T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Kosova'da bağımsızlık saati yaklaştı


Kosova'da bağımsızlık saati yaklaştı
Sırbistan, bağımsızlık sonrası gizli bir planı yürürlüğe koyacağını açıkladı. Buna göre, ambargo ve Kosova Arnavutları'nın Sırbistan'a girişlerine yasak öngörülüyor. Bu, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı şiddeti hatırlatıyor.
Cumartesi, 16 Şubat 2008 10:08
İlir Gashi / Kosova Kosovalı liderlerin "Kosova'nın bağımsızlığına günler kaldı"; "Bağımsızlık Şubatta" ve buna benzer bazı beyanatları dış ve iç basında yer almaktadır. Kosova'nın bağımsızlık ilanına günler kala, bağımsızlığı kutlama hazırlıkları da son süratle yapılmakta... Kosova Başbakanı Haşim Taçi verdiği en son demecinde "Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya hazır tam 100 ülke bulunmaktadır. Bağımsızlık ilanımızın muhtemelen 17 veya 18 Şubatta resmîleşmesi beklenmektedir. Brüksel ve Washington anlaşmasının sonucuna göre, Kosova'nın bağımsızlığı 17 Şubatta olacak" diyor.
Kosovar's celebrate in central Pristina, in the province of ...

Bağımsızlığı, büyük ve komşu ülkelerin tanıması, Kosova için çok önemlidir. Başbakan yardımcısı Hayredin Kuçi verdiği demeçte şunları söylemişti: "Kosova'nın bağımsızlığının 100 ülke tarafından tanınması bir rekordur. 1947'de İsrail'i tanıyan ülkelerden daha çoktur. ABD, büyük ülkeler ve AB hemen, küçük ülkelerin birkaçı da Kosova'nın bağımsızlığını daha sonra tanıyacaklarını bildirdiler. Romanya ve Slovakya ise, Kosova'nın bağımsızlığını tanımamaktadırlar."
Kosova'nın bağımsızlığında hemen sonra Avrupa Birliği Misyonu EULEX, Birleşmiş Milletler Misyonu UNMİK yerine geçecek. 1999 Haziran'ından beri Kosova, Birleşmiş Milletler tarafından yönetiliyor. Avrupa Birliği Misyonu, polis ve adalet alanlarında faaliyet gösterecek. Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Maarti Ahtisari tarafından hazırlanan plana göre, yaklaşık 1900 polis gelecek. Oysa NATO güçleri, Kosova'nın sınırlarını ve güvenliğini korumak için misyonuna devam edecektir.
Diğer taraftan Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığını tanımamakta ve Kosova hakkında sadece OKB tarafından bir sonuç kabul etmektedir. Rusya da, Kosova'nın bağımsızlığına karşı direnmektedir. Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığından hemen sonra gizli olan bir planı yürürlüğe koyacağını bildirdi. Bu gizli planın bir bölümünde, Kosova halkına ambargo uygulanacağı, elektrik enerjisinin kesileceği ve Kosova Arnavutlarının Sırbistan'a girmelerinin yasak edileceği öngörülüyor. Tüm bu yasaklar, bizlere İsrail'in Gazze'ye uyguladığı şiddeti hatırlatıyor.

Kosovalı Sırpların, Kosova'da kalıp kalmama hakkında bir fikirleri yok. Bu, Kosova Meclisi'nin ve NATO güçlerinin Sırpları koruyup, korumamalarına bağlı... Sırplar şu anda Mitroviça'nın bir bölümünde yaşamaktadırlar. 1999 savaşından hemen sonra uygulanan baskıdan dolayı, Arnavutlar bu bölgeyi terk etmek zorunda kaldılar. Kosova Sırpları bu bölgenin Kosova'dan ayrılmaması ve Sırbistan'la birleşmesini istemediler. Kosova Meclisi'nin bu bölge üzerinde bugüne kadar hiçbir etkisi olmadı.
Kosova'nın bağımsızlığından sonra Balkanlar'da refahın sağlanacağı bekleniyor ve bu, eski Yugoslavya'nın son probleminin çözülmesi demektir. Kosova halkı, bağımsızlığı sabırsızlıkla beklemektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1912 yılında çekilmesinden beri, Sırbistan'ın egemenliği altında bulunmakta olan Kosova, o tarihten bugüne kadar bağımsızlığını kazanmak için büyük bir direniş göstermiştir ve artık bu mücadelenin sonucunu alıp, mutlu sona ulaşmak istiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.