T a r a f s ı z D e ğ i l i z

BİZE ARTİSTLER GİBİ FİLM ÇEVİRTTİNİZ..

Adnan Menderes 16 Haziran 1960′da sinir krizi geçirmiş, bir süre revirde kalmıştı. Konya Valisi Cemil Keleşoğlu jiletle bileklerini keserek intihar etmişti. Kravatıyla kendini asan DP Fatih İlçe Başkanı Dr. Ömer Faruk Sargut kurtarılmıştı. Ve Celal Bayar 25 Eylül'de banyoda bel kemeriyle intihara teşebbüs etmiş, ancak o da kurtarılmıştı. Kendine geldiğinde ilk sözü, "Bize artistler gibi film çevirttiniz" olmuştu. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı intihara kadar götürecek film 14 eylül gecesi Yassıada'da çekilmişti. Filmin adı Düşükler Yassıada'da'ydıl Kamuoyunda Yassıada'da bulunan tutukluların durumlarının çok kötü olduğu yönünde yaygın kanı vardı. Bu nedenle askerî yönetimsinemalarda gösterilmek üzere adadaki yaşamı anlatan bir film çekimi yapılmasını emretti. 14 eylül geceyansı adadaki tüm tutuklular yataklarından kaldırıldı. Giyinip hazırlanmaları istendi. DP'liler geceyansı gelen emirle şaşırdılar. Ne oluyordu? Sonradan tüm hazırlıkların film çekimi için olduğunu anladılar. Senaryo gereği Yassıada'ya gelişleri yeniden çekildi. İş bununla bitmedi. Yaşam şartlannın iyi olduğunu göstermek için berberde, hastanede, koğuşta çekimler yapıldı. Fatin Rüşdü Zorlu'dan koğuşta "kitap okuma numarası" yapmasını istediler. Refik Koraltan ise alışveriş yapıyordu! Düşükler Yassıada'da filmi Türkiye sinemalarında gösterilmeye başlandı. Alışılmadık bir seslendirmeyle, daha mahkeme başlamadan hükümler verilmiş gibiydi: "Vatan Cephesi başkumandanı Kemal Aygün… Barların haraççıbaşısı Faruk Oktay. Üniversite gençliğinin amansız celladı Bumin Yamanoğlu." "İşte Menderes. Poz vermeden edemez." "Sofrasında kilosu 1000 liraya satılan siyah havyar bulunmamakla beraber Celal Bayar iştahından bir şey kaybetmiş görünmemektedir." Emir çıkmıştı: filmi izlemesi için tüm öğrenciler öğretmenlerinin başkanlığında sinemaya götürülüyordu. Tam o günlerde, 14 Ekim 1960′ta Demokratlar hakkında açılan davaya Yassıada'da başlandı. (Yalçın Soner, Beyaz Türkler'in Büyük Sırrı)

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır... Taraf olunması gerekiyor isede "MÜSLÜMAN ANADOLU İNSANININ " tarafında yer alan HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Sayfalarımızda yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.

"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.