T a r a f s ı z D e ğ i l i z

ABD MÜŞERREF'TEN VAZGEÇMİYOR...(MÜDAHALE EDERMİŞ EKONOMİN KALDIRIRSA VE SIKIYSA MÜDAHALE ET ABD..)

ABD Müşerref'ten vazgeçmiyor

Pakistan'da sıkıyönetim ilan eden Müşerref'e karşı gösteriler devam ederken, ABD'li dışişleri yetkilisi Negroponte, "terörle mücadelede" önemli bir müttefik olan Pakistan'a yardımları kesmeyeceklerini, ancak durumun kontrolden çıkması halinde müdahale edebileceklerini belirtti.

resim

DIŞ HABERLER ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in, "terörle savaşta ABD'nin vazgeçilemez bir müttefiki olduğunu" belirterek Pakistan'a yapılan ABD yardımlarının kısıtlanmasına karşı çıktı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'ne açıklamalar yapan Negroponte, Müşerref'in, muhaliflerine baskı uygulamasını ise kabul edemeyeceklerini belirtirken, "Pakistan'la ortaklığın sürdürülmesinin "tek seçenek" olduğunu söyledi.

Pervez Müşerref'in Devlet Başkanlığı seçimleri öncesinde sıkıyönetim ilan etmesi üzerine, ABD'nin Pakistan'a yaptığı yardımların askıya alınması gündeme gelmişti.

"Yardımları kesmek çıkarımıza aykırı"
Negroponte, 2001 yılından beri 10 milyar dolara ulaşan ABD yardımının Pakistan'ın bölgedeki "aşırılık yanlısı" güçlere karşı savaşını desteklediğini, yardımlarda kesintiye gidilmesinin iki ülkenin de çıkarına aykırı olacağını savundu.

Pakistan'da olağanüstü hal uygulamasına geçilmemesi yolunda tavsiyede bulunduklarını kaydeden Negroponte, buna karşın bu ülke liderliğinin söz konusu öneriyi dikkate almadığını kaydetti.

Komitenin Demokrat Partili üyelerinden Gary Ackerman ise Müşerref'in kendi iktidarını korumak için sıkıyönetim ilan ettiğini vurgulayarak, ABD'nin Pakistan'a F16 arzını durdurmasını istedi.

"Karmaşa sürerse müdahale ederiz"
Komite üyelerinin eleştirilerine karşı Müşerref'in 2001 yılından beri "terörle mücadele" konusunda sergilediği tutumu öven Negroponte, buna karşın mevcut karmaşanın sürmesi durumunda Pakistan ordusunun güvenlik görevlerini yerine getirmesinin güçleşeceğini, bu nedenle ABD'nin belli bir aşamada yaptırıma başvurabileceğini söyledi.

ABD yönetiminin özellikle Pakistan'ın kuzeybatı kesiminde ve Afganistan'ın giderek daha geniş bölümünde etkili olan Taliban militanlarından endişe ettiği düşünülüyor.

Beyaz Saray ise Müşerref'i, "ABD'nin sabrının sınırsız olmadığı" yönünde uyararak, ülkede demokrasinin yeniden tesisini istediklerini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Gordon Johndroe, "Bu sınırsız bir süreç değil. Gözaltına alınanları serbest bırakmaları gerek. Sokaklarda insanları dövmeye son vermeleri ve basın özgürlüğünü yeniden sağlamaları, hemen, şimdi demokrasi yoluna dönmeleri gerek" diye konuştu.

Pervez Müşerref ise, ABD'nin ülkedeki demokratik sürecin askıya alınması nedeniyle yardımları kesmesi ya da azaltması olasılığına karşı Kongre üyeleriyle temasa geçti. Müşerref, ABD Temsilciler Meclisi ve Senato'nun dış ilişkiler komite başkanları Tom Lantos ve Senatör Joseph Biden ile telefon görüşmeleri yaptı.

Pakistan'da asker sıkıntısı baş gösterdi
Negroponte'nin sıkıyönetime odaklanan Pakistan ordusunun güvenlik görevlerini yerine getirmekte zorlanacağı yönündeki uyarılarını doğrularcasına, Pakistan, Hindistan sınırındaki binlerce askerini başka bölgelere kaydırdı. Savunma Bakanlığından bir yetkili, "Hindistan sınırındaki asker sayısının hiç bu kadar azaltılmamış olduğunu" söyledi.

