Ekmeğin Hamurunu,Barutla Yoğurmak ...

AHMED BİRGİVİ
Turkiye, dunya genelindeki kurakliktan ekolojik, tarim, ekonomik ve siyasi olarak, agir ama derinden etkilenen bir ulke..



Bati emperyalizminin mabedi ABD’de baslayan kuresel iktisadi krize,bir de kuresel kuraklik ve iklim felaketleri,hem iktisadi hem de felaketler boyutuyla dahil olmaya basladi.Bu ekolojik felaketin capini, OmerMadra soyle ifade ediyor: “Bundan10 yil kadar once kurersel kurakligin 2070 yilinda yasanacagi soyleniyordu.Sonra bu tarih 2040 yilina,daha sonra 2017 yilina ve nihayet2012 yilina cekildi.”Kisacasi, dunya onumuzdeki uc besyil icerisinde buyuk bir yikimla karsi karsiya.



Bu yikimin adi da “ekmek”olacak. Cunku, basta ABD, Kanada,Avustralya, Ukrayna, Rusya gibi buyuk miktarda bugday hasadi yapanulkeler, yasanmakta olan kuraklik sebebiyle, “kriz stoklari”ni eritmeyebaslamis haldeler.Pirinc Ve Bugday Hikayesi Basta bugday olmak uzere pirinc,nohut, fasulyenin yani hububat mahsullerinin fiyatlari butun dunyada artmaya basladi. Oyle ki bu artis son biryil icerisinde hububat ve pirincte yuzde100’leri gecti. Pirinc, uc milyon insanintemel besin kaynagi. Son yillardameydana gelen kuraklik sebebiylekuresel pirinc hasadinda muthis birdusus yasaniyor. Vietnam, Hindistan,Cin, Kambocya ve Misir, belli baslipirinc ihracatcisi ulkeler. Butun bu ulkeler,ileride vuku bulmasi oldukca yuksek bir ihtimal olan aclik tehlikesi sebebiyle, pirinc ihracatini yasakladi.Pirincle beslenen ancak halkini beslemek icin pirinc ithal etmek zorunda kalan Filipinler hukumeti, bu ulkelere,hic olmazsa bir defaya mahsus olmakuzere kendilerine 500 bin ton pirinc satmalarini rica etti. Menfi cevap aldi.Pirincin bu sekilde kitliga dusmesi uzerine, piyasa fiyatlarinin belirlendigiTayland’in baskenti Bangkok’a us kuran, basta Soros olmak uzere,butun kuresel vurguncu-hedge fonlar,borsalarda kaybettikleri paranin acisinici karmak icin, dunya piyasasinda ki pirincleri stokladi ve alti ayda yuzde100 kârla satmaya basladilar. Kuresel captaki kurakligin bu yil da surmesi halinde (ki kesin bir kabus gibi gorunuyor)filmin nasil kopacagini kimse bilmiyor.Ayni hadise bugday icin de fazlasiyla gecerli.



Erdal Safak manzarayi soyle izahetmis:



“Bir zamanlar ‘en insancil ekonomik sistem’ diye gosterilen kapitalizmin milyarlarca insanin midesini, hatta kanini kazanc kapisinda donusturdugu bir donem yasiyoruz.Insanligin sonunu yasiyoruz.Bakkalinizin veya marketinizin pirinc raflarindaki etiketler veya elinizi yakarsa sasirmayin. Demokrasi,sivil toplum, insan haklari nutuklari atan George Soros’un ‘pir’iyada ‘sihirbaz’i oldugu ‘hedge fonlar’,ABD’deki gayri menkul krizinde utulduklerini bugday, misir ve simdi de pirincle geri almaya calisiyorlar(31 Mart 2008, Sabah)



”Tipik bir Yahudi olan Soros’un,parayi buyuyle birlestiren bir sistemgelistirdigini ve “Paranin Simyasi”adinda bir kitap yazdigini, uc yil onceki Aylik Dergisi’nin Haziran-Temmuz sayilarinda izah etmistik. Iclerinde bulunduklari siyasi ve ekonomik cokuntu ve hayat tarzlari sebebiyle bu krizden en cok etkilenecek ulkeler,basta ABD, Bati Avrupa ulkeleri veTurkiye olacak. Bati insaninin, pikyapmis hedonist-hazci hayat tarzi neticesi,en ufak bir gelir kaybi veya istenmeyenbir durumda cilginlastigi veyagma-talana gectigi –hele ABD’de -asikâr.



ABD zaten icinde bulundugu cilginca tuketim-bol para-issizlik morgic-Irak-Afganistan zayiatlari turunden buhranlar sebebiyle kafayi yemek uzere. Buna bir de, “ekmek” davasi dahil edilirse, bakin netice, Rahmi Koc’un ifadesiyle nerelere varir:“Amerika, ‘interneti kapatiyorum’dese dunya durur. GSM onun attigiuydular sayesinde calisiyor. Avrupalilar kendi Internet ve GSM aglarini kurmaya calistilar ama basarili olamadilar.”Sanmayin ki, ABD bu hâllere dusmez! Bunca sistemi isletebilmek icin devasa bir “bol maasli” uzmanlar calistiriyor.Bu uzmanlara ve bu pahali“sayisal isletim” sistemlerinin giderlerini karsilayacak parayi bulamadigi an–ki oldukca yakin bir vade- siz seyredingumburtuyu. Yani, internete giremediginizve cep telefonunuzu atmak zorunda kaldiginizda anlarsiniz felaketin çapini.

