CIA’NIN GÖZALTINA ALDIĞI 39 KİŞİ KAYIP

Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü'nün (CIA) gizli cezaevlerinde tutulan 39 kişinin hala kayıp olduğu açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü yer aldığı 6 sivil toplum örgtü, Amerikalılar tarafından alıkonulan 39 kişiden hayatta olduklarına dair bir işaret gelmediğini belirtti. Washington yönetimi ise iddiaları reddetti.
Kayıp olduğu bildirilen 39 kişinin isim ve ülkelerinin yer aldığı listede, bu kişilerin Mısır, Kenya, Libya, Fas, Pakistan ve İspanya uyruklu oldukları belirti.
6 örgüt tarafından yayımlanan raporda, ABD hükümetinin gizlemeye çalıştığı tutuklama programının türlü yönleri, bu kişilerin tutulmuş olabilecekleri yerler, maruz kaldıkları kötü muameleler ve nakledilmiş olabilecekleri ülkeler de belirtiliyor.
Raporda, hapsedilen kişilerin eşleri ya da kimi zaman yaşı 7 olan çocuklarının da aralarında bulunduğu yakınlarının da hapsedildiği belirtilerek, ABD'deki 11 Eylül saldırılarının başlıca sorumlularından biri olduğu kabul edilen Halid Şeyh Muhammed örnek veriliyor.
Raporda, bu kişinin 7 ve 9 yaşlarındaki çocuklarının 2002 yılı eylül ayında yakalandığı ve Amerikalı ajanlar babaları hakkında araştıma yaparken, bu çocukların yetişkinler için olan bir tutuklama merkezinde en az 4 ay kaldıkları ifade ediliyor.
CIA'nın gizli cezaevlerinin varlığı Washington Post Gazetesi tarafından 2005 yılında ortaya çıkarılmış ve olay başta Avrupa olmak üzere dünya çapında tepki toplamıştı. ABD Başkanı George W. Bush da gizli cezaevi programının varlığını kabul etmek zorunda kalmış, ancak ABD yönetimi, El Kaide'nin önemli üyesi olduğunu belirttiği 14 terör zanlısının Guantanamo'ya nakledilmesinden sonra CIA'nın elinde kimsenin kalmadığını açıklamıştı.
ANF

1 yorum:

  1. MEN DAKKA DUKKA... BU KURAL İLAHİDİR, DÜNYA KURULDUĞUNDAN BERİ HİÇ DEĞİŞMEMİŞTİR.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.