Yüzbinlerce İnsan Alevden Kaçıyor -Foto

AMERİKA YANIYOR !

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde hafta sonundan bu yana süren yangınlarda beş kişi yaşamını yitirdi. Kuraklık nedeniyle alevlerin kolaylıkla yayıldığı bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Bölgede yaklaşık 500 bin kişinin de tahliye edildi vurgulandı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon)'nın bölgeye binlerce asker gönderdiği kaydedildi.

Kaliforniya eyalet yönetiminin internet sitesindeki duyuruda yangının 23 Ekim'de başladığı, iki bin evin risk altında olduğu belirtildi. Alevler yaklaşık 100 bin hektarlık fundalık arazi ve ormanı kül ederken, beş kişi hayatını kaybetti, 40 kadar kişi yaralandı. Şimdiye dek Santa Barbara'dan Meksika sınırına uzanan kesimde 1.300 kadar ev ve işyeri yandı. Bölgedeki 68 bin ev ve işyerinin de tehdit altında olduğu belirtiliyor.

Photo

San Diego bölgesinde 513 bin kişiye bölgeyi terk etmeleri için zorunlu tahliye talimatları iletildi. Farklı noktalarda başlayan ve hafta sonundan itibaren etkili olan yangınlar en az 16 ayrı bölgede süratle ilerlemeye devam ediyor.

Yangın hızla yayılıyor

Eyaletin pek çok bölgesinde olağanüstü hal uygulamasına geçen California Valisi Arnold Schwarzenegger, şiddetli rüzgarın binlerce kişinin gayterine rağmen mücadele çalışmalarını olumsuz etkilediğini söyledi. Schwarzenegger dün 6000 itfaiyeciye destek olmak üzere 1.500 ulusal muhafız birliği askerini de görevlendirmişti. Yangının yol açtığı siyah dumanlar gökyüzünü kaplarken, bazı okullar, işyerleri ve karayolları kapandı.

Photo

Kaliforniya'da 13 ayrı yerde çıkan yangınların kontrol altına alınamaması üzerine, ABD Başkanı George Bush, yedi bölgede olağanüstü hal ilan etti. Bush Kaliforniya'da yangın tehdidi altında olan bölgelere yardım için yetki verdi. Arizona ve Nevada gibi komşu eyaletler de yardım seferberliğinde.

Photo
Kaliforniya yangının uzaydan görünüşü...

Bush'un perşembe günü eyaleti ziyaret etmesi bekleniyor. Uzmanlar saatte yaklaşık 100 kilometre hızla esen rüzgarın bir kaç gün daha dinmesini beklemiyorlar.

Photo

Tahliyesine karar verilen binlerce kişi parklarda, okullarda ve yerel yönetimlere ait merkezlere sığınıyor. BBC'nin aktardığına göre San Diego'daki Qualcomm Stadyumunda yaklaşık 10 bin kişi olduğu haber veriliyor. Kaliforniya'nın güneyinde dört yıl önce de şiddetli bir yangın çıkmış, 22 kişi ölmüş, 3.600 ev yanmıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.