T a r a f s ı z D e ğ i l i z

485 KÜRTE 27 MAYISTA NE OLDU?

Fuat Fırat, 1925 yılında Kürt ayaklanmasının başını çeken ve bu yüzden idam edilen Şeyh Sait'in torunu. Fırat, 27 Mayıs 1960′tan önce canlı hayvan satıyordu. 27 Mayıs darbesinde evine dönerken tutuklandı. Mahkemeye çıkarılmadan, zoraki misafir denilerek alıkonuldu. Fırat, Sivas'a getirildiğinde yalnız olmadığını anladı. Tam 485 Kürt, Sivas'taki kampta tutukluydu. Fırat ve 485 kişi, Kürtlerin Yassıadası'nda dokuz ay kaldı. Fırat, daha sonra üç kez milletvekili olduğu halde devletle hiç barışmadı.

Olay tutuklanmaların gerekçesi ise karışıktı. Bazıları, 'DP içindeki Kürt faaliyetleri vardı, ondan oldu' dedi. Bazıları da 'Mustafa Barzani, Ali Rıza Efendi'nin kızını almış, bundan oldu' dediler. Dokuz ay süren Sivas Kampı 7 Ekim 1960 tarihinde çıkan 105 No'lu Mecburi İskân Kanunu'ndan sonra dağıtıldı. Ancak bu kanunla birlikte, kamptaki 55 kişi Antalya, Isparta, Denizli, İzmir, Burdur, Muğla, Afyon, Manisa ve Çorum'a sürüldü. Kanunun gerekçesinde şöyle deniyordu: "Sosyal bazı reformları yapabilmek, ortaçağın Türkiye'de yaşayan düzenini yıkmak, ağalık, şeyhlik gibi müesseseleri yok etmek." Bu sürgün de 1963 yılındaki Adalet Partisi hükümeti sırasında son buldu.

(www.haber7.com)


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır... Taraf olunması gerekiyor isede "MÜSLÜMAN ANADOLU İNSANININ " tarafında yer alan HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Sayfalarımızda yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.

"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.