RUSLAR SU DIYE YALVARAN MEHMETCIGI KURSUNA DIZDI!

RUSLAR SU DIYE YALVARAN MEHMETCIGI KURSUNA DIZDI!

Ruslar Türk askerlerini kurþuna dizdi

Sarýkamýþ Harekatý'nda Ruslara esir düþen Türk askerlerinin açlýk ve iþkence sonucu öldüðüyle ilgili kayýtlar 92 yýl sonra KGB'nin arþivinden çýktý.
08 Aralýk 2007 / 14:00
Ruslar-Turk-askerlerini-kursuna-dizdi
Sarýkamýþ Harekatý'nda Ruslara esir düþerek Hazar Denizi'ndeki Nargin Adasý'na götürülen binlerce Türk'ün açlýk ve iþkence sonucu öldüðüyle ilgili kayýtlar 92 yýl sonra KGB'nin arþivinden çýktý.

Birinci Dünya Savaþý'nda esir kampý olarak kullanýlan, 10 bine yakýn Türk asker ve sivilin þehit edildiði tahmin edilen Hazar Denizi'ndeki Ruslara ait Nargin Adasý'nýn görüntüleri, Rus Gizli Servis Teþlikatý'nýn (KGB) arþivlerinden çýktý.

Tam 92 yýl sonra, Sarýkamýþ Dayanýþma Grubu'nun uzun çalýþmalarýyla ortaya çýkan kayýtlarda, 1914-1915 yýllarýnda, Sarýkamýþ Harekatý'nda Anadolu köylerinden esir alýnan sivil ve askerlerin görüntüleri yer alýyor. Tarihi kaynaklarda, Türk esirlerin çoðunun, susuzluktan, yýlanlarýn zehirlemesi ve Ruslarýn kurþuna dizmesiyle þehit olduðu yazýyor.

ÇOCUKLAR VE YAÞLILAR DA KAMPTA ÖLDÜ
KGB tarafýndan propaganda amaçlý çekilen kayýtlarda, 10-15 kiþilik gruplar halinde ortada bulunan bir tencereden yemeklerini yiyen, açlýk ve aðýr kýþ þartlarýna dayanamadýklarý için hafýzalarýný ve saðlýklarýný kaybettiði anlaþýlan ve saða sola sallanarak yürüyen esirlerin görüntüleri var. Esir düþenlerin çoðunun þehit olduðu bilinen adada çekilen görüntüler arasýnda, çoðu anne ve babasýz kalan bebek ve çocuklarýn toplu halde denize girmeleri de kaydedilmiþ. Sarýkamýþ Dayanýþma Grubu Baþkaný Prof. Dr. Bingür Sönmez, Nargin Adasý'nýn bir kýsmýnýn tamamen mezarlýk olduðunu ve bu mezarlýktan getirdikleri kemikler üzerinde yapýlan incelemelerde aralarýnda Türkler'in de olduðunun ortaya çýktýðýný belirterek, Ada'nýn Türk þehitliði yapýlmasý için çalýþacaklarýný da ifade etti.

ESÝRLER SU DÝYE YALVARIYORDU
Bakü'deki Hümmet Parti Baþkaný olan Dr. Neriman Nerimanov o tarihlerde þehir dumasýna sunduðu raporda þunlarý söylüyordu: "Burada su çetinlikle ele düþen bir þeydir. Burasý adeta arsa-i kerbeladýr. Su olanda hörek yok, hörek tapýlanda su yoktur. Bu yýlanlar yuvasýnda yaþamaya deðil, ölmeye mahkum olan zavallýlar susuzluktan göðermiþ, kurumuþ dillerini aðýzlarýndan çýkarýp dudaklarýný kemiriyor, 'su' diye ah vah ediyorlardý. Burada içmeyede su tapýlmýyor. Buraya su karadan geliyor. Cezirenin özünün içmelik suyu yoktur. Bazen oluyor ki deryada þiddetli külek oluyor. O günlerde barkazlar cezireye yanaþmýyorlar. Barkaz gelmeyince su da yok. Sivil esirler içinde 80 yaþýnda bitmiþ halde ihtiyar kiþilerle, 2 yaþýndan 15 yaþýna kadar körpe çocuklar vardý"

Zapsu'nun dedesi kaçmýþ
Adaya Türk þehitliði açýlmasý konusunu daha önce gündeme getiren eski milletvekillerden Turhan Çömez, o dönemde Dýþiþleri Bakanlýðý görevini yürüten Abdullah Gül'e yazdýðý mektupta adada esir olarak kalan isimlerden birisinin de Baþbakan Erdoðan'ýn danýþmaný Cüneyd Zapsu'nun dedesi Abdürrahim Zapsu'nun olduðunu dile getirmiþti. Dede Zapsu, esir kaldýðý Nargin Adasý'ndan bir hemþirenin yardýmý ile kömür kamyonunun içinde kaçmayý baþarmýþ.

Bir adý da cehennem adasý
Ruslar tarafýndan aðýr suçlularýn konulduðu ada, Birinci Dünya Savaþý sýrasýnda, Prens Oldenburg'un talimatýyla esir kampýna dönüþtürüldü. Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'nün karþýsýnda Hazar Denizi'nde bulunan Nargin Adasý, yaklaþýk 900 dekarlýk yüzölçümüyle bölgenin en büyük adasý. Su kaynaðý ve bitki örtüsü bulunmayan, yýlanlarýyla ünlenen ada, bu nedenle tarihte Yýlan Adasý olarak anýldý. Ruslarýn uzun yýllar hapishane olarak kullandýðý Nargin Adasý, içinde bulundurduðu azýlý esirler ve zehirli yýlanlarýyla 'cehennem ada' olarak da adlandýrýlýyordu.

Yeni Þafak


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.