T a r a f s ı z D e ğ i l i z

ABD'de andıç krizi

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8750503.asp?gid=229&sz=16666
ABD'de andıç krizi21 Nisan 2008ABD basınının görüşlerine başvurduğu emekli generallerin Pentagon tarafından yönlendirildiği ortaya çıktı. ABD basını andıç krizi ile sarsıldı.

"Savunma Bakanlığı'nın iç yazışmaları ortaya çıktı; Basın içinde nasıl bir ayrım yapıldığı aydınlandı…"
"Terörün kökünü kurutmak için, ülke içindeki operasyonlar yetmiyor. Özel harekat birlikleri, sınırın diğer tarafına da geçerek, teröristleri etkisiz hale getirmeli. Hükümet, bir an önce sınır ötesi harekata onay vermeli…"Tanıdık geldi değil mi? Ancak bu tartışmalar, bugünlerde Türkiye'de değil, ABD'de yapılıyor.
Tartışmayı başlatan, New York Times gazetesi. ABD Savunma Bakanlığı'nın, televizyonlara ya da radyolara "uzman analizci" olarak çıkan emekli üst düzey subayları mercek altına alan New York Times, manşetinden duyurduğu haberde bu "uzman analizcilerin" ABD savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından "nasıl kullanıldığını" ortaya koydu.
Habere göre, Irak savaşıyla birlikte başlayan bu "kullanılma" çoğunlukla "çift taraflı" işledi;

Zeynep Gürcanlı YAZIYORPentagon, Irak'la ilgili her türlü gelişmede, CNN, Fox, NBC gibi ABD'nin etkin haber kanalları tarafından canlı yayında görüşüne başvurduğu emekli general ve albayları, brifingler, Irak'a ya da Guantanamo'ya "yerinde inceleme gezileri" ya da yazılıp gönderilen konuşma notları ile "besleyerek", Amerikan kamuoyunda "Irak savaşının aslında ne kadar iyi gittiği" imajını yaymaya çalıştı.

Televizyonlarda görünen emekli general ve albaylar ise, kendilerine, özellikle ABD Savunma Bakanlığı'yla iş yapan şirketlerde üst düzey yöneticilik görevi buldular. Pentagon'da davet edildikleri brifinglerde, Savunma Bakanlığı'nın "askeri ihalelerde son sözü söyleyen" en üst düzey yetkilileri ile bir araya geldiler. Böylece, bağlı oldukları şirketleri de "ilk elden", ihalelerde söz sahibi yetkililere "anlatabilme imkanı" buldular.

Emekli generallerin "yönetim kurulu üyesi" oldukları şirketler birbiri ardına, Irak'la ilgili ihaleleri alırken, Pentagon da bu "uzman-analist eski subaylar" aracılığıyla Amerikan halkına "Bush yönetiminin Irak'ta ne kadar iyi işlere imza attığını, savaşın en kısa zamanda kazanılacağını" anlattılar. RALSTON DA "UZMAN ANALİSTLER" İÇİNDETelevizyonların son beş yıl içinde hemen her fırsatta görüşlerine başvurduğu emekli subaylar arasında Türkiye'nin çok yakından tanıdığı bir isim de var;
Emekli Orgeneral Joseph Ralston…
Bir dönem PKK terörünün bitirilmesi için oluşturulan mekanizmada, Türkiye'den emekli orgeneral Edip Başer ile birlikte çalışan Ralston, şu aralar CBS'te "uzman analizci" olarak görev yapıyor.PENTAGON "ANDIÇILARI" ORTAYA ÇIKARDIPentagon'un uzman-analizciler aracılığıyla kamuoyunu manipüle etme çabasının kanıtları ise, ABD Savunma Bakanlığı'nın iç yazışmaları ile ortaya çıktı. Pentagon'un "andıç"larında, savaşı izleyen gazetecilerin Irak'taki kötü duruma ilişkin yaptıkları haberlerin etkisinin, ancak "kamuoyunun güvendiği, emekli askerlerin televizyonlarda yapacakları yorumlar" ile ortadan kaldırılabileceği üzerinde duruluyor.

Bush yönetiminin ilk altı yılının Savunma Bakanı olan Donald Rumsfeld'in en yakın çalışma arkadaşlarının birbirlerine gönderdikleri e-mail ve iç yazışmalar, "uzman analist" emekli generallerin "Irak'a inceleme gezisine gönderilmesi", kendilerine "bizzat Rumsfeld tarafından brifingler verilmesi" gibi öneriler içeriyor. Diğer iç yazışmalarda ise, yapılan bu geziler ve verilen brifinglerin sonunda uzman askeri analistlerin "televizyonlarda bu görüşleri ne kadar ifade ettikleri ve bunun kamuoyu üzerinde etkisinin ne olduğu" üzerindeki yorumlar yer etkilerinin ne olduğuna" ilişkin yorumlar yer alıyor.
Kısacası, ABD de bugünlerde büyük bir "andıç krizi" ile boğuşuyor."SINIRÖTESİ OPERASYON YAPALIM…"ABD'deki bir diğer tartışma da, yine Türkiye'deki çok benziyor; Türk kamuoyu Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı sınır ötesi operasyonu tartışırken, ABD'de de Pakistan topraklarından Afganistan'a sızıp, eylem yapan Taliban-El Kaide teröristlerine karşı, "Afganistan'dan Pakistan'a sınır ötesi askeri operasyon yapıp yapmamayı" tartışıyor.
Pentagon, son dönemde iki ülke sınırının Pakistan tarafındaki "kabileler bölgesine" iyice yerleşen Taliban-El Kaide'ye karşı "özel harekat timleri ile" operasyon yapılmasını istiyor. ABD yönetimi ise, şu anda bu konuda kararsız; Kararsızlığın nedeni ise, böyle bir operasyonun zaten siyasi çalkantı içindeki Pakistan'ı iyice karıştırma ihtimali.

Afganistan'daki Amerikan güçleri hali hazırda zaten insansız araçlar (predator) ile Pakistan'ın kabileler bölgesindeki Taliban hedeflerini vuruyor. Ancak Türkiye'ye "Irak'a yönelik askeri operasyonu çabuk bitir" diyen Robert Gates'in başında bulunduğu Amerikan Savunma Bakanlığı, bunun yetersiz olduğunu, bizzat ABD özel kuvvetleri tarafından belirlenen hedeflere operasyon yapılması gerektiğini savunuyor.

Henüz "özel kuvvetlerin yapacağı sınır ötesi operasyon" konusunda ne bir karar yok; Ancak yine Amerikan basınına göre, Afganistan'da durum kötüleşip, Taliban saldırıları arttıkça, Washington yönetiminin Pakistan'a "sınır ötesi operasyon" konusundaki "kararsızlığı" eriyip gidecek gibi görünüyor…

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.