T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Kelimelerin Dili.



Kelimelerin bir dili mi var; yoksa biz onları bizde çağrıştırdıkları,uyandırdıkları tesirlerle ya da kendi hayatımızla özdeşleştirdiğimiz milli hatıralarımızla mı kıymetlendiriyoruz?
"Satvet" kelimesini ele alalım : Ezici güç,kuvvet demek." Osmanlının satveti " dendiğinde hemen aklıma mehter takımı ve onun çaldığı milli marşlarımız gelir.Mehteranın içinde ise bana " satvet " kelimesinin ne olduğunu ve hangi anlama geldiğini en güzel " KÖS " denilen o büyük davul hatırlatır.Hani bilenleriniz vardır muhakkak;Osmanlı Orduları ile karşılaştıklarında yedi düvelin atları, kös sesini duydukları an hemen ürker,şaha kalkar ve sırtındaki binicisini aşağı atarmış.Bunun önüne geçmek için çare arayan dost (!) larımız, atlarına günlerce kös sesi dinleterek bu müşkillerini çözmüşler.
Bir de bu kelimenin şimdiki karşılıklarına bakalım." Güç" deyince benim aklıma fizikle ilgili kavramlar geliyor." Kuvvet " desem, ya nakavt eden boksörü ya da mekanik bir aleti canlandırıyorum hemen gözümde.Demem o ki " Osmanlının gücü,Osmanlının kuvveti " olmuyor.İlla ki " Osmanlının satveti." Hah şöyle,her şey yerli yerinde olmalı,sakil durmamalı...
Gelelim bir başka kelimeye : " hasret " . Bir de bugünkü karşılığı : " özlem " .Arada dağlar kadar fark var.Şimdi sevdiğimiz birine " seni çok özledim " diyoruz.Neyini özledin birader, buram buram maddilik kokuyor.Bir de şu " hasret " kelimesindeki güzelliğe, manevi çoşkuya bakın :
Gönlünden süzülen nefesin olsamDilinden dökülen nameler olsamSaçında takılan güllerin olsamYine de hasretim, hasretim sana Güllere doymayan bülbülün olsamYüzünü okşayan rüzgarın olsamDalında sararan yaprağın olsamYine de hasretim,hasretim sanaÖyle ya,bazen sevdiğinin yanındayken bile ruhun hasret dolu ihtilaçları...İlahi bir lütuf;ama maddi değil; içinde, sonunda duyacağın bir pişmanlık yok,tükenmeyen bir duygu.Her an ruhun dopdolu olması,belki Allah'a yaklaşmanın bir başka yolu.Bedendeki yangını değil,ruhtaki yangını anlatan bir kelime : hasret...Kimbilir belki ruhun asıl vatanından ayrıldığı gün başlayan bir hazin yolculuk : hasret...Hasretim sana ey Yaaar!.." Yıllardır firakının acısı vardır gönlümde / Yürek yangınım hasretim sana / İstersen yürek yangınlarımla gelirim yeter ki gel de. / Kabe'den,Arafat'dan,Mina'dan,Hira'dan çağır ." * * Katre ( şiiri yazan ) Kahraman Fedai.






.

.

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.