T a r a f s ı z D e ğ i l i z

2004 Darbe Teşebbüsü de Belgelendi

"Ayışığı" ve "Sarıkız" kod adlarıyla 2004' te yapılmak istenen iki askeri darbe hazırlığının anlatıldığı ve Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Özden Örnek'e ait olduğu açıklanan günlüklerin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki Örnek'e ait bilgisayardan çıktığı belgelendi. Hatırlanacağı gibi Nokta Dergisi günlüklerin bir kısmını yayımlamış ve ardından da askeri savcılığın emriyle derginin merkezine baskın düzenlenmişti. Kısa bir süre sonra da Nokta Dergisi kapanmak zorunda kalmıştı.SAVCI GÖRMÜŞ'Ü DİNLEDİ • Ergenekon Soruşturması'nı yürüten İstanbul Savcısı Zekeriya Öz, operasyonda gözaltına alınan kişilerin ifadeleri ve ele geçen belgelerin ardından, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu açıklanan günlüklerle ilgili Nokta Dergisi eski Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş'ün bilgisine başvurdu. 7 Mart 2008'de Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Adliyesi'nde Görmüş'le 2.5 saat görüşen Savcı Öz, bilgisayar ortamındaki günlüklerin bir kopyasını aldı. Vakit kaybetmeden bunları incelenmek üzere gerekli birimlere gönderdi. Yapılan inceleme önceki hafta tamamlandı ve günlüklerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bilgisayardan çıktığı anlaşıldı. Taraf'ın önceki gün görüştüğü İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden bir yetkili, metinlerin orijinal halinin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait hangi bilgisayardan çıktığının resmi yazıyla belgelendiğini ve bunun da rapor haline getirildiğini söyledi. Dün konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Görmüş, Taraf'a ulaşan bilgileri doğrulayıp, kendisine de birkaç gün önce böyle bir bilginin geldiğini aktardı.
SÜRECİ HIZLANDIRDI • Görmüş, Savcı Zekeriya Öz'e Ergenekon Soruşturması kapsamında bilgi verme sürecini ise şöyle anlattı: "Savcı Öz, Ergenekon soruşturması kapsamında tanık olarak bilgime başvurup ifademi almak istediğini söyleyerek beni makamına çağırdı. Gelirken de Nokta'da yayımlanan darbe günlüklerine esas teşkil eden dosyaların bilgisayar ortamında bir kopyasını yanımda getirmemi, bana soracağı sorulara oradan bakarak cevap vermemin daha doğru olacağını ilave etti. Bir gün sonra Beşiktaş'taki Adliye binasına gittim." Görmüş, Savcı Öz'ün günlüklerin bir kopyasını kendilerine istediğini de söyleyip şunları aktardı: "Savcı Zekeriya Öz, hakkımda devam eden mahkemeyi basından takip etmiş. Günlükleri mahkemeye ileteceğimizi öğrenmiş. Yasal olarak mahkemeye başvurup bunları alabileceklerini, ancak kendilerine daha önce vermem durumunda yürüttükleri soruşturmada bundan çok faydalanacaklarını söyledi." Görmüş soruşturmaya yardımcı olmak üzere elindeki belgelerin bir kopyasını savcıya verdiğini, daha sonra bilgisayar ortamındaki metinlerin Deniz Kuvvetleri'ne ait bilgisayardan çıktığı bilgisinin, dolaylı ama güvenilir kaynaklardankendisine de geldiğini belirtti. Görmüş, "Bu bilgileri savcılıktan isteyip hakkınızda devam eden mahkemeye sunacak mısınız" sorumuzu ise şöyle cevaplandırdı: "Hukuken süreç nasıl işleyecek bilmiyorum. Belki savcılık gönderebilir, belki de mahkeme isteyebilir. Mahkemeye sunacağımız DVD'deki dosyalar da tıpkı Zekeriya Öz'ün yaptığı gibi incelenip, tesbit edilebilir. Bununla ilgili avukatımla henüz görüşmediğim için sürecin nasıl işleyeceğini, neler yapacağımızı henüz bilmiyorum."

DARBE PLANI KARİYER PLANINA ENGEL • Nokta dergisi geçen yıl 29 Mart'ta piyasaya çıkan sayısında emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in 17 yaşında tutmaya başladığı günlükte yer alan Sarıkız kod adlı darbe planlarını yayımlamıştı. Haberde 24 Nisan 2004'te Kıbrıs'ta yapılan referandum öncesi dört kuvvet komutanının dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e rağmen darbe yapmayı planladığına dair bilgilere yer verilmişti. 2003-2005 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapan Özden Örnek, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve şu an Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı olan dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur tarafından hazırlanan "Sarıkız" adlı darbe planından Hilmi Özkök'ün tutumu, ABD ve öbür yüksek rütbeli subayların isteksizliği nedeniyle vazgeçilmişti. Günlükte Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un "kariyer planları" nedeniyle darbeye karşı olduğu iddia edilmişti. Derginin aynı sayısında Örnek'in "Darbe yapmak için çok istekli" diye tanımladığı Şener Eruygur'un "Sarıkız"dan vazgeçilmesi üzerine tek başına hazırladığı "Ayışığı" kod adlı bir darbe planı da yayımlanmıştı.

"İFTİRA" DAVASI NE OLACAK? • Emekli Oramiral Özden Örnek, Nokta Dergisi'nin yayınından sonra günlüklerin kendisine ait olmadığını iddia etmiş ve "iftira" davası açmıştı. Nokta Dergisi eski Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, bu davada "neşren hakaret" ve "iftira" suçundan toplam 6 yıl 8 ay hapis talebiyle yargılanıyor. 29 Şubat 2008'de görülen davanın son duruşmasında Görmüş, mahkemeye üç bavul belge ibraz etti ancak mahkeme kabul etmeyip günlüklerin bilgisayar ortamında sunulmasını istedi. Görmüş de mahkemede günlükle ilgili şunları anlattı: "Günlükler A-4 kağıdına bilgisayar çıktısı şeklindedir, ayrıca imza yoktur. Zaten günlük de Dergi'ye disket olarak gelmiştir. Örnek'in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda kullandığı bilgisayarından kopyalanmış olarak gelmiştir. Yaklaşık 1500-2000 sayfalık ve 1957'den itibaren tutulmuş bir ünlüktür. Disketi, haber kaynağımız ve ismini çıklamayacağım kişi getirdi ve Örnek'in kullandığı bilgisayardan kopyalanarak hazırlanmış olduğunu beyan etti. Bu beyan, haber kaynağım olan kişiye aittir."
Taraf
--
PRIMUM NON NOCERE
http://ismetsoner.spaces.live.com
(Kızgınlıkla karar almayın, mutluluktan uçtuğunuzda söz vermeyin. İkisi de sarhoşluk ânıdır, akıl başta değildir)
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.