T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Doğu Türkistan'da 2 Müslüman öldürüldü

Resmî Çin Haber ajansı Xinhua'nın verdiği habere göre, Çin polisi, Müslüman bölgesi Sincan'da (Doğu Türkistan) düzenlediği bir baskında "terörist çete" olarak tanımladığı bir grubun 2 üyesini öldürdüğünü ve 15 tanesini de yakaladığını bildirdi.
Bu tutuklamaların, 8 Ağustos 2008'de açılması planlanan Pekin Olimpiyatlarına 7 aydan az bir süre önce yapılması dikkat çekti. Aynı ajans, 27 Ocak 2008'de gerçekleştirilen baskında fırlatılan üç el bombasının patlaması neticesinde 5 polis memurunun yaralandığını haber verdi. Polisin bölgesel başkent Urumçi'de yaptığı operasyonda 15 kişiyi tutukladığı bildirildi.
Bu arada Xinhua yayınladığı başka bir raporda, Olimpiyat Oyunları süresince nükleer ve biyokimyasal saldırılar dâhil yapılması muhtemel saldırılarla baş edebilmesi için polise daha yaygın bir eğitim verileceğini bildirdi.
Çin'in Pakistan, Afganistan ve Orta Asya ile sınırı bulunan ve petrol dâhil zengin tabii kaynaklara sahip Doğu Türkistan'da 'şiddet yanlısı ayrılıkçı eylemler' olarak nitelediği, Bağımsız Doğu Türkistan için faaliyet gösteren Uygur Müslümanlarına acımasız bir kampanya sürdürdüğü biliniyor.
Ocak 2007'de Çin güvenlik güçleri, silahlı bir çatışmada 18 Müslüman Uyguru öldürmüştü. Doğu Türkistan'ın Güneyindeki Pamir Platosundaki dağlık kesimde düzenlenen baskında bir polis ölmüş, biri de yaralanmıştı.
Çin Hükümeti, Uygurları 1990'lı yıllardan beri Çinli siviller aleyhine bir dizi "terörist" eylem düzenlemekle suçluyor ve El Kaide ile bağlantılı olduklarını iddia ediyor. Dünya üzerinde faaliyet gösteren İnsan Hakları grupları ise, Pekin yönetiminin Uygurlara uyguladığı bu sert yöntemleri haklı çıkarabilmek için ABD önderliğinde yürütülen sözde "teröre karşı savaş"a destek verdiğini ifade ediyorlar.
Doğu Türkistan'da Orta Asya ile kültürel ve dil bağları bulunan çoğunluğu Müslüman 8 milyondan fazla Uygur Türk'ü yaşıyor ve halkın çoğu da, Doğu Türkistan'da gitgide artan Çin'in ekonomik hegemonyasını benimsemiyor.
Yine hükümetin bölgede din ve kültürü kontrol etme çabaları da Uygurları rahatsız ediyor.
Dünya Bülteni / Haber Merkezi

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.