T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Ömer Nasuhi Bilmen ve Yüksek İslam Ahlakı

Omer Nasuhi Bilmen ve Yuksek Islam Ahlaki Omer Nasuhi Bilmen Hoca, buyuk hukukculardan biriydi. Hayatini Islami ilimlere vermis, yasadigi devrin en buyuk Islam âlimlerindendi. Muslumanlar akin akin onun huzuruna gider fetva isterlerdi. Omer Nasuhi Bilmen Hazretleri hastalanmisti. Onu ziyarete gittim. Yere serili bir yatagin uzerinde yorgani sirtina almis, hocam oturuyor... Buyurdu ki, "Su tefsiri bitirip olmeyi diliyorum Allah'tan..." Gercekten Allah onun duasini kabul etti. On ciltlik tefsirini tamamladi ve vefat etti. O fakihti, mufessirdi, muhaddisti, siyer âlimiydi. Onun mezarini ziyaret ettigimde diyorum ki, "Burada buyuk bir kutuphane yatiyor." Nasuhi Efendi ayakli kutuphaneydi. Allah rahmet etsin. Bizi de onun sefaatine nail etsin. Omer Nasuhi Bilmen Hocamin "Yuksek Islam Ahlaki" kitabini okumanizi tavsiye ederim. Hoca, Darussafaka Lisesi'nde 20 yila yakin bir sure ahlak dersleri okutmustu. Yuksek Islam Ahlaki bir basucu kitabidir. Islam ahlakini cok iyi anlatir. Iman sayesinde olusan ahlak, hayatimizda adeta bir bekci gibidir. Yanlis bir sey yapmak istedigimiz zaman, "Hayir yapma! Bu dogru degil!" der. Fakat Allah'a iman etmeyen bir insanin ahlaki sadece toplum icindeyken kendini gosterir. O kisi yalniz kalinca "Ne de olsa kimse gormuyor" deyip, istedigi gibi hareket eder. Imanli kisi ise herkesten once kendini Allah'a begendirmeye ugrasir. Ahlaksiz insanin hizmeti olamaz. Aileler, sirketler ve millet; bunlarin hepsi ahlakla yasar, ahlaksizlikla da olurler. Allah, yuce kitabimiz Kur'an-i Kerim'de sIkintilar karsisinda sabretmeyi, insanlara karsi hosgorulu olmayi, fedakârligi, itaati, dogrulugu, vefayi, adaleti, sadakati, alcakgonullulugu, merhameti, sefkati, ofkeyi yenmeyi ve daha bircok ahlakî ozelliklere uymamizi emreder. Cunku bu emirlere uymak, insanin hem dunyasini hem ahiretini cennet eder. Vicdan gizli bir terazidir. Insanin her davranisini tartar. Mesela kediye tekme atan adamin ici kararir. Kediye yiyecek veren adamin ise ici rahat eder. Vicdan elle tutulup gozle gorulemez; ama insanin hareketlerinde cok etkili bir manevi organimizdir... Akif diyor ki: "Kanayan bir yara gordum mu, yanar ta cigerim..." Iste burada yanan vicdandir. Vicdani iyi anlamak icin vicdansizlara dikkat etmek lazim. Sehirlerde yasayan vicdansizlar, ormandaki vahsi hayvanlardan daha cok zarar verir. Dikkatinizi cekmek istedigim diger bir husus da sudur: Ahlaki kurallari Allah koyar!.. Bu sebepten ahlaki kurallar zamana gore degisemez. Onlar oyle kurallardir ki, her daim gecerlidir. Yemek, icmek insani bir kuraldir. Bu kural zamana gore degismez. Manevi degerler de zamana gore degismez ve her zaman gecerlidir. Ve her zaman kurtaricidir. Ahlakta guclu irade, insana en basta lazim olan seydir. Mesela sahabedeki suura dikkat edelim... Omer Nasuhi Hocam mum gibiydi... O yandi bizi de aydinlatir insallah... Allah rahmet etsin. Bizi de onun sefaatine nail etsin. HEKİMOĞLU İSMAİL

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.