.Olayın ayrıntıları ise tam olarak bilinmese de Çin'in bu hadiseyi'de idamlarla bastıracağı söyleniyor.Doğu Türkistan Halkı Çin'e karşı 200 senedir direnmekte olup bu süreden beride çeşitli asimilasyon ve işkencelerle sindirilmeye çalışıyor.


BU GÖRÜNTÜLER ABDULLAH GÜL'Ü YALANLIYOR!

Bildiğiniz gibi en son Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Çin ziyareti esnasında Doğu Türkistanı ziyaret etmiş ve 'Uygurlar Çin ile Türkiye arasında Dostluk elçisidir' minvalinde açıklama yapmıştı.Bu açıklamanın ne kadar gerçeği yansıttığını aşağıda ki görüntülerde anlatıyor..Çinliler ile Doğu Türkistanlılar arasında ki mücadele yüzyıllardır devam etmektedir.Çin devletinin bu katliamına rağmen uluslararası ilişkiler adına yapılan anlaşmalar derhal fesedilmelidir.



İşgalci Çin'e bağlı Sincan yönetiminin açıklamasında, "Yapılan ilk soruşturma, şiddet olaylarının Rebiya Kadir'in önderliğindeki, ayrılıkçı Dünya Uygur Kongresi tarafından düzenlendiğini ortaya koymaktadır." denildi.

Ulusal basın ve medyasından dünyaya duyurulan haberlerde olayların sabah başladığı akşam saatlerinde devam etmekte olduğu haberi verilmekte.Çin olayları kanlı şekilde bastırmanın yoluna giderek halka gözdağı vermektedir.Olayların gerçek ne kadar küçümsenmeyecek olduğu alınan resimlerde açıkça ortaya çıkmaktadır.Burada Çin protesto yapan halkın üzerine gaz bombası atarak gerçek mermiler kullanarak masum insanları katlederek Uygur halkını kendi ayaklandırmıştır.Yarın ve ilerleyen günlerde Uygurların yaşadığı diğer bölgelerde Çin'e karşı gösterilerin artarak devam edeceği gelen bilgiler arasındadır..


Uygur Türkleri, Çinlilerin kendilerine kötü davrandıklarını, çocuklarını sattıkları ve kendilerinden birçok sivilin öldürülmesine göz yumulduğu gerekçesiyle protesto gösterisine başladı. Gösteri, Çin polisi tarafından silahla bastırıldı; en az 140 ölü olduğu bildiriliyor.

Çin resmi yetkililerinin, Çinlilerle Uygurlular arasında çıktığını iddia ettiği, bağımsız kaynakların ise Çin baskısı ve katliamı olarak verdiği olaylardaki ölü sayısını ise Reuters haber ajansı 129 olarak verdi. Ölenlerin tamamına yakını, Çin polisinin öldürdüğü Uygurlar.

Resmi Xinhua haber ajansı, Sincan Üniversitesi ile şehrin banliyölerinin yakınlarındaki bazı yolların halen ulaşıma kapalı olduğunu bildirdi. Haberde bazı yollarda enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü ve çok sayıda dükkanın kapalı olduğu kaydedildi. Hayatını kaybedenlerin kimlikleri ve nasıl öldükleri şeklinde henüz ayrıntılı açıklama yapılmadı.

OLAYLAR GEÇEN HAFTA BAŞLADI

Photo

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde meydana gelen olayların geçen ay ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinde yaşanan bir kavgadan kaynaklandığı ileri sürüldü.

Photo

Bazı derneklerden yapılan açıklamalarda göre, olayların nedeni olarak, 26 Haziran'da Guangdong eyaletine bağlı Shaoguan şehrinde çıkan bir kavga gösterildi.

Photo

Alınan bilgilere göre geçen hafta başlayan olaylarda 2 kişi ölümüş, 120 kişi yaralanmıştı.

Daha önceki olaylarda da olduğu gibi Çin basını bu olayı da örtpas etmeye çalışmış ancak, batıda yayın yapan bazı ajanslar haberi duyurmuştu.

.



Buradan Bütün Dünya devletlerine İnsan hakları Örgütlerine sivil toplum örgütlerine sesleniyoruz Çin’in işlediği devlet terörüne İnsan hakları ihlallerine dur demelerini bekliyoruz.Olaylarda hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allahtan rahmet dilerken,yaralı kardeşlerimize acil şifalar dileriz.kederli ailelerine başsağlığı diler sabrı cemil niyaz ederiz.







..


.





.



..




Anadolu Haber Günlüğü

5 yorum:

  1. Doğu Trkistan Müslümanlarının sesini kim duyacak? Çin zalimleri müslüman katletsinler bizim adı Türk olan ama ruhu Türk olmayan yönetenlerimizde çin ile anlaşmalar imzalasınlar...Yazıklar olsun!

    YanıtlaSil
  2. Allah kahretsin bu zulme ses çıkarmayan devlte büyüklerimizi
    çin develtine ültimaton vermeyen develt büyüklerimize lanet olsun

    YanıtlaSil
  3. BU tür olayların içerigini tam olarak bilememekteyiz AMA her ne olursa olsun insanlıgın kabul edemeyecegi bir durum..bazı arkadaşlar Türkiyenin yardım etmesi talkebinde olmuşlar..haklılarda! bende diyorum ki kelin ilacı olsa önce kendi başına sürer....bize kim yardım edecek bizde işgal altındayız ve göstermelik türkiye adı altında yaşıyoruz yüçe Türk ulusuna aykırı bir şekilde:(

    Allah yardımcıları olsun orda ki Kardeşlerimizin..ya istiklal ya ölüm..

    YanıtlaSil
  4. herkes kendi çıkarlarını korumaya çalışıyo öldürülen can kardeşlerimizi düşünebilecek kimse kalmamış demekki...yöneticilerimizde çıkar peşinde yazıklar olsun...

    YanıtlaSil
  5. Doğu Trkistan da kı katliama ses vermeyen hukumet arıkan da yaptıgı bır yardımı ballandırarak susleyerek karsımıza cıkardılar medyalarda... filistinde de aynı olay barıs elcisi gorevine ustlenen bı hukumetımız war ortada madem bole durum ozman bırazda bu katlıamı durdurmak icin elçilik yapp...

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.