Kimliğini açıklamayan bir istihbarat yetkilisi de, bu birliklerin son dönemde faaliyetlerini artıran ve yeni cephe açan El Kaide ve Taliban militanlarıyla mücadele amacıyla kaydırıldığını belirtti. Aynı yetkili, Pakistan'ın batı bölgelerinde asayişi berkemal hale getirebilmek için yaklaşık 30 bin kişilik 12 piyade tugayına ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Pakistan'ın nükleer silaha sahip olması, Taliban'ın bu ülkedeki etkinliğinin artmasını ABD açısından daha da tehlikeli hale getiriyor. Ülkenin kimi dağlık kesimlerinde fiili kontrolü Taliban yanlısı aşiretlere bırakmak zorunda kalan Müşerref'in, Pakistan'ın kontrolünü daha fazla yitirmesi durumda ABD'nin müdahale edebileceği düşünülüyor.

ABD nükleer silahlardan kaygılı
Amerikalı Tuğgeneral Carter Ham, olağanüstü hal ilan edilen Pakistan'daki nükleer silahların güvenliğinden "kaygılı" olduklarını belirterek, ABD'nin bu konuyu "çok yakından takip edeceğini" vurguladı.

Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, "nükleer silah sahibi bir rejimin Pakistan'ın içinde bulunduğu bir durumda olması halinde, bunun çok kaygı verici olduğunu" söyleyen Carter Ham'in "konuyu çok yakından izleyeceklerini" dile getirmesi, durumun daha da kontrolden çıkması durumunda ABD'nin Pakistan'a müdahale edebileceği yönünde bir mesaj olarak yorumlandı.

Buna karşın Irak ve Afganistan'daki işgalleri sürdürmekte zorlanan ABD'nin Pakistan'a kapsamlı bir müdahalede bulunması olasılık dışı görünüyor.

İşgal altındaki Afganistan'ın Devlet Başkanı Hamid Karzai de, Taliban'ın artan etkinliklerinden Pakistan'ı sorunlu tuttu.

Karzai: Pakistan'daki olaylar bizi de etkiliyor
Karzai, ülkesinin Pakistan'daki siyasi istikrarsızlıktan etkilendiğini belirterek, bölgenin istikrarı için terörle "etkin" mücadele çağrısında bulundu.

İşbirlikçi Devlet Başkanı, ülkenin kuzeyindeki Bağlan'da bir fabrikayı ziyaret eden meclis heyetini hedef alan, ülkede özellikle 2001'de Taliban rejiminin devrilmesinden sonraki en kanlı saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Kardeş ve komşu Pakistan'daki durumu izliyoruz. Afganistan'ın buradaki olaylardan etkilendiğini açık" dedi.

Kabil'de düzenlediği basın toplantısında Karzai, Afganistan gibi isyandan etkilenen Pakistan'da barışı ve istikrarı sağlamanın terörle ve radikal dincilerle "etkin, samimi ve çok ciddi" mücadele gerektirdiğini kaydetti. "Bu olmadan acı çekmeye devam edeceklerini ve istikrarsızlık ortamının süreceğini" vurgulayan Karzai, "Afganistan'da ve Pakistan'da dün meydana gelen olaylar, bunların tümü bizim için, bu mücadelenin büyük bir ciddiyetle ve tam taahhütle olması gerektiği yönünde bir işaret" diye konuştu.

Karzai dün sabah, Afganistan'da 6'sı parlamenter en az 50 kişinin öldüğü önceki günkü saldırıdan sonra 3 günlük yas ilan etmişti.

1.500 kişi tutuklandı
Pakistan'da ilan edilen sıkıyönetim Pervez Müşerref ile muhalefet arasındaki gerginliği daha da büyüttü. Muhalefetteki Benazir Butto başkanlığındaki Pakistan Halk Partisi yanlılarının başkent İslamabat'ta dün düzenledikleri gösteriye polis müdahale etti ve göstericilerin meclis binasına yürümesine engel oldu. Lahor ve Peşevar kentlerinde de çeşitli muhalefet gruplarınca Müşerref karşıtı gösteriler düzenlendi.

Sıkıyönetimin başlangıcından beri tutuklananların sayısı 1.500'ü geçti.

www.sol.org.tr


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır... Taraf olunması gerekiyor isede "MÜSLÜMAN ANADOLU İNSANININ " tarafında yer alan HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Sayfalarımızda yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.

"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.