Bu Millet Ölmeyecekse Fatih Dirilecektir !

Hazırladığı özgün dosyalarla adından sıkça bahsettiren YENİDÜNYA DERGİSİ Mayıs sayısını “Doğunun ve Batının Sultanı” başlığıyla Fatih Sultan Mehmed’e ayırarak kendimize doğru önemli bir parantez açılımına daha vesile olmuş.

Üstad Necip Fazıl’ın ‘Bu millet ölmeyecekse bu Fatih dirilecektir’ veciz sözünü kapağa taşıyan dergide içinde bulunduğumuz sıcak gündeme ince göndermeler yapılmış.

İlahi bir senaryonun varlığını yok sayarak tarihi doğru okuyamayız” vurgusu, dosyanın temel bakış açısını özetliyor. Fatih Türbedârı Ahmed Âmiş Efendi merhumdan naklen çarpıcı beyanların bulunduğu önemli bir açı da “Bir Fatih Masalı” başlığıyla oyucunun irfanına sunulmuş.

Konuya geniş bir açıdan yaklaşılan dergide dikkati çeken önemli bir husus, “klasik tarih söylemi”nden çok farklı bir manevi tarih algısına vurgu yapılıyor olması. Bilim ve tarih anlayışımıza sinmiş pozitivist yargıların ötesinde genç nesil için ibret ve hayretle takip edebileceği gerçek ve bir o kadar da ufuk açıcı bir insanlık haritası konuluyor önlerine.

Bir süre önce “Ufukların Sultanı” adıyla mehabetli bir Fatih Portresi” çizen, aynı zamanda derginin devamlı yazarları arasında bulunan Mustafa Armağan ile yapılan söyleşi, kendini, tarihini ve geleceğini sorgulayan her zihin için okunması gereken nezih bir mükâleme.

Dosyanın şüphesiz en önemli zenginliklerinden birini de, hakikate açık, Osmanlıya âşık, Fatih hayranı Ermeni yazar Levon Panos Dabağyan ile Mahmut Bıyıklı’nın gerçekleştirmiş olduğu söyleşi oluşturmuş. Söyleşide, Fatih’in birleştirici rolünün sarahate kavuşturulduğu önemli bir açılım gözleniyor. Dabağyan, fetihle ve genel Türk tarihiyle ilgili asılsız iddiaları cevaplarken dünü ve bugünü nabzından yakalayan bir yorum getiriyor: Kim bu memlekete hizmet etmiş, Siyonizm’e kafa tutmuşsa onun adı kötüye çıkartılmıştır.”

Dergi bu sayısında Sadık Yalsızuçanlar’ı “Fethin ve Fatih’in Manevi Kaynağı” adlı değerlendirmesiyle konuk etmiş. Dursun Gürlek, Sultanın nüktedanlığı ve âlimliği üzerinde dururken Vehbi Vakkasoğlu nasıl Fatih olunacağı konusunda gençlere zarif bir pencere açıyor. “Fatih’in İki Sırlısı” manşetiyle Elif Bilge Ceylan okuyucuya şöyle bir mesaj gönderiyor: “Osmanlıyı anlamak için baş gözlerimiz yeterli değil, can gözüne ihtiyacımız var..”

Hakikaten Yeni Dünya Dergisi her yeni sayısıyla beş duyudan öte yüksek ve aziz melekeleriyle insanlık sahnesinde yol almaya hazırlanan bir insan modeline ayna tutuyor. Bu keyifli ve fevkalade düşündürücü sayı için emeği geçenleri kutluyor, daha yaşanılası bir Türkiye ve dünya haritası için rehberlik rollerini hakkıyla yerine getireceklerine olan inancımızı koruyoruz.

haberalemi


2 yorum:

  1. Yahu neden bu yazilari boylesine silik renklerle yaziyorsunuz, yoksa okunmasin diyemi !!!!!!!!

    YanıtlaSil
  2. selam ile sevgili ziyaretçimiz yazıların silik olmasının eski şablon ile alakası olup sebebi belli olmayan bi şekilde düzenleme yapma imkanımızda yoktur..Bizden kaynaklanmayan bir kusur olup anlayışla karşılayacağınızı umarız saygı ile

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.