Sadece bu kadar mi?

Butun bu iletisim ve medya sistemiuzerine kurulmus somuru sistemi,kendisiyle birlikte dunyayi da pesindensurukleyecek.

Demem o ki, artik hic kimse yasanacak bir kriz esnasinda,ABD’den yardim ummasin! Zatenonlar da bunu acik acik ifade ediyor.

ABD’de durum o kadar vahimki, ABD Disisleri Bakanligi, bastaTurkiye olmak uzere dunya genelindeki buyukelcilik calisanlarinin isine son vermeye basladi, sabit telefonlardan cep telefonunu aramayi yasakladi, su ve elektrik odeneklerini asgariye indirdi. (Kanal D Haber29 Mart 2008)



Disisleri ABD’nin can damaridir.



ABD bu sekilde coker mi?



Bu suâlin cevabi icin, Sayin Alev Alatli’ninRusya’yi anlattigi ve bugunlerdeucuncu cildi yayinlarin “Gogol’un Izinde” isimli eseri okumaniz yeterli.Orada genis bir zirai ulke olan Rusya’nin nasil,milyonlarca ton patates ve hububati tarlalarda curumeye terkedip, milyonlarca insanini aclik tehlikesiyle bas basa birakarak, devasa birdevletin bir ânda nasil coktugunu gorursunuz.Ustelik Rusya’nin basinda simdi yasadigimiz gibi kuresel bir kuraklik ve kitlik belâsi da yoktu.



Gelelim Turkiye’nin Hâl-i Pur Melâline Turkiye, son bes yilda, seksen yildakinin iki kati borclanarak 450 milyar dolarlik ic ve dis borcunun ana parave faizi olmak uzere, bu yil tam 140 milyar dolar odeme yapacak.Buna ilaveten tam 45 milyar dolari bulacak cari acigini da bir sekilde finanse etmek zorunda. Milletimiz,bankalara 100 milyar dolar borc takmis,yetmeyip cevresinden aldigi yardimla gecinmeye baslamis. Bankalara borclanarak aldigi evler ve arabalara da bankalar geri el koymaya baslamis.Issizlik istatistiklere sigmazken, devlet kagit uzerinde bol keseden zenginlik dagitiyor.Halk, pazarda karsilastigi yukselen fiyatlarla, resmi enflasyon rakamlariarasinda saskin. Ancak devlet dort seneicerisinde tedavuldeki en buyukbanknotun degerini dort kat artirmis.(2005 yilinda en buyuk banknotun degeri 20 YTL iken, 100 YTL tedavule cikartildi. Onumuzdeki yil ise 200YTL tedavule cikartilacak. Ama hernasilsa enflasyon yukselmemis olacak(!)Cezaevleri kapasitelerini uc kat asmis olup, yeni acilacak ve devasa masraf gerektiren cezaevleri daha acilmadan kapasiteleri dolmus olacak.(Avrupa’da bir rekor)Ic ve dis borclari 450 milyar dolarve dolara en yuksek faizi veren (yillikyuzde 19) bir ulke… Borsanin yuzde 75’i yabancilarin elinde. Bir milyondolar getiren bir yabanci, bir yil icinde1.5 milyon dolari cebine koyup gidebiliyor.Yani boyle buyuk bir soygun var. Ic siyaseti AB, ekonomisiABD, dis politikasi ABD arti Israil’in hakimiyeti altinda olan, oligarklarin,yasanmakta olan hizli kaos sebebiyle hangi ulkeye hizmet etmeye karar vermekte zorlandigi bir ulke.Bunca insani ve toplumsal cokuntu ve cozulus yaninda bir de kuraklik,depremler vs. gibi tabiî afetlerle deugrasmak zorunda kalan bir resim.



Bunun getirdigi tehlikeyi, Fransa Cumhurbaskani Nicolas Sarkozy’nin ekonomi danismani sosyalist Jacques Attali soyle acikliyor: “Antik caglardanberi ihtilallerin ve devrimlerin cogu ekmek fiyatlarindaki artisin yol actigi halk isyanlariyla basladi. Hakli. Ornegin Fransiz Ihtilali ustuste bes yil hukum suren kuraklikve onun sonucu olan kitlik ve zamlarinyarattigi ofkeyle tetiklendi.(Kralice Marie Antoinette ne diyordu:“Ekmek bulamayan pasta yesin!”)Rusya’da Bolsevik Devrimi’nincikis noktasi da ‘ekmek kavgasi’oldu.” (Erdal Safak, Sabah, 10Mart 2008)



Bu hakikati, sadece biz degil butun dunya yasiyor. Ustadimiz Necip Fazil’in“Bundan sonra ihtilaller kitalarcapinda olacak” sozune binaen,bizim devrimimiz kuresel capta olacagiicin bu kadar sancili ve bu kadaruzun suruyor. Devrimimiz kitalar capinda olacagi icin uzerimizdeki yuk o kadar buyuk!Ama su apacik bir hakikat “Vaadedilen zamanin ucunun da ucuna geldik!” Ne diyor Tayyip: “Benim vatandasimin durumu cok iyi. Sadece 12 milyon kisi gunu ac-biil ac basliyor.



”Istanbul’dan New York’a, oradan Pekin’e kuresel ihtilale hazir olun!



KAYNAK: BARAN DERGİSİ 67. SAYISINDAN ALINTIDIR

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.