T a r a f s ı z D e ğ i l i z

İslam büyüklerinden düşündüren tespitler!

Islam buyuklerinden dusunduren tespitler!

Hicri 104'te Kufe'de vefat eden meshur alim Saabi, Kûfe Mescidi'nde etkili vaazlar verir, zaman zaman da dinleyenlerin fikirlerini sorar, cemaati konustururdu.

Ancak cemaat icinde bir kisi vardi ki hic konusmaz, hep dinlerdi. Saabi onu da konusturmak istediginden sordu : -Neden sen hic konusmuyor, hep dinliyorsun? Suskun adamin kisa cevabi ibretliydi. Soyle acikladi susma sebebini :
- Ben dedi, buraya kendim istifade etmek icin geliyorum. Kendimden istifade ettirmek icin degil!.. Bunun icin de sadece kulagimi kullaniyorum, dilimi degil. Zira dedi, kulagimdan giren benim istifadem icin girer. Dilimden cikan da baskasinin istifadesi icin cikar! Bu cevabi tebessumle dinleyen Saabi :
- Ey sessiz adam! dedi, bir konustun pir konustun. Bu ne guzel dusunce? Keske herkes dilini degil de senin gibi kulagini kullansa da hep istifade icin dinlese!.. Bundan sonra dilini kullanan azaldi. Artik herkes kulagini kullaniyor, hep istifade icin dinlemeyi tercih ediyorlardi anlasilan...
***********************
Hicri 198'de Mekke'de vefat etmis olan buyuk mutasavvif Sufyan bin Uyeyne, mahserde mahcubiyeti derin olacak uc sinif insani sayarken soyle siralama yapar da derdi ki : "Uc sinif insanin mazereti gecersiz, mahcubiyeti derin olacaktir mahserde. Onlar da sunlardir :
1- Amel ve ahlakta hizmetcileri kendilerini gecen zenginler! 2- Geriye biraktigi mirascisi sevapta kendini gecen mal sahipleri! 3- Okuttugu ogrencisi amel etmekte kendini gecen ilim sahipleri!
Dunyada kendilerinden geride olduklari halde mahserde kendilerini gecmis olduklarini gorunce mahcubiyetleri derin, mazeretleri gecersiz olacaktir bunlarin..."
***********************
Hicri 247'de Bagdat'ta duny aya gelen Sark'in ilim ve tasavvuf onderlerinden Imam-i Sibli'nin etrafinda cok sayida insan toplanmis, hatta hayranlarinin coklugu dikkat ceker hale gelmisti. Ancak kendisi bu cokluktan fazla etkilenmiyor, bunlarin gercek dost olup olmadigini denemeyi bile dusunuyordu. Nitekim bir kir sohbetinde dusundugu denemeyi de yapmak istedi. Cevresine dolusan dostlarina dogru yanindaki tas topraktan firlatmaya basladi. Uzerine toz toprak gelenler fazla beklemediler :
- "Hocamiz kafayi bozmus, cekilelim etrafindan..." diyerek uzaklasmaya basladilar. Sibli ise uzaklasan dostlarina seslendi :
- Nereye benim sahte dostlarim, nereye?
- Biz senin dostunuz ama sen de bize tas toprak firlatiyor, bizi rahatsiz ediyorsun!.. Sibli tebessum ederek cevap verdi :
- Gitmeyin, gelin benim sahte dostlarim, gelin. Sayet siz gercek dost olsaydiniz hemen dagilmayi dusunmez, dosttan gelen iyiliklerin yaninda rahatsizliga da sabretmesini bilir, bir care arardiniz. Demek ki sizler hep iyi gun dostusunuz. Henuz dosttan gelecek zarara sinesini acacak olgunluga erisememissiniz!..


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.