T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Nefsimiz de guguk kusu gibidir

Nefsimiz de guguk kusu gibidir

Guguk kusunun baska yuvalara yumurtlayip, yavrularini buradaki ebeveynlere baktirdigini, yavrularin diger yavrulari yuvadan attigini biliyor muydunuz? Iste nefsimiz seytan tarafindan gonul yuvamiza birakilmis yabanci yumurta gibidir.

Guguk kusunu normal hayatta gormemisizdir belki; ama "guguklu saati" biliriz. Saat basi kucuk kulubesinden cikip "guguk guguk" diye oter. Gercek hayatta ise guguk kusunun otusunde muthis bir plan ve insanoglu icin sinirsiz ibretler bulunuyor.

Disi guguk kusu, yumurtlama vakti geldiginde adeta zamanla yarismaktadir. Devamli uyanik ve dikkatli olan bu kus, yapraklar arasinda gizlenerek, yuva yapan baska cinsten kus ciftlerini gozler. Daha onceden iyi tanidigi bir kus turunun yuva yaptigini gorunce ne zaman yumurtlamasi gerektigine karar verir. Artik, yavruya bakacak kus ailesi belirlenmistir.

Guguk, bakici kusun yumurtlamaya basladigini gorur gormez harekete gecer. Kus yumurtladiktan sonra yuvadan ayrilir ayrilmaz, hic vakit kaybetmeden yuvaya gider ve kendi yumurtasini birakir. Ama burada cok akillica bir sey daha yaparak, yuvanin gercek yumurtalarindan birini asagi atar. Bu, yuvanin sahibi olan kusun suphelenmesini engelleyecektir.

Anne guguk kusu, yavrusunun guvenilir bir hayata atilmasi icin sasilacak kadar mukemmel bir strateji ve zamanlama yapmaktadir. Cunku disi guguk bir mevsimde 1 degil tam 20 tane yumurta yapar. Buna uygun olarak, cok sayida bakici ebeveyn belirleyip, bunlari gozetlemesi ve yumurtlama zamanlarini iyi ayarlamasi gerekmektedir. Anne guguklarin iki gunde bir yumurtlamalari ve her yumurtanin yumurtalikta bes gunde olusmasi dolayisiyla, kusun kaybedecek bir dakikasi bile yoktur.

On iki gunluk bir kulucka devresi gecirip yumurtadan cikan guguk yavrusu, 4 gun sonra gozlerini ilk kez actiginda, ona cok musfik davranan -ama aslinda kendisinin olmayan- ebeveynleri ile karsilasir. Yumurtasindan cikar cikmaz ilk isi de, ebeveynlerin olmadigi bir zamanda, yuvadaki diger yumurtalari asagi atmaktir! Evet, yanlis okumadiniz. Fitri olarak icine yerlestirilmis bu hareketle yavru boylece kendine "hayat alani" acmis olur. Bakici ebeveynler kendilerinin sandiklari yavruyu buyuk bir ozenle beslerler. Yavrunun yuvadan ayrilacagi 6. haftaya dogru cok ilginc bir manzara vardir: Iki (serce kadar) anne-baba kus ve doyurmaya calistigi kendinden buyuk (kumru kadar) yavru kus!

HIKMET NE OLABILIR?

Kâinatta hikmetsiz bir sey olmayacagi ve her sey insanin istifadesine ve ibret nazarina sunuldugu icin bu noktada dusunmeliyiz: Acaba, guguk kusu, yavrularini niye baska yuvalara birakiyor? O yavru daha yumurtadan yeni cikmis ustu basi islakken niye diger yavrulari disari atiyor? Acaba hicbir kus "kendi basina" boyle bir sey yapabilir mi? Demek ki, insanoglu icin ibret, hayvanlar alemi acisindan da bilemeyecegimiz hikmetler geregi boyle bir sey vuku buluyor.

ALACAGIMIZ DERS NE OLMALI?

Nefsimiz acaba guguk kusunun biraktigi yumurta olabilir mi? Eger kalbimizin, vicdanimizin ve gonlumuzun yuvadan atilmasina goz yumuyor, (belki de kendimiz atiyor!) ve nefsimizi surekli besliyorsak dogru bir yolda miyiz?


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.