ABD Orta Asya'da üs arayışında!

ABD Orta Asya'da üs arayışında. Şimdi hedef Özbekistan. ABD yeniden bu ülkede askeri üs açmak için girişimde...

Amerika Birleşik Devletleri'nin(ABD) Orta Asya'da yeni bir askeri üs arayışında olduğu belirtiliyor. Özbekistan'ın 2005 yılında ABD'nin kullandığı Hanabat Askeri üssünü kapatmasından sonra, Washington'un yeniden bu ülkede askeri üs açmak için girişim başlattığı iddia ediliyor. ABD, son dönemlerde Kırgızistan'daki Gansi Askeri üs konusunda bu ülke ile sorun yaşıyor.
En son NATO'nun Orta Asya temsilcisi Robert Simmons'un, Moskova'da yaptığı açıklamada, Özbekistan'ın, ABD dâhil olmak üzere NATO üyesi bazı ülkelere bir askeri üssünü kısmen kullandırdığı açıklaması, ABD'nin yeni askeri üs aradığı şeklinde değerlendiriliyor. Özbek tarafından bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
ABD'nin Özbekistan Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, NATO bünyesinde çalışan ABDli askerlerin şu anda Almanların kullandığı Tirmiz Hava Üssü'nden faydalanabildikleri kaydedildi. Yeni uygulamayla ABD'li askeri personelin, Alman uçaklarını kullanmak şartıyla Tirmiz askeri üssünün faydalanabildikleri belirtildi. Yetkililer, ABD askerine veya NATO'ya özel tahsis edilmiş bir üssün ise asla söz konusu olmadığını dile getirdi.
Diğer yandan ABD'nin olası Kırgızistan'daki üssünün kapatılması ihtimali üzerine de diğer bölge ülkeleriyle de gizli temasta olduğu haber veriliyor.
Bu arada, Özbekistan'la yapılan yeni temasların ardından ABD'nin Özbekistan'dan bir üs talebinde bulunabileceği belirtiliyor. Bölgedeki uzmanlar ise ABD'nin tekrar Orta Asya'da yeni bir üs kurmasının kolay olmayacağı görüşünü savunuyor. Bundan Rusya'nın karşı tavrının önemli rol oynayacağını dile getiren uzmanlar, her şeye rağmen ABD'nin bu konuda direneceğine dikkat çekiyor. ABD'nin yeni üs için Özbekistan'ı tercih ettiği ifade ediliyor.
Terörle mücadele amacıyla Afganistan'a yönelik girişilen operasyon kapsamında Ekim 2001'de ABD askeri Özbekistan'a yerleşti. Özbekistan Parlamentosu'nun, çevreye verdiği zarar ve Afganistan'da üsse gerek duyacak bir durumun olmaması gerekçesiyle aldığı kararla, 21 Aralık 2005'te Hanabat Üssünü kapatıldı.
ABD'nin arayışları devam ederken, Kırgızistan'daki Gansi askeri üssü ise son dönemlerde, Kırgızistan tarafından kapatılacağı iddialarıyla gündemde.
timeturk

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.