450.Yıl Maskaralığı Devam Ediyor

"Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nin Rusya'ya Gönüllü Katılışının 450.Yılı" ismi altında yürütülen ve Çerkes soykırımını tarihsel bir gerçek olmaktan çıkarmaya çalışan Putin yönetimine Dünya Çerkes Birliği'nin destek verdiğini öğrenmemizin üzerinden çok uzun bir süre geçmediki Kabardey-Balkar Adige Xase Başkanı Hafitze Muhammed'in de benzer bir açıklaması ortaya çıktı. Hafitze Muhammed daha önce pek çok kez ajanlıkla suçlanmış ancak diasporadaki bir kesim tarafından savunulmuştu. Dünya Çerkes Birliği'nin tavrı karşısında sessiz kalan ve kendisinden cevap beklenen kurumlar ile Hafitze Muhammed'in savunucuları şimdi kılıf uydurmakla meşgul. İşte Hafitze Muhammed'in açıklaması:

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Toplum Örgütü «Adige Xase»'nin Açıklaması:

"Son zamanlarda kitle iletişim araçlarında aktif olarak federasyonla ilgili reformlar, aralarında Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinin de olduğu ulusal bölgelerin Rusya tarafından ‘yutulması'ihtimali abartılarak tartışılıyor.

Ulusal cumhuriyetlerin lağvedilmesi meselesi bazı parti ve toplum birliklerinden ‘kızgın kafalara've Devlet Duması milletvekillerine (V. Jirinovski, A. Mitrofanov, A. Savelyev vd.) huzur vermiyor. Basındaki, radyo ve televizyonlardaki konuşmaları açık şovenizm, İslamofobi, Kafkasofobi örnekleriyle dolu. Özellikle, bölgede bilhassa Adigelerin yoğun yaşadığı yerlerde (Kabardey-Balkar, Adigey, Karaçay-Çerkes, Krasnodar Krayı) gerginliğin artmasını isteyen ‘sarı basın'temsilcileri buna çaba gösteriyorlar.

‘Kahinlerin'işledikleri ana temalar milliyetçilik, ayrılıkçılık, terör eylemleri, KBC'de kışkırtılan isyan, Adigey'de ibadet edenlerin dövülmesi, Adigey Cumhuriyeti'ni Kuban'la birleştirme girişimleri vb. negatif karakter taşıyan ve halkımızı kötü gösteren olaylar. Bu gazetecilerin ve Adige karşıtı duygularla dolu siyasetçilerin ve çeşitli türden provokatörlerin gözünde Adige halkı Pyatigorsk'u, Kislovodsk'u, Stavropol'ü, Armavir'i, Soçi'yi, Krasnodar'ı ve diğer şehirleri ve bütün Kuzey Kuzey Kafkasya'yı içine alan «sözde Büyük Çerkesya'yı kurmak amacıyla isyan çıkarmak niyetinde».

Bunlarla ilgili olarak KBC toplum organizasyonu «Adige Xase» şu açıklamayı yapıyor:

Kabardeylerin Ruslarla siyasi, ekonomik ve askeri işbirliğinin kökleri yüzyıllar öncesine uzanır. Atalarımız üstlendikleri müttefik yükümlülüğünü yerine getirerek, 16. yüzyıl ortasından itibaren Rusya'nın güney sınırlarında Türklere ve Kırım Tatarlarına karşı, batı sınırlarında da Livon savaşında Rus alaylarıyla birlikte cesaretle çarpıştılar.

Kabardey halkı daha o zaman kaderini Rusya ile bağlayarak doğru tercihini yaptı ve bu onun bütün tarihi yaşamına olumlu yansıdı. İleride de Adigelerin çıkarı Rus halkıyla kardeşlik bağlarını daha da güçlendirmek ve genişletmektir. Kabardeylerin, Adigeylilerin ve Çerkeslerin Kafkasya'nın diğer halklarıyla birlikte Kabardey'in Rusya'ya gönüllü katılışının 450'nci yılını törenlerle kutlamaya hazırlanmaları bunun açık göstergesidir. Adigeler büyük Rus halkıyla dostluğa değer veriyorlar, Kuzey Kafkasya bölgesinde barışın, istikrarın ve ulusal uyumun korunmasını ilk görevleri olarak görüyorlar.

Bazı gazetecilerin, Duma vekillerinin ve toplum adamlarının iddialarının gerçeklerle hiç ilgisi yoktur ve Kuzey Kafkasya'da sağlıklı bir ortama hizmet etmemektedir.


Nalchik, 17 Nisan 2006

Muhammed Hafitze

KBC «Adige Xase» Thamadesi,

KBC, KÇC, Adigey Cumhuriyeti şeref ödüllü gazetecisi,

Abhazya «Onur ve Şeref» Ödülü sahibi"
Kaynak: Adyghe Psale

Türkçe'ye Çeviren: Murat Papşu, Kafdağı İnternet Portalı


Kavkaz Center

